Prosba o přečtení

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Prosba o přečtení

Příspěvekod Dana Schubertová » stř led 18, 2012 13:46

Dobrý den,
prosím o přečtení:
http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... strana=132
jedná se o sňatek Jana Vodičky z Výčap 26 - stáří 30 let s Annou - stáří 18 let.
Děkuji za pomoc
Dana Schubertová

Příspěvekod zrnka písku » stř led 18, 2012 17:46

vy nepřečtete nic?
zrnka písku

Prosba s přečtením

Příspěvekod Dana Schubertová » stř led 18, 2012 19:42

Omlouvám se, ale nejsem tak dobrá jako vy. Pokud si nejsem jistá svým čtením, doufám, že se najde někdo lepší a pomůže mi. Mrzí mne, že se zde najde někdo, kdo dokáže být tak "ohotný" jako vy. "Obtěžuji" opravdu jen pokud si to neumím přečíst, nebo si nejsem jistá. Přesto vám děkuji i za vaši reakci.
Dana Schubertová

Příspěvekod zrnka písku » stř led 18, 2012 20:03

Dani špatně jste mě pochopila. Já vám to klidně přečtu celé, myslím, že to tady dělám docela hodně často. Neobtěžujete nikdy, od toho zdejší forum je přece.
Spíš si myslím, že u někoho, kdo není začátečník (a to vy nejste ;-) je lepší doplňovat nebo doopravovat přmo v textu - přepisu. Sama říkáte ... pokud si nejsem jistá..., tak se nebojte ukázat, co ve vás je, byť by tam chyby byly - ty děláme všichni přece :-)

Úmyslně reaguji touto cestou a ne SZ, která by asi byla příhodnější - ale opravdu nechci, aby došlo ke zbytečnému rozbroji, který vznikl jen nedorozuměním.
zrnka písku

Příspěvekod ozana » stř led 18, 2012 20:09

Tady je zvykem pomáhat, nikoli přečíst vše za žadatele. A když člověk vidí, že účet tazatele byl založen před X lety, tak je jasné, že by už něco měl přečíst sám. Ostatní mu jeho čtení opraví a doplní.

Žadatel má často "načten" styl pisatele, název obce atp. Musí být Vaší snahou to pomáhajícímu zjednodušit.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Pomoc s přečtením

Příspěvekod Dana Schubertová » čtv led 19, 2012 4:02

Ano, plně s Vámi souhlasím. Ale tato matrika a zapisovatel je pro mne úplnou novinkou. Ženich je v celku k přečtení, ale nevěstu se marně snažím přečíst. Příjmení mi vychází Zedníček, ale nevím, nevím. Prosbu o přečtení dávám opravdu, pokud si nejsem jistá.Většinou je to na počátku čtení nových matrik v nové oblasti, kam se dostanu pátráním. Díky pomoci pak si "nakoukám" styl a mohu číst ostatní zápisy. A pokud se podíváte, nejsem tu tak často. Mne spíš zamrzela reakce na mou prosbu.
V každém případě:
ženich - Jan Vodička, domkář z Výčap 26, syn Jiřího Vodičky, domkáře z Výčap 15 .. ženy Magdalény roz. ... z ...
víc nepřečtu
nevěsta - Anna Zedníčková? víc nepřečtu, snad jen že její matka se jmenovala také Anna.
Dana Schubertová

Příspěvekod rolivka » čtv led 19, 2012 6:38

Předkládám svůj pokus a jsem zvědava na opravu a doplnění:

Jan Vodička domkář z Výčap No26_______ H.C. syn Jiřího Matulky domkáře z Výčap No15 H.C. a jeho ženy Magdaleny roz. ?Perkavy/Pertavy? z______ No2 _____ _____ katol.
Anna Jandáčková H.C. dcera Václava Jandáčka chalupníka z ?Vloučic? No9 _____ H.C. a jeho ženy Anny roz.________ z Litoseč No13 _______ H.C.

Přeji všem pohodový den
rolivka

Příspěvekod zrnka písku » čtv led 19, 2012 7:29

trochu doplním

Jan Vodička domkář z Výčap No26 panství Žehuš. H.C. syn Jiřího Matulky domkáře z Výčap No15 H.C. a jeho ženy Magdaleny roz. Pertavy? z Vlačic No2 panství žehušské katol.

Anna Jandáčková H.C. dcera Václava Jandáčka chalupníka z Vlačic No3 panství žehušské H.C. a jeho ženy Anny roz. Nalezjaková? z Litošic No13 panst. žehuš. H.C.
zrnka písku

Příspěvekod Dana Schubertová » čtv led 19, 2012 8:31

zrnka písku píše:trochu doplním

Jan Vodička domkář z Výčap No26 panství Žehuš. H.C. syn Jiřího Matulky domkáře z Výčap No15 H.C. a jeho ženy Magdaleny roz. Pertavy? z Vlačic No2 panství žehušské katol.

Anna Jandáčková H.C. dcera Václava Jandáčka chalupníka z Vlačic No3 panství žehušské H.C. a jeho ženy Anny roz. Nalezjaková? z Litošic No13 panst. žehuš. H.C.

Nalezjaková - v Litošicích v té době žili Nalezinkovi
Jinak, můžu mít ještě jeden dotaz? Proč Vodička syn Matulky? Vím, že dříve se mohli z jednoho rodu jmenovat jinak - aby se rozlišili, protože "dědit" příjmení bylo ustáleno až později. Jedná se přeci o 19. století. Právě v této době jsem se s tím nesetkala. Snad jen, že žena Jiřího Matulky Jana měla za svobodna. V každém případě se pokusím dohledat, jak to bylo.
Ještě jednou velký dík za pomoc.
Dana Schubertová

Příspěvekod zrnka písku » čtv led 19, 2012 8:54

Dana Schubertová píše:Jinak, můžu mít ještě jeden dotaz? Proč Vodička syn Matulky? Vím, že dříve se mohli z jednoho rodu jmenovat jinak - aby se rozlišili, protože "dědit" příjmení bylo ustáleno až později. Jedná se přeci o 19. století. Právě v této době jsem se s tím nesetkala. Snad jen, že žena Jiřího Matulky Jana měla za svobodna. V každém případě se pokusím dohledat, jak to bylo.
Ještě jednou velký dík za pomoc.

Omlouvám se, tam je chyba - doplňovala jsem to do textu rolivky a to mi ušlo, teď znova kontroluju to jméno podle matriky
má tam být ... syn Jiřího Vodičky...
To Nálezínková je pravděpodobnější
zrnka písku

Příspěvekod rolivka » čtv led 19, 2012 10:30

Také se omlouvám, vyrušila mne vnoučata a tak se vloudila chyba.
rolivka

Pomoc s přečtením

Příspěvekod Dana Schubertová » čtv led 19, 2012 13:22

Děkuji všem za pomoc. Přeji hezký zbytek dne.
Dana Schubertová

Zpět na VYŘEŠENO