od zedir » sob pro 12, 2020 18:15
Že tady do toho zasahuju, ale také o tom něco vím... Připomíná mi to dobu, kdy jsem tyto otázky musel řešit sám. Jak už bylo řečeno v minulých debatách, základem by měla být jednoduchost a funkčnost. Není možné vytvářet z obyčejného uzavírání nebo přesunu témat celou vědu, aby se někdo náhodou nedej bože necítil ukřivděný. Bylo mou chybou, že jsem takovým uvažováním ztrácel moře času a postupně jsem si uvědomoval, že to není udržitelné a že opravdu není možné vyhodnocovat tisíc pět set faktorů k jednomu obyčejnému rozhodnutí - jako zda je uživatel nováček, jak se (ne)choval v minulých dotazech, kolik dotazů položil, zda má "polehčující" okolnosti, kdy pomáhá v jiných vláknech, zda se na fórum přihlásil po výzvě o nápravu a ignoroval ji, nebo ne, jak je dotaz starý, kolik pravidel a která a jak moc nebo málo důležitá porušil apod. Vždycky jsem se snažil být vstřícný a nekonfliktní, ale bohužel to jsou pro mnohá stáda lidí nikoliv ctnosti, ale jen slabiny, kterých hodlají patřičně a co nejzákeřněji zneužít.
Nebýt toho, že na moderování dnes už nemám žaludek, jak jsem z lidí a jejich sobeckosti, arogance a dohadování znechucený, byl bych dnes mnohem tvrdší. Ostatně už onehdy ke konci mého moderování a při vytváření nových pravidel jsem tam vložil tu klauzuli, že beze snahy nikdo nepomůže - cílem bylo jednoznačně to, aby odpadly ty neustálé nekonečné, zbytečné a nikam nevedoucí spory, kdy se může odpovídat, když někdo nesplní stoprocentně pravidla, nebo co když je splní jen zčásti. Chtěl jsem tak eliminovat ty apologety se spasitelským komplexem, kteří vytváří problémů nejvíce, chtěl jsem, aby pomáhání bez projevení snahy (nejen čtenářské, ale obecně beze snahy o přizpůsobení se fóru) bylo porušením pravidel, a trest (ban) tak hrozil nejen tázajícím se, ale především těm, kteří neustále dlouhodobě podkopávají moderátory a jejich práci, které věnují tolik času a co se jim za to dostane... Jen výkřiků o tom, jací jsou diktátoři a že jsou na nebohé tazatele moc a moc zlí.
Když jsem, zburgete, četl v posledním vlákně, jak obepisujete přes SZ tazatele opuštěných dotazů a jakou "administrativou" se zabýváte, tak si jednoznačně říkám, že jste přehnaně vstřícný (i když jste samozřejmě v očích mnoha diktátor, jako jsem jím byl kdysi já) a že takovým zbytečným zdržováním ztrácíte drahocenný čas, který můžete na fóru strávit mnoha efektivnějšími způsoby. Když se někdo přestane zajímat o své vlastní téma, tak ti lidé za takové otravování opravdu nestojí. Na vašem místě bych tu správu příspěvků prostě zjednodušil, jak to jen jde a nemazlil se se žádným potížistou. Jste moderátor a ve vaší gesci je udržování pořádku na fóru, opravdu nemáte povinnost ztrácet čas jen proto, že lidé jsou líní nebo vychytralí. To vy z "titulu" své funkce rozhodujete o tom, jak fórum bude vypadat, ne ti lidé, kteří jsou vždy plní námitek, výčitek a křivd, ale reálně fóru žádnou hodnotou nepřispějí a když by měli přiložit ruku k dílu, samozřejmě couvnou, protože by se ukázalo, že neumí nic jiného než jen kritizovat. U takových opravdu nemusíte mít špatné svědomí, že jste mohl ranit jejich útlocit a že jste měl jednat více škrobeně a tabulkově.
K co nejefektivnější správě je zapotřebí hlavně jednoduchost...