Svatba a úmrtí

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Svatba a úmrtí

Příspěvekod Prochikan » pát srp 19, 2011 19:55

Zdravím, našel jsem záznamy o svatbě a úmrtí Petra Šlapanského, ale pokud odečtu od svatby počet let kolik tam je napsáno tak to nesedí s rokem narození podle záznamu o úmrtí. Taky to nemůžu pořádně přečíst, nebo to čtu špatně, třeba mi pomůžete :wink:
http://img24.eu/images/3e4g9sed.png Petr Šlapanský (čtvrtláník?) a Antonie dcera Mathiase (asi by tam mělo být Vejrosta?)

http://img24.eu/images/edqn8x7w.png Tady je to úmrtí, přečtu pouze jméno, ale čísla domu sedí... Jedná se o jednoho člověka? Přitom podle svatby a úmrtí se narodil v rozmezí 10let

Moc díky za pomoc
Prochikan

Příspěvekod Arin-Gark » pát srp 19, 2011 21:30

Zdravím, u oddacího zápisu není Petr Šlapanský uveden jako čtvrtláník, ale jako vdovec a u úmrtního zápisu je uveden jako výměnkář. Antonia je dcera sedláka Matyáše Vejrosty.
To, že udaný věk po odečtení nesedí s rokem narození je celkem běžný jev a hlavně ve starších obdobích to spíš nesedí než sedí. Já osobně si u věku zapsaného v úmrtním zápise dávám toleranci +- 10 let. Věk uvedený u oddacího zápisu bývá většinou přesnější, i když pokud byl dotyčný vdovec, jako v tomto případě, tak bych to opět bral spíš orientačně - v tomto případě bývá lepší si najít jeho první svatbu, kde budou zároveň zapsáno i jméno jeho otce.
Arin-Gark

Příspěvekod Prochikan » pát srp 19, 2011 21:41

Moc děkuju, nenapadlo mě že tohle není první manželka, protože jsem nevěděl že je tam napsáno vdovec a u syna je uvedena tato jako jeho vlastní matka.Takže už jen musím najít jeho první svatbu, kde najdu i jméno jeho otce. Strašně moc děkuju! :)
Prochikan

Zpět na VYŘEŠENO