bydlení 17.století

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

bydlení 17.století

Příspěvekod Věra Mátlová » pon zář 18, 2017 11:01

Nedávno odvysílaná série BBC Kdyby stěny mohly mluvit se týkal sice většinou bydlení "vyšší společnosti" ale byly tam také informace týkající se běžného života a trávení času obyčejných lidí. Naše skanzeny a pohádky ukazují úhledné chaloupky, čisťoučké haleny, barevné fěrtůšky, krajkové čepce. Jaká asi byla skutečnost? Tyhle fotky sice nejsou z Čech, ale autentické objekty z konce 17. století (tedy až na ty reflektory, špagát a nové kanafasové povlečení) - vesnická chalupa a kovárna. Podle průvodce to mělo ještě vyšší standard, protože v té oblasti je vhodný kámen, použitelný na podlahy - jinde bya jen hlína. V těch našich pohádkách není konkrétní časové určení, vypadá to tak spíš na konce 18. století, tak se to asi nedá srovnávat, ale ta skutečnost asi byla dost drsná.
Ta kovárna má být údajně z roku 1654 (tedy kromě toho moderního vercajku, samozřejmě)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
kozulena
Uživatelský avatar
Věra Mátlová
 
Příspěvky: 1913
Registrován: úte kvě 12, 2009 8:04
Bydliště: Říčany

Re: bydlení 17.století

Příspěvekod sanssouci » pon zář 18, 2017 12:25

Hamousův statek, Zbečno č.p. 22, nedaleko hradu Křivoklát – roubený statek z 16. až 18. století. Postaven byl z dubového a jedlového dřeva. Po nějakou dobu sloužil i jako krčma a rychta. Do roku 1992 byl soukromý, od té doby je ve správě NPÚ. Zvenku je stavba nenápadná, cenné jsou však její interiéry. Proti vchodu zaujme černá kuchyně s chlebovou pecí. Vpravo je velká obytná místnost hospodáře a z ní se projde do malé světnice, která sloužila jako kuchyně hospodyně. V levé části budovy jsou dvě komory nad sebou. Horní komora sloužila ke skladování úrody, dolní ke skladování postrojů a nářadí. Součástí komplexu jsou i dva malé klenuté sklepy, výměnek, konírna a ovčín.

https://www.zbecno.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hamous%C5%AFv_statek
sanssouci
 
Příspěvky: 1806
Registrován: stř srp 08, 2012 7:39

Re: bydlení 17.století

Příspěvekod janamic » úte zář 19, 2017 20:30

Jak píše paní Věra, představy většiny o životě v dobách minulých jsou zromantizované. I ty skanzeny jsou takové úhledné, ale pamatuji na šok ze skanzenu ve Svidníku, kde jsou chalupy z přelomu 19. a 20. století s podlahou z udusané hlíny a s dírou ve střeše místo komína. V té době již můj pradědeček v Polabí stavěl nový statek s pěti pokoji a koupelnou.
Hamousův statkek ve Zbečně jsem neznala, a to mám ve Zbečně kořeny v každé druhé chalupě, a možná i na tomto statku! Sanssouci netušíte vlastníky statku před Hamousem? Na gruntovnice ze Zbečna se teprve chystám. Při prohlídce fotogalerie, však opět musím dát za pravdu Věře: stavba minimálně třista let, ale interiéry načančané s nábytkem starým cca 120 let. Realita 17. či 18. století by asi návštěvníky nenalákala a i ten začátek 20. století je pro děti pradávná historie.
Miana
janamic
 
Příspěvky: 1788
Registrován: sob čer 29, 2013 13:28
Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Re: bydlení 17.století

Příspěvekod sanssouci » stř zář 20, 2017 7:28

Dalo by se zjistit, kdo tam bydlel. Můj pra ... děda, Jan Brož se oženil s Marii Hamouzovou
v roce 1888. Na ten statek jsem se podíval, bylo to velice zajímavé. Takovou stavbu jsem viděl poprvé. Na první pohled je to tam velice čisté a přehledné, žádný binec. Těžko si představit, jak
to tam tenkrát opravdu vypadalo.
sanssouci
 
Příspěvky: 1806
Registrován: stř srp 08, 2012 7:39

Re: bydlení 17.století

Příspěvekod Terra » čtv zář 21, 2017 9:33

Velmi podrobný popis venkovského stavení a jeho zařízení z r.1675 je v kronice rodu Flesarů (Václav Flesar - Kořeny Věků) na str. 150. Rodina Flesarova si ale musela žít nadprůměrně dobře. Měla už "okénka pod sklem" a v jizbě dokonce stála "židle otce, vzácná jest". Židle byly asi skutečně vzácnost. Jeden z mých předků ve své závěti přikazuje svému synovi, dědici gruntu, že musí své neprovdané sestře nechat udělat jednu židli. A to už bylo v roce 1829!
Terra
 
Příspěvky: 80
Registrován: sob kvě 25, 2013 20:18
Bydliště: Praha
Oblast pátrání: Blanensko


Zpět na Povídání volně na genealogické téma

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků