od Zora » čtv kvě 25, 2017 9:52
Bohužel se velice často neuvádí ani druhé (resp obě současně ) jméno.
Myslím, že jsme se s tím všichni setkali, uvědomuji si, že jsem v nějaké boční línii dokonce narození "Marie" v linii vynechala, měla jsem jistotu rodičů, manžela (šla jsem od současnosti do minulosti) a z mého pohledu bylo vlastně jedno, kterou ze sester (všechny měly ve dvojici jmen Marie) si ženich vzal, rodová linie pokračovala do minulosti bez přerušení... (U svatby bylo pouze Marie)
JInak - nesetkala jsem se ale s tím,m že by si kdokoliv měnil křestní jméno. Buď se používalo jen jedno z dvojice trojice, nebo se měnila jazyková forma jména - Hynek - Ignátz, Lorenz - Vavřinec, Adalbert - Vojtěch a podobně tak u Marie, Mariany, Marie Anny...
Setkala jsem se ale s tím, že právě u dvojic jmen občas bylo něco zaměněno, dost často záměna jména s otce, případně s kmotrem...
Dost často nebo spíše - nebylo nic divného, když někde zemřelo jedno z mnoha dětí, že ho pochovali pod jménem bratra (sestry) ... ale to už záleží na matriční oblasti, obsazenosti far a pečlivosti konk. faráře. U nás je třeba matrika zemřelých vedena dost nepořádně, evidentně chybí některá úmrtí, jiná jsou zapsána naopak vícekrát (ale s jinou formulací , souhlasí jen jméno zemřelého)... a občas je prokazatelně opomenuto zapsání i narozeného dítěte... Bohužel...
Teď zrovna řeším problém - hledám narození Jakuba, našla jsme dva, trnula jsem, jak poznám, který je ten správný.... tak jsem hledala, jestli nějaký nezemřel jako dítě.
ouha, podle matriky oba zemřeli v raném věku. Takže evidentně musela někde nastat chyba...
Někdy nás ti zapisovatelé pěkně trápí...
Z