VYŘEŠENO O Světlá nad Sázavou 1745, latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO O Světlá nad Sázavou 1745, latina

Příspěvekod W4S3K » úte srp 03, 2021 22:22

Obrázek
pravá stránka, 3.záznam

Ex Pago Haussicz Dominy Kaczovienskis
..
Mathiam Prowaznik Ex Pago Haussicz cum Dorothea filia Martini Nowak Ex Pago Prziseka..

Dobrý večer, můžu prosím poprosit o pomoc s tímto záznamem? Nejsem si vůbec jist, zda čtu správně zvyrázněné obce, resp se mi je nedaří najít :/
Naposledy upravil W4S3K dne stř srp 18, 2021 21:13, celkově upraveno 1
W4S3K

Oblast pátrání: Klenčí pod Čerchovem, Ledeč nad Sázavou, Klatovy, Přeštice

Re: O Světlá nad Sázavou 1745, latina

Příspěvekod zedir » úte srp 03, 2021 22:37

Jednou bych tam četl Haussicz, podruhé Houssicz, panství "Kacžoviensis" - snad Holšice u Kácova.
zedir

Příspěvekod W4S3K » úte srp 03, 2021 22:46

Taky mě to napadlo.. ale nikde se mi nepodařilo najít, že by měli podobnou historii názvu obce
Jinak jsem si našel ke svatbě i index (novější), kde je celkem jednoznačně "Houšic"

Hlavní tedy jestli "Kacžoviensis" můžu brát jako panství u Kácova?
W4S3K

Příspěvekod zedir » úte srp 03, 2021 22:53

U těch latinských podob českých lokalit je to často nejisté, dochází tam k mnohem větším zkomoleninám než u německých ekvivalentů a hlavně také ty latinské podoby nejsou tak známé, užívané nebo je nemáme tak pod kůží jako ty německé, ale zde mě nic lepšího než Kácov nenapadá. Nejjednodušší bude se tam prostě podívat, zda to je ono.
zedir

Příspěvekod Mistr Jan » úte srp 03, 2021 23:00

Já jen, že mi to připomnělo Soušice – hned vedle Holšic a Kácova. Ty byly taky dříve zapisované jako Solšice. Nedivil bych se tedy, kdyby se zaměňovalo i Holšice/Houšice.

A Kácov to bude takřka určitě.

J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod W4S3K » stř srp 04, 2021 10:42

Děkuji moc všem .. asi to tak opravdu bude, tak snad se podaří tady najít i narození :) Jinak zajímavý, že je to druhá (o 5-6 generací) větev, která se odstěhovala z oblasti Kácova, Rataje, U. Janovic ke Světlé v +- stejném časovém období..

Ještě bych se ale zeptal - svatba se konala u ženicha (tipuji, že by již vdovec nebo starší) přesto je zápis v knize lokality nevěsty, tj farnost Světlé nad Sázavou? Čím to může být?
W4S3K

Příspěvekod W4S3K » pon srp 16, 2021 12:33

Nevěděl by někdo, co by mohlo znamenat, že zápis byl ve farnosti, kde se svatba vůbec nekonala?

Než se to přesune do "vyřešených" .. děkuji :)
W4S3K

Příspěvekod Zora » pon srp 16, 2021 17:27

Mathiam Prowaznik Ex Pago Haussicz cum Dorothea filia Martini Nowak Ex Pago Prziseka

Jak vidím přepis, ženich nebyl vdovec, to by bylo zela jistě zapsáno...
No a svatba se konala nejčastěji ve farnosti nevěsty, to píšete ve svém příspěvku zde:

Ještě bych se ale zeptal - svatba se konala u ženicha (tipuji, že by již vdovec nebo starší) přesto je zápis v knize lokality nevěsty, tj farnost Světlé nad Sázavou? Čím to může být?
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod W4S3K » stř srp 18, 2021 14:54

No ale tady se svatba konala u ženicha, ale zápis je u nevěsty (resp. farnosti). Přitom vzdálenost mezi farnostmi není nejmenší. O to mi jde, proč to není v knize, kde se svatba konala?
W4S3K

Příspěvekod Zora » stř srp 18, 2021 15:03

W4S3K píše:No ale tady se svatba konala u ženicha, ale zápis je u nevěsty (resp. farnosti). Přitom vzdálenost mezi farnostmi není nejmenší. O to mi jde, proč to není v knize, kde se svatba konala?

Nějak jsem mimo, z čeho usuzujete, že se svatba konala u ženicha?
Jestli z toho, že je nadepsaná jeho obec, pak se může jednat o delegovanou svatbu, kdy z farnosti nevěsty je delegován kněz do farnosti ženicha. Dost často pak svatba, která se odehrála ve farnosti ženicha, je přepsaná také do matriční knihy nevěsty.

Určitě jsem viděla zápisy tohoto typu kolem r.- 1750. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Mistr Jan » stř srp 18, 2021 15:32

Řekl bych, že přídomek "z Haussitz" se nevztahuje na místo konání svatby, ale na místo původu ženicha ;-) Vzhledem k tomu, že je svatba zapsaná ve farnosti Světlá nad Sázavou, svatba se konala tam – resp. v místním kostele.

Existovaly ale však také případy, které popisovala Zora – kněz z farnosti nevěsty oddal ve farnosti ženicha (tj. delegace) a zápis do matriky se pak přepíše do matriky ve farnosti nevěsty (a obvykle i do matriky farnosti ženicha).
Ale vzhledem k tomu, že tu není o delegaci napsané nic, myslím, že to bude tak, jak jsem popsal výše.

J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod Zora » stř srp 18, 2021 16:18

Mistr Jan píše:Řekl bych, že přídomek "z Haussitz" se nevztahuje na místo konání svatby, ale na místo původu ženicha ;-) Vzhledem k tomu, že je svatba zapsaná ve farnosti Světlá nad Sázavou, svatba se konala tam – resp. v místním kostele.

J.

Přesně tohle si celou dobu myslím i já, na text jsem se nedívala. (stejně ho nepřečtu) Z
Zora

Příspěvekod W4S3K » stř srp 18, 2021 18:51

Děkuji, tak to bude moje neznalost, bral jsem za to, že vesnice takto uvedená explicitně znamená místo svatby :) díky za vysvětlení
W4S3K

Zpět na VYŘEŠENO