Vyřešeno Matrika Z 1805 Nahoruby česky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Vyřešeno Matrika Z 1805 Nahoruby česky

Příspěvekod Mošna » sob lis 13, 2021 1:49

Jěště bych poprosil o jeden zápis:

https://ebadatelna.soapraha.cz/d/7315/29

Jedná se o druhý řádek od zhora na levé stránce dvojstránky. Je to krátké, tak to zkusím přepsat přesně:

25 Maje 15 Jan Kapralek sedlak podany Tloskowsky 54 za_zany Týra Antoniuš Radnizky OLM

Příčina smrti mi není vůbecjasná. Jméno kněze by mělo být správné, ale netuším, co to píše za jménem. Zkratka nějaká?

Trochu mne ještě mate, že na stránce farnosti Křečovic http://www.farnostkrecovice.cz/static10/krecovice-historie je uváděno jméno Irenius Radnický. Ale ten "Antonius" je jednoznačný ne?
Naposledy upravil Mošna dne sob lis 13, 2021 10:31, celkově upraveno 1
Mošna

Oblast pátrání: Středočeský kraj

Re: Matrika Z 1805 Nahoruby česky

Příspěvekod zeter » sob lis 13, 2021 7:27

příčína úmrtí je zacpanj Tržev - tedy zacpání střev

ta zkratka je v jiných zápisech rozepsaná, např. poslední zápis na téže straně nebo další zápisy na pravé: O[rdinarius] L[oci]... vždy se vyplatí dívat po okolních záznamech.
Klikyhák za tím je obvyklá "čmáranice", zkratka pro manu propria, vlastní rukou
Antonius je jednoznačný - napadá mě snad jenom, že by to mohlo nějak souviset s řádovým jménem, ale nevím.

EDIT - tak asi ano, na snímcích 26-28 je dokonce vidět postupná změna užívání jmen, na snímku 26 téměř výhradně Irenæus, na snímku 27 už často obě jména, na snímku 28 už jenom Antonius.
Opět - klíč k podobným záhadám často bývá schovaný někde poblíž, zkratky rozepsané, nečitelná slova napsaná čitelněji atd. :-)
zeter

Re: Matrika Z 1805 Nahoruby česky

Příspěvekod Mošna » sob lis 13, 2021 10:11

Moc děkuji.
Tak jsem si spletl "p" a "z" a ve druhém slově "ž" a "ý". Jak už jsem psal v jiném příspěvku - bohužel se uchyluji k odhadování slov podle několika přečtených písmen a když mi to nic nepřipomíná, tak jsem v koncích :(
A taky děkuji za to vyřešení nesrovnalosti se jménem kněze. Kvůli čitelnosti jména bych matriku procházel, ale změna jména kněze během působení na faře mne fakt nenapadla.
Mošna

Oblast pátrání: Středočeský kraj

Re: Vyřešeno Matrika Z 1805 Nahoruby česky

Příspěvekod zburget » sob lis 13, 2021 11:19

Neodhadujte, přepisujte jen to, co přečtete. Když písmeno nepřečtete s jistotou, napište místo něj nějaký zástupný znak - třeba otazník.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na VYŘEŠENO