od mechyn » čtv srp 23, 2012 20:08
Snad se k Vám odpověď dostane, přestože je forum označené jako "vyřešené".
Ano, je to v prvním případě Venclíčková a v druhém Hančová. Co je z toho správně ? Vlastně obojí (více viz níže), po otci Hančová, po chalupě (resp. matce) Venclíčková. Jedna rodina brozanských Hančů jsou mí pra..., ale bohužel v zájmové době trpím ztrátou matrik, takže ani nedovedu zatím říct, kdy přesně a odkud v druhé polovině 18.st. moji Hančové přišli. Zatím jsem nevyloučil ani to, že by mohl být bratrem níže uvedeného Václava, bohužel do Brozan přišel asi až v letech, kdy chybí matrika a z jiných pramenů jsem zatím více nezjistil.
Tu Vaší Venclíčkovou/Hančovou zařazuji na 99% do rodiny Václava Hanče, který se v 19.10.1755 přiženil do Brozan z Kmetiněvsi (Václav *cca 1726-12.10.1791 syn Jiřího H. z Kmetiněvsi), a to právě do Brozan č. 11 a právě k Marianě Venclíčkový, dceři Josefa Venclíčka.
Jinak pokud Vám to pomůže tak Vám tu uvedu rod Horkých od tohoto Václava do minulosti (uvádím jen přímou posloupnost Horkých, nepouštím se do postranních linií manželek), tak jak je mám já osobně.
Václav Horký (*cca 1787)
Tomáš Horký (*cca 1761) - žena Anna (Venclíčková jinak Hančová) dcera Václava Hanče z Brozan č. 11
Tomáš Horký (*14.12.1719-před 1755) - žena Veruna (*cca 1721) dcera Mikuláše Suka z Ledčic (svatba 21.10.1741)
Matouš Horký (*20.9.1679-29.1.1745) - žena Anna (*cca 1683-11.9.1759) dcera Mikuláše Vorasického z Brozan (rozeného z Rochova)
Václav Horký (* ? - před 1695) - žena Uršula dcera Václava Dvořáka z Brozan (svatba 10.1.1662)
a ještě u Wurmů
Alžběta Wurmová (*cca 1802)
Matěj Wurm (*cca 1773) - žena Anna Havlíková (*cca 1779) - snad dcera Jakuba Havlíka a Mariany dcery Matěje Vencla z Brozan
Antonín Wurm (původem z Citova u Dolních Beřkovic, do Brozan č.p. 87) - žena Mariana dcera Martina Ražka z Brozan
Bohužel, pokud máte své předky v Brozanech, budete postižena stejně jako já - mezerami v tamním matrikách, nejvíce mne mrzí ta mezi léty 1759-1784. Jinak jsme spolu minimálně v jednom bodě velmi vzdáleně příbuzní (jsou-li ti Horcí Vaši) - manželka výše uvedeného M.Suka z Ledčic byla sestrou mého pra Tomáše Nováka a společným předkem je jejich otec Petr Novák z Ledčic
M.Pech (podripskagenealogie.euweb.cz)