úmrtí farnost Onšov - neobvykle dlouhý zápis, proč?

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

úmrtí farnost Onšov - neobvykle dlouhý zápis, proč?

Příspěvekod máculka » pon bře 10, 2014 12:39

Dobrý den, našla jsem úmrtí Jakuba Petrů/Urbánka 12.11.1754 z Dunic a zápis o jeho úmrtí je "podezřele" dlouhý ve srovnání s ostatními. Žádným dalším slovem si nejsem jistá , dual rupla et partes -pokud to správně vidím a překládám - udaný zemřel? následuje další jméno Váslav, syn Matěeje ???
celé to na mě dělá dojem, že Jakub zemřel Václavovým přičiněním. Buď ho Václav zabil, nebo ho udal. Ale taky to může být úplně o něčem jiném:-)

http://digi.ceskearchivy.cz/cs/6163/175 poslední zápis na první straně.

Děkuji
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Re: úmrtí farnost Onšov - neobvykle dlouhý zápis, proč?

Příspěvekod havlisovka » pon bře 10, 2014 15:40

Vidím tam přibližně toto:

Anno Domini 1754 12 Novembris Dunicii apud Jacobum Urbanek (jinak u Petrů) extrema gaudii nuptiarum luctus occupavit, dum exorbitanter onerata pistoleta in duas rupta et partes quarum una Wenceslaus filii Mathia Janczeti(?) Sartoris ex Pago Biss... in Nuptiis paranymphus vita filum praescidit ictu velocissimo ita ut ipsum in terram casus fuerit illiu vitae occasus erat alias juvenis pius, sine dubitare nefas quim in pie vitam cum morti mutaverit
senex annor 22 quem die subsequa in coemeterio sepel., et pro anima illius missa celebra. eg. P. Martinus qui hace propria manu scripsi.

Podle mě je zesnulý ten Václav. Čtu tam, že u Jakuba Urbánka (jinak u Petrů) převelikou radost ze svatby překryl smutek, když ... a teď něco jako příliš nabitá pistole... se roztrhla vedví a jedna z těch dvou částí přetrhla nejrychlejší ranou nit života Václava, syna Matěje J.. krejčího ze vsi B..., družby na té svatbě, bylo mu 22 let. Podívám se na to ještě později pořádně, ale pokračuje to jakousi obhajobou, že dotyčný mládenec žil zbožný život a smrt na tom nemůže nic změnit - že by podezření na sebevraždu? Nicméně byl následující den pohřben na hřbitově a za jeho duši páter Martin, který toto také vlastní rukou zapsal, odsloužil mši.

To celé byla zjevně neobvyklá situace a kněz zřejmě považoval za nutné to tam celé napsat, proto tomu věnoval tolik místa.

Edit: Dotyčná svatba je nejspíš na snímku 132 vpravo dole.
havlisovka

Re: úmrtí farnost Onšov - neobvykle dlouhý zápis, proč?

Příspěvekod máculka » pon bře 10, 2014 17:17

Páni! To muselo být drama. Jak to chápete? Ženil se Jakub - nar.1723, nebo někdo jiný? Taky mi dělá problém Urbánek / Petrů protože jednou jsou zapsaní tak a podruhé jinak, Ale ve většině případů jsou jako Petrů. Musím si to nastudovat
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Zpět na VYŘEŠENO