VYŘEŠENO matrika 1833 Olbramovice O němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO matrika 1833 Olbramovice O němčina

Příspěvekod anes » úte bře 10, 2026 20:34

matrika oddání 1833 Olbramovice
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01270.jp2

13.9. Florian Egert Halblähner von Gubschitz, whol: sohn des Karl Egert Halblähner in ......../.........

Theresia ....... ....... ..... :..... Lustig Halblähner tochter des .......Halblähner in

Víc se mi nepodařilo, čtu dnes poprvé v životě toto písmo, takže mi to moc zatím moc nejde.

Prosím, je možno tam vyčíst jména rodičů? Písmo je velmi neúhledné, pro mě. Děkuji za pomoc.
Naposledy upravil anes dne stř bře 11, 2026 20:02, celkově upraveno 3
anes

Oblast pátrání: Jezeřany, Horní Dubňany

Re: matrika 1833 Olbramovice O němčina

Příspěvekod zburget » stř bře 11, 2026 9:00

Nezapomínejte na navigaci, kde máme záznam na skenu hledat. Ale nebudu vás teď víc trápit, pro tentokrát jsem si to dohledal.

13. Febr[uar]
Florian Egert ½lähner von Gubschitz, ehel[iche] Sohn des Karl Egert ½l. in Nispitz u[nd] seines Ehew[eibes] Juliana geboren Joh, Denb(?) ½l. v[on] Nispitz

Theresia Wittwe nach dem verst[orbene] Franz Lustig ½l. in Gubschitz u[nd] Tochter des Joseph Czaba ½l. in Wolf[ramitz] u[nd] seines Ehew[eibes] Maria geb[orne] Michael Nabinger(?) ½l. v[on] Wolf[ra]mitz

Víc se mi nepodařilo, čtu dnes poprvé v životě toto písmo, takže mi to moc zatím moc nejde.

Prosím, je možno tam vyčíst jména rodičů? Písmo je velmi neúhledné, pro mě. Děkuji za pomoc.
Tak jestli je tohle vaše první čtení kurentu, tak klobouk dolů. Tohel je sice čitelné velice hezky, ale pr někoho, kdo v tom není sběhlý, to nemusí být úplně přehledné.
Jinak - vždy zapisujte přesně to, co je v záznamu (maximálně rozepisujte zkratky). Když je např. zapsáno 1/2lähner, zapište to přesně tak. I pro nás je pak váš přepis přehlednější a snadněj se opravuje a doplňuje.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod anes » stř bře 11, 2026 9:20

Zbyněk Burget, velice děkuji za pomoc a omlouvám se, že v zápalu boje zapomenu něco napsat. Jsem doma, čekám na operaci a tak koukám vyplnit čas nějak smysluplně. Tohle mě úplně pohltilo. To, co jsem vyčetla bylo za pomoci tabulky, kterou mi v předchozím dotazu poslala paní Zora. Ale dalo to hodně práce. Hůř vidím a tak je to pro mě hodně těžké. Tu vdovu jsem tam taky vyčetla, ale myslela jsem si, že jsem se spletla vzhledem k věku nevěsty. Opravdu ještě jednou velké díky!
anes

Příspěvekod Zora » stř bře 11, 2026 11:31

Je strašně fajn, když si člověk samostatně vyluští předky, to je radost vícenásobná... Moc dobře to znám.
Přeji dobrou náladu a podobné úspěchy u dalších předků.
Pokud považujete příspěvek za vyřešený, doplňte velkým písmenem do předmětu na začátek slovíČko VYŘEŠENO.
z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod ladin8 » stř bře 11, 2026 12:13

Jenom malá oprava :
...Juliana geboren Joh(an) Denk ...

Narození Juliany - https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... 01280.jp2&

Svatba Juliany - https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00330.jp2
ladin8

Oblast pátrání: okolí Pardubic

Příspěvekod anes » stř bře 11, 2026 13:09

Děkuji všem za doplnění informací. Budu hledat a učit se dál. Zdá se mi, že se začínám lépe orientovat a učit se číst písmo a navíc německy. Do dalšího dotazu dám, myslím docela dobře přeložený text, jen mi tam utíká to příjmení. S tím mám nejvíc problémy.
anes

Re: matrika 1833 Olbramovice O němčina VYŘEŠENO

Příspěvekod zburget » stř bře 11, 2026 16:39

Připomínám, že slovo VYŘEŠENO je potřeba psát na začátek předmětu, nikoli na konec. Jak jsem už psal, my podle toho příspěvky třídíme. Když je slovo na konci, třídění nefunguje,
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na VYŘEŠENO