Gewöhnlich v sedmdesáti letech je stáří... Někdo asi příliš uvažoval a domníval se, že každému, kdo to za sto let bude číst, bude za vteřinu jasné, že to bylo staří Jinak také může být stáří označováno jako marasmus...
Pokud ještě trochu umím německy, měla by to být horečka ze slabosti spojená s podrážděním, která je vždycky doprovázená vyhublostí a ztrátou sil a tenhle stav může způsobit třeba tuberkulóza nebo i další nemoci. Takže jsme měli v podstatě pravdu všichni.
Děkuji. Jaká ostuda, že jsem se nikdy nenaučil cizí jazyk a nyní jsem odkázán na pomoc druhých. Možná by to zpravilo Novoroční předsevzetí, i když myslím, že by to asi nebylo nic platné. Znalost cizího jazyka, po několika marných pokusech, je pro mě zřejmě nedosažitelnou metou.
Já si myslím, že na co opravdu zemřel se již nedoví nikdo. S ohledem na tehdejší znalosti medicíny to asi bylo tak, že ten dotyčný měl před smrtí horečky a kašlal, tak příčinu takto pojmenovali... Předpokládám, že tehdy asi zdejší dochtor neprováděl pitvu. Ale aspoň se ví zhruba co mu bylo. Mě pomohli zdejší diskutéři odhalit u jedné mé pra- pra... že zemřela (v 50-ti letech) na "obyčejnou nemoc"