Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
No jo, rukopis…Luk42 píše:Díky moc za kostru, které se mohu chytit, ale právě s těmi prvními písmeny mám největší problém, třeba s R u Rewjrnik, tuhle podobu jsem našel až v alternativní tabulce,
Takový zvyk podle němčiny - podstatná jména s velkým písmenemnavíc jsem tu vůbec nečekal velké písmeno
To je trochu chyták - ten akcent patří ke K - všimněte si, že každé velké K k sobě má tenhle akcent. malé o se velice často píše takhle otevřené.a třeba Kostelnik je typický příklad! K budiž, ale v druhém písmenu vidím u,
u kostelníka je ta ligatura st naprosto typická. U Štětky je spíš trochu nestandardní - tohle ale do oka dostanete jen cvikem.s asi jo, ale t je najednou úplně jiné než jinde v textu. Třeba u Sstětka je také napojení s a t, ale jiné.
Jo, tady je koncovka -njk. J je psáno místo dlouhého í.A konec slova nik je zase jiný než o řádek výše.
To N dalo chvíliu pokouřit i mně. Já ho sice podezíral, že je to N, ale hledal jsem na stránce další výskyty tohohle dvojpísmene a asi až na třetí pokus jsem nabyl jistoty, že je to N.Podobně se nechytám u Nedwezyho, N se skládá ze dvou znaků!
Tohle je taky trochu zamotané. e s tečkou je ligatura ie (ě). Vyskytuje se celkem často. Zvyknete sia u písmen wez mi tam chybí to e a přebývá tečka.

Jo, velká písmena bývají někdy dost peklo. Ale jak jsem psal, s tou tabulkou buďte hodně opatrný. Já vám její používání nedoporučím. Bude vás to jednak zdržovat a druhák i plést. Ale je to na vás. Každému vyhovuje něco trohu jiného.Jinak jsem se koukal na tuto tabulku, není to jenom náhodný výčet, ale jak to je po těch obdobích, tak mi to celkem pomohlo: http://www.genea.cz/informace/pomucky/vzory-pismen/, hlavně u těch velkých písmen.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků