Místa konání svateb

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Místa konání svateb

Příspěvekod pafbaf » pon bře 20, 2017 1:17

Dobrý den,

mám takový nejspíš hloupý začátečnický dotaz, ale nějak mi stále není jasné a ani se mi nepodařilo vyhledat podrobnější informace, kde se obecně konaly svatby, mám na mysli přímo ten obřad. Většinou jsem se dočetla, že ve farnosti/ obci/ bydlišti/ rodišti nevěsty (popř. ženicha), ale tím se myslí tedy přímo vesnice, popř. i číslo domu, ve kterém jeden z manželů bydlí a kde se konala veselka, nebo se tím myslí obecně farnost, pod kterou daná obec spadá, a místo svatby je tedy v sídle farního úřadu? Nějak nevím, jaký údaj si vlastně zapisovat, ale měla jsem za to, že pokud do určité farnosti spadají různé obce, tak farář je pro všechny jen jeden a tím pádem i kostel?

Omlouvám se, ale nějak mě to zmátlo, zejména když se všude dočítám, že místo svatby bývá v místě bydliště nevěsty a já si nejsem jistá, jak moc konkrétní místo se tím myslí. Většinou jsem narazila na matriky, kde místo konání svatby ani uvedeno není, je tam pouze bydliště a číslo popisné jednoho nebo obou manželů, tak jsem soudila, že místo svatby je prostě pro všechny stejné - sídlo farního úřadu, i dle názvu knihy. Matriky oddaných ale někdy bývají uvnitř rozčleněny podle jednotlivých obcí, což mě také zmátlo - znamená to tedy, že svatba probíhala přímo v té dané obci, nebo je to pouze rozdělení podle místa bydliště jednoho z manželů?

Děkuji za pochopení a případné objasnění :D
pafbaf
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned bře 19, 2017 23:09

Re: Místa konání svateb

Příspěvekod Mošna » pon bře 20, 2017 2:07

Možná nechápu přesně, na co se ptáte.
Ale samozřejmě svatební obřad probíhal v kostele. Kde následně popíjeli - jestli doma, nebo v hospodě je obecně asi jedno :)
Svatby se konaly opravdu většinou v místě bydliště nevěsty a tedy také v místním kostele.
V matrikách je evidováno a pro Vaše záznamy je důležitá především příslušná farnost, případně obec (pokud má farnost více obcí) a pak číslo domu v příslušné obci, ke kterému se tato svatba váže.
Možnost, že by obec neměla vlastní kostel jsem nezkoumal, ale pak by se svatba konala v příslušném hlavním kostele farnosti.
Mošna
 
Příspěvky: 277
Registrován: stř bře 08, 2017 11:15
Oblast pátrání: Středočeský kraj

Re: Místa konání svateb

Příspěvekod pafbaf » pon bře 20, 2017 4:58

Aha, takže jestli to správně chápu, tak vy máte u místa svatby v pc programu zapsané např. Kocourkov č. 31? Ne pouze místo, kde byl obřad, tedy bez čísla popisného? Samozřejmě si zaznamenávám vše, ale jde mi jen o to políčko "místo svatby" :D Možná se ptám fakt blbě a píšu zmateně, ale jde mi hlavně o to, co se přesně bere a zapisuje do programu jako místo svatby. Jestli jakoby jen to sídlo farnosti kde je i kostel, nebo ta konkrétní obec - vesnička ve farnosti, kde je bydliště nevěsty. A když píšete o hlavním kostelu farnosti, tak to znamená, že běžně každá vesnička ve farnosti měla vlastní kostel a farář docházel oddávat přímo tam?

Raději ukážu na příkladu, co tím myslím, to bude asi nejjednodušší :D

Např. tahle kniha: http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2009/68/1225/609/71/0
- sídlo farního úřadu: Albrechtice nad Vltavou
- farní obvod: Albrechtice nad Vltavou, Hladná, Kouty, Nový Dvůr, Rejsíkov, U Beránka, Údraž

První záznam:
- bydliště manžela: Šemeslice č. 12
- bydliště manželky: Oudraž č. 5

A teď, pokud bych si chtěla zapsat datum a místo svatby, tak napíšu "Albrechtice nad Vltavou" nebo "Údraž č. 5"?

Snad je to teď již srozumitelnější, já budu potřebovat asi takhle polopatickej návod, abych to pochopila :D
Zatím děkuji...
pafbaf
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned bře 19, 2017 23:09

Re: Místa konání svateb

Příspěvekod Zuzana Jah » pon bře 20, 2017 6:29

Místo svatby si zapisuji podle toho, v které obci dané farnosti je zapsaná (abych mohla záznam znovu rychle vyhledat). U těch nestarších svateb bývala v místě bydliště ženicha, později v místě bydliště nevěsty a ještě později kdekoliv - třeba tam, kde byli snoubenci za prací...... Ale v záznamech farnosti by měl být zápis o ohláškách - pokud jsou v archivu a jsou přístupné. Hodně štěstí v pátrání. Zuzana
Zuzana Jah
 
Příspěvky: 275
Registrován: ned srp 03, 2014 15:09
Oblast pátrání: Královéhradecký kraj

Re: Místa konání svateb

Příspěvekod Zora » pon bře 20, 2017 6:29

Židovské svatby pomíjím.

U ostatních vyznání nebo civilních svateb:
Do kolonky svatba se zapisuje místo konání svatby, tedy místo - skoro vždy kostel, kde ženich a nevěsta pronesli slib a kde jim kněz "svázal ruce" štólou.
Do roku cca 1870 tedy jde vždy o kostel, později se jedná i o konkretní úřady, kde se konaly tzv. civilní sňatky. v poslední době jde i o tzv. zvolená místa sňatku (ale to bych pominula)


Svatba se konala u nevěsty.
Má se na mysli fakt, že svatba se konala ve farnosti nevěsty.

Ovšem nastává problém.
Farnost sdružovala obyvatele z několika obcí a - neuvedla jste - ve kterých obcí farnosti byly kostely.
Jinak řečeno - Mnohdy farář obsluhoval více kostelů jedné farnosti. a matriční úkony zapisoval do jedné knihy, případně do více knih ( nebo více částí jedné knihy), ale dělení zápisů bylo podle bydliště (u svateb většinou nevěsty).

V mnoha případech je ale přímo v zápise uveden kostel konání - tedy zasvěcení a lokalita kostela ( v kostele sv. MIkuláše vstoupili v stav svatého manželství, v kostele sv. Máří Magdaleny v (obci) "Horní ves"

Pokud chcete mít správný zápis, asi byste musela zjišťovat, zda ve farnosti nevěsty bylo více kostelů, který kostel navštěvovali obyvatelé obce nevěsty a zda byl tento kostel v době konání svatby "v provozu", zda byl tzv. obsluhován ( v určitých obdobích byl nedostatek kněží).
Bohužel ne vždy jsou zápisy o svatbách tak precizní, aby bylo možné s naprostou jistotou určit, o který kostel se jednalo.

Osobně - pokud nemám jistotu, o který kostel (ve smyslu o kterou obec s kostelem) se jednalo, zapisuji místo konání svatby jako název obce sídla farnosti

Civilní sňatek - většinou je v matrice přesně uvedeno, kde se sňatek konal - název a sídlo (adresa) městského úřadu, městské rady , MNV a pod., kam snoubenci (jeden z nich) příslušeli.

Pozor, jak u církevních, tak i civilních svateb se obřad mohlo konat zcela mimo - ale to už je jasné z toho, kam byl zápis o konání svatby učiněn a někdy i z toho, do které matriky byl následně i (pro informaci) přepsán.

Místo konání svatby nemá nic společného s následnou "veselicí, která se konala v obci nevěsty v čísle domu, kde bydleli nevěstini rodiče. (odtud také odjížděla nevěsta k obřadu v kostele)

Já píšu do kolonky konání svatby - buď jméno obce , kde stál kostel, případně doplněno o jméno (zasvěcení) kostela , v případě, že nevím přesně, ve kterém kostele farnosti - pak název obce sídla farnosti.

Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 29166
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Místa konání svateb

Příspěvekod zdespi » pon bře 20, 2017 23:34

V případě matrik s předtištěnými názvy sloupců se mělo toto místo svatby a jméno oddávajícího zapisovat do příslušného sloupce. Ve vašem případě předposlední sloupeček nazvaný "Jméno oddávajícího kněze a místo konání svatby".
zdespi
 
Příspěvky: 74
Registrován: pát led 19, 2007 21:43

Re: Místa konání svateb

Příspěvekod pafbaf » úte bře 21, 2017 14:43

Děkuji všem za vyčerpávající odpovědi! Už je mi to o dost jasnější :)

V té knize jsem si ani nevšimla, že je tam kromě jména oddávajícího také místo, posílala jsem to v rychlosti spíše jako příklad, co si mám vlastně zapsat za místo, pokud by to tam přímo nebylo napsané, a s tím se setkávám častěji, že je tam pouze jméno oddávajícího. Takže moje chyba, zrovna špatná kniha pro ukázku :D

Tady mám za ní jinou:
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/4175/100/1939/521/48/0

Tady už je pouze jméno oddávajícího. U ohlášek je napsané datum, ale ne místo, to je myslím až u novějších zápisů té knihy (Byli prohlášeni v chrámu Páně v Křešťovicích...). Tahle matrika ani není tříděná podle obcí a na úvodní stránce je napsaný: Kniha oddávaných ve farní osadě Křešťovické - to můžu tedy brát tak, že v chřeštovickém kostele probíhaly všechny svatby té farnosti, a proto se to místo u každého zápisu zvlášť neuvádí? (obce farnosti: Březí, Dobešice, Chřešťovice, Jehnědno, Karvašiny, Kluky, Olešná, Podolsko, Rastory, Temešvár, Údražské Chalupy).
pafbaf
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned bře 19, 2017 23:09


Zpět na Otázky a odpovědi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 návštevníků