Narození - jak porozumět zápisu

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Narození - jak porozumět zápisu

Příspěvekod layosh1 » úte říj 30, 2012 14:33

Potřeboval bych poradit jak si mám vyložit tuto skutečnost - hledám narození jistého Bartoloměje Vodičky z Šebkovic,který se podle zápisů u první svatby měl narodit někdy kolem roku 1767, u druhé svatby kolem roku 1764 a podle úmrtí 1763.

Prohledal jsem tedy komplet matriku http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/signatura/?signatura=10011
Žádného Bartoloměje,který by se narodil rodičům s příjmením Vodička jsem nenašel,ale našel jsem tento zápis:
http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/signatura/?strana=214&signatura=10011
Vpravo, třetí zapis od spodu - 23.8.1767 se narodil jistý Bartoloměj,ale jako rodiče jsou uvedeni Josef Plachý a Marie Anna ze Šebkovic. U tohoto zápisu je pak nadepsáno kapku jiným písmem Vodička.

Jak to mám chápat? Se jménem po chalupě jsem se tu zatím nesetkal. Příjmení Vodička se zde vyskytuje,ale poměrně málo, navíc v období +-15 let okolo tohoto zápisu se zde žádný jiný Vodička nenarodil.
Může to znamenat, že by by dotyčného Bartoloměje přijal někdo příjmením Vodička za svého?
Díky za pomoc s objasněním
layosh1

Oblast pátrání: okresy Znojmo, Třebíč, Jihlava a západní Slovensko - okolí Senice a Skalice

Re: Narození - jak porozumět zápisu

Příspěvekod Zora » úte říj 30, 2012 16:04

http://www.sebkovice.cz/drzitele-chalup ... 14/p1=1051

u chalupy 38 uveden B. Vodička , u chalupy 33 se vyskytuje o století dříve jméno Plachý ... Zkuste popřemýšlet, jak se mohly osudy vyvíjet.
Zora
Naposledy upravil Zora dne úte říj 30, 2012 16:29, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod layosh1 » úte říj 30, 2012 16:18

Zora píše:http://www.sebkovice.cz/drzitele-chalup-do-roku-1824/d-1214/p1=1051

u chalupy 38 uveden B. Vodička , u chalupy 33 se vyskytuje o století dřívfe jméno Plachý ... Zkuste popřemýšlet, jak se mohly osudy vyvíjet.
Zora

Ano to je on Bartoloměj Vodička z čísla 38. Plachých se vyskytuje docela dost v matrice narozených... Osudy se mohly vyvíjet všelijak, napadá mě tisíc variant:-) Od osvojení, přes přiženění chalupy, nebo přijetí jména po případném druhém manželovy jeho matky...
layosh1

Oblast pátrání: okresy Znojmo, Třebíč, Jihlava a západní Slovensko - okolí Senice a Skalice

Příspěvekod magdalka » úte říj 30, 2012 16:24

přikláněla bych se k tomu, že jste ho našel
Josef plachý - rusticus = sedlák (venkovan) ze Šebkovic a Mariana jeho žena
(to plachý je s malým písmenem - v té době je ve jménech v matrikách dost velký zmatek - spíš bych řekla, že je to jeho vlastnost a to jméno Vodička mohl dopsat matrikář dodatečně
a ty rozdíly v datech je nutno brát na zřetel asi tak, že byli vesměs negramotní a datum si pamatovali asi "baj voko" (později už si ho matrikář sám dohledal a napsal přesně, ale to spíš až na konci 19. století) - no, a taky se ukázalo, že to nejbližší udání data bylo to nejpřesnější - tedy 1. svatba
magdalka

Příspěvekod Zora » úte říj 30, 2012 16:36

Existuje možnost, že:
- otec Plachý zemřel, matka se vdala podruhé, a dítě postupně přejalo příjmení po druhém otci
- církev věděla, že Plachý nemohl být otcem - vojenská služba, pobyt mimo obec a pod. . Matka určila posléze Vodičku. (Případně to panu farářovi donesly drbavé babky)

Zkuste se podívat, zda uvedení rodiče nemají ještě další děti a jaká příjmení nesou tyto děti, popř vysledujte osudy matky...
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na VYŘEŠENO