Dobrý den, prosím o pomoc s přečtením dvou zápisů z židovských matrik, jde mi konkrétně o profesi osoby Juda Hecht, pokud to čtu dobře, možná mohu z archivů získat ještě více informací k jeho osobě, případně k jeho místu původu.
Jde o zápis úmrtí, Juda Hecht, 25.5.1823, zápis vpravo první nahoře:
https://vademecum.nacr.cz/vademecum/permalink?xid=4824f649-fb05-4c5e-acc5-bb360e1ccc2d&scan=a5490e5c7aaf1bb2498fd89b7ced914b
Já čtu: Juda Hecht, Schul-?friger? aus Jenikau, příčina úmrtí: Lungenentzündung
Jde mi pouze o údaje o Judovi a jeho profesi. Je možné, že zápis značí dobové či jidiš významem současného Schulpfleger, tedy něco jako správce školy? V Jeníkově tedy poměrně významné a vyhlášené školy?
Dál tam možná je slovo Gewesenen - jako bývalý, někdejší, může odkazovat k tomu, že Juda již nežije, protože jiný způsob vyjádření jeho úmrtí tam nevidím, ale čtu to dobře?
Nejsem si transliterací úplně jistá, předem děkuji zkušenějším za pomoc! Pokud byste četli podobně, zkusila bych štěstí v archivu s obsahem školních záležitostí či jiných neveřejných listin.
-------------------------------------
Upraveno v souladu s připomínkou zburget, omlouvám se, pravidlo 1b jsem vůbec nezaznamenala, ač jsem se snažila přečíst v časovém odstupu od předchozí aktivity zde znovu. V malých zařízeních jako mobil je délka pravidel poměrně nepřehledná.