VYŘEŠENO obec Stříbrná koule

Když hledáme na základě místa. Nebo chceme nějaké informace od někoho, kdo to má blíž.

VYŘEŠENO obec Stříbrná koule

Příspěvekod Zora » pát zář 15, 2017 4:29

Hledala jsem na acta publika, a po zadání Stříbrná ... se v nabídce objevila obec Stříbrná Koule, okres Brno-venkov.

V okrese Brno - venkov bydlím, ale žádnou takovou obci ani neznám, ani se mně ji nepodařilo vypátrat.

Bohužel, po odkliknutí nabídky matrik pro obci Stříbrná Koule se zobrazí: žádná matrika nebyla nalezena.
http://actapublica.eu/matriky/brno/?akc ... signatura=

Než oslovím technickou podporu acta-publika, tak pro jistotu dotaz? Neznáte někdo tuto obec?

Z

edit - Jednalo se o hospodu s tímto názvem v obci Újezd u Brna...
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28990
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: VYŘEŠENO obec Stříbrná koule

Příspěvekod Zora » sob zář 23, 2017 19:20

Kolega mě přesně vymezil polohu Stříbrné Koule spolu se stručnou historií.
Pro zájemce něco přidávám a moc děkuji kolegovi.
Z

Vítáme Vás na místě s hříšnou pověstí, na místě, kterému se říkalo doupě neřesti.. Stojíte tam , kde stával hostinec U stříbrné koule, známý jako Gandia.

Gandia

Co všechno se vyprávělo o hospodě Gandia! Snad proto, že nebyla přímo na očích. Stála stranou za Otnicemi, u křižovatky na Těšany, Újezd a Šaratice. Lákala k zastávkám nejen mírumilovné sedláky popíjející na zdar úspěšného obchodu, dělníky vracející se z brněnských továren, ale i různá individua nevalné pověsti.. A co hůř, hostinský prý býval se zlodějskými partami jedna ruka. Není divu, že se o hostinci mluvilo jako o doupěti neřesti. Gandia lákala karbanem, hojnosti pití a mnohdy těžce vydělané peníze dělníků a sedláků se odkutálely do bezedného chřtánu Gandie.

GANDIA. To slovo vonělo dálkami. Snad mělo některým návštěvníkům připomínat dobrodružství , která jsou možná zažít jen v daleké cizině. Ale otnickým manželkám a maminkám znělo to slovo jako pojmenování pekla.

Hostinec U stříbrné koule navštívil i spisovatel Vilém Mrštík. Gandii dobře znal a věděl, kolik neštěstí tady nenápadně a v opojném prostředí začalo odvíjet svou osudovou nit.. Do literatury uvedl Gandii pod jménem proslulého hráčského střediska Monako.

A tak vznikla povídka Monako:

... Hospoda U stříbrné koule měla pověst venkovského Monaka. Ležela na hlavní silnici, vedoucí od Brna k okresnímu jednomu městu. Za starých časů, dokud železnice nebylo, pošta tam přepřahala, formani tam krmili, dřevaři se stavovali, cestovní ekypáže, kupci - a nejraději se tam studenti zabouřili, když na vakance jezdili z Brna. Zvenčí měla zcela slušné vzezření, ale uvnitř, zvláště v noci, odehrávaly se pravé orgie karbanu a nevěstek v malé světničce, s jedním jediným oknem, které se i za dne při hře zavíralo silnou okenicí z dubového dřeva. A za dubovou tou deskou se prohrávaly koně, statky, chalupy, i ekypáž tam prodal kterýsi "pán" - a několik sedláků svléklo se tam až do naha. ...

A proč název U stříbrné koule?? Nesprávný výklad nás zavede do roku 1805 , kdy sem v čase napoleonské války zalétla z Prateckého kopce koule. Ovšem z výpisu knih roboty, které pořídil otnický kronikář , můžeme vidět, že například už v roce 1787 je hostinec nazýván jménem U stříbrné koule. Kronikář dokonce vysledoval usedlíky v takto pojmenované hospodě až do roku 1747. I když hostinec po druhé světové válce z křižovatky zmizel, legenda o stříbrné kouli z bitvy u Slavkova se v turistických materiálech traduje. Je to atraktivní výklad , ale zůstává jen legendou.
https://www.geocaching.com/geocache/GC6 ... 4aebbc0763
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28990
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části


Zpět na Místopis

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků