od Zora » pát lis 05, 2021 15:40
Já tenhle konkretní případ prostě netuším. Záznamy o dodatečných otcích v židovských matrikách nejsou tak časté, Spíš bych řekla - velice zřídkavé.
vycházím pouze z toho, že v roce 1823-28 existovaly dvě možnosti, jak se mohlo objevit jméno otce v matrice.
- dobrovolně se nechal uvést do matrik jako otec . v katolických matrikách je vždy uvedeno, že je to dobrovolné rozhodnutí. Navíc - zatím jsem toto dobrovolné rozhodnutí viděla "nejdříve" kolem r. 1850. Nevím, od kdy byla tato forma vepsání otce (na jeho dobrovolnou žádost) vlastně uzákoněna.
Děti v tomto případě nesly i v dospělosti příjmení matky. Nezískaly příjmení po vepsaném otci. Dobrovolná žádost a následné vepsání se dělo v přítomnosti dvou svědků (aby nebyl nikdo nucen, svědci museli muže znát a svým podpisem potvrzovali, že se vše děje dobrovolně).
Opět ale v mnoha případech děti neoprávněně užívaly příjmení vepsaného otce...
- legitimizace, do matriky se vepisoval jako otec manžel matky dětí. Děti po proběhlé legitimizaci nesly příjmení stejné jako manžel matky. On se stal jejich "matričním" otcem. (ne biologickým).
V tomto případě ovšem muselo být předem splněno:
Svatba svob. matky. Souhlas manžela s legitimizací ve smyslu, že vůbec chce děti legitimizovat, ne všichni manželé původně svobodných matek s tím souhlasili. .
Před farářem pak manželka potvrdila, že ona s legitimizací souhlasí, manžel před svědky prohlásil, že se cítí býti jako otec, chce být uveden jako otec apod... a dva svědci potvrdili, že osobu otce znají a že byli přítomni podpisu prohlášení se za otce. Nikdo nezkoumal, zda jsou děti tohoto muže, zda je zplodil, mohl zplodit,. zda byl v době početí přítomen ...
Aby se ale mohli vzít kolem r. 1830 katolík a židovka, musel jeden z nich změnit vyznání.
Pokud se nevzali, nemohla proběhnout legitimizace.
Ze zápisu já nejsem schopna s jistotou rozlišit, o který "akt" se tedy vlastně jednalo.
Máte třeba úmrtí oné svob. matky - zemřela jako židovka nebo jako katolička...?
Víte jaké příjmení nesly v dospělosti tyto děti?
(Ani to příjmení není jistota, mnohdy ani neproběhla legitimizace a děti automaticky převzaly nové příjmení matky a jejího manžela. )
Možná do toho vnáším zmatek... to se pak samozřejmě omlouvám, jen jsem chtěla pomoci tím, že se najde svatba nebo dodatečný křest, kde bude více údajů.
Z