VYŘEŠENO: Jak hledat dál? Neznámé místo a datum narození

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO: Jak hledat dál? Neznámé místo a datum narození

Příspěvekod evetka » pon říj 26, 2015 18:13

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak při pátrání postupujete v situaci, kdy hledáte předka, u kterého neznáte ani místo, ani přesné datum narození.

Vím totiž, kde daný předek pobýval, když se mu narodily děti a vím, že se oženil, ale nevím, kdy se narodil (odvodit lze pouze přibližný rok na základě věku, který je u této osoby uveden při narození jeho dětí), nevím, kde se narodil a ani nevím, kde se oženil. Totéž se týká jeho manželky. Jediné, co znám, jsou jejich jména a přibližný rok narození. Předpokládám, že se do daného města přestěhovali, protože jim v něm zemřel syn, ale o jeho narození v daném městě taky není žádný záznam (záznamy jsou až o dalších dětech, které se jim tam narodily). Všichni se pak museli asi společně i odstěhovat, protože ani jejich úmrtí tam není zaznamenáno.

Takže shrnuto - vím, že tam byli, ale nevím, odkud tam přišli, ani kam pak odtud odešli (až na jednoho přímého předka) :lol:

Je to o to komplikovanější, že se jedná o Polsko, kde jsou se zveřejňováním záznamů hodně na štíru. Ale obecně bych chtěla poprosit o radu, jak v takové situaci postupujete, jestli jsou ještě nějaké další záznamy, ze kterých by se dalo něco vyčíst...

Děkuji moc :)
Naposledy upravil evetka dne pát lis 13, 2015 18:46, celkově upraveno 1
evetka

Re: Jak hledat dál? Neznámé místo a datum narození

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 26, 2015 20:19

Zkuste ještě zveřejnit, o jakou dobu se jedná.....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod evetka » pon říj 26, 2015 21:41

Hledám předky-manžele Josefa Slona a Antoninu roz. Niwinskou, kteří se narodili cca v roce 1833 a 1838 v Polsku.

V letech 1868-1878 se jim v Loniowě (část Swiniary, gubernie Sandomierz) narodily 4 děti.

V roce 1878 ve věku 14 let jim zemřel v Loniowě syn - o jeho narození kolem roku cca 1864 není v Loniowě ani zmínka, stejně tak jako o svatbě jeho rodičů (to, že byli řádně oddáni, je uvedeno v jednom ze zápisů o narození).

Takže předpoklad je, že se rodiče narodili i vzali jinde a do Loniowa se přestěhovali, jinak si to nedovedu vysvětlit. Bohužel, polské matriční záznamy (pokud už člověk má to štěstí, že je najde) z té oblasti a doby vypadají velice obsáhle, ale ve skutečnosti se z nich člověk skoro nic nedozví, maximálně věk, rodiště nikoli.
evetka

Příspěvekod Dawid » pon říj 26, 2015 23:18

Přemýšlím, co bych Vám poradil - ale moc toho opravdu není. Snad jen že pokud tihle Slonové byli z Polska i původně (což by mohlo být, vždyť v Česku jich je jen pár), musíte je tam hledat nejspíš pod variantou Słoń (se "škrtnutým" el a "čárkou" nad en). A že lidí s tímhle příjmením je největší koncentrace kolem města Kielce, asi 80 km SSZ od Łoniowa.
Dawid

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte říj 27, 2015 7:31

A ty jejich děti pak žily, ženily se a zemřely v Čechách?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod evetka » úte říj 27, 2015 18:43

To jsem už právě udělala, prohledala jsem samozřejmě i polský web geneteka a z města Kielce očividně nebyli, resp. Slonových tam byla spousta, ale ani jeden, který by pasoval (porovnáno i s údaji na myheritage, familysearch apod.). Ani Antonina Niwinská tam není uvedena (a to jsem už pak brala v úvahu i jen přibližný rok pro případ, že by třeba měli po křtu dvě jména a zapsali je pod jménem druhým a nic). Tak asi nezbývá, než doufat, že údaje o nich budou v nějaké polské matrice, kterou teprve časem naskenují...

Co se dětí týče, vím jen, že jeden ze synů Jozefa a Antoniny odešel do Ostravy, zde se oženil i zemřel (můj prapraděd). To, že vůbec měli i jiné děti (jeho sourozence), je pro mě novinka. Když jsem tyto děti opět hledala přes geneteku, tak zřejmě nikdo z těch dětí v Polsku nezemřel, ani se neoženil/neprovdal, alespoň tedy v rámci doby, za kterou tam data uvádějí...

Možná jedině kontaktovat Loniow resp. příslušnou faru, ale co jsem slyšela z okolí, tak s odezvou právě příliš nepočítám, město samotné (pro případnou domluvu schůzky v archivu) je taky poněkud z ruky...

Čili obecně v takovém případě asi není moc co dál dělat, že? :(
evetka

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte říj 27, 2015 18:55

No mně šlo o to, zda u svatby těch potomků, tedy zřejmě Vašeho prapraděda, není uvedeno, odkud byl jeho otec a matka. Ne jen místo, kde žili v době svatby, ale i dříve.
Jenže kdybyste to nevěděla, tak byste přece nedošla do Polska....
Myslela jsem na ty sourozence, zda o nich nic nevíte - právě u té svatby bývají přesnější informace.
Ale to asi není bohužel ten případ.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Dawid » úte říj 27, 2015 18:55

evetka píše:Čili obecně v takovém případě asi není moc co dál dělat, že? :(
Bohužel asi ne. Dokud si tím směrem nevyjedete na aspoň týdenní dovolenou, tak o ničem dalším nevím.
Dawid

Zpět na Hledám pomoc