O.k. - tohle je čitelné celkem hezky. Takže začneme trochou teorie

To písmo, kterým je ten text napsaný, je nějaký předchůdce kurentu. Ale je mu už hodně podobný. A kurent je, zjednodušeně řečeno, psací podoba švabachu. Pokud se chcete pohybovat ve starých rukopisech, bez znalosti kurentu se vůbec neobejdete. Jeho čtení není nic extra složitého, je to abeceda vlastně stejná, jako ta naše, jen písmenka mají jiné tvary. Takže je potřeba se jen naučit jiné tvary písmenek. Občas se to trochu plete, protože naše dnešní psací písmeno může mít stejný tvar, jako jiné písmeno kurentní. Ale na to se dá zvyknout.
Tedy - pro přesnost - v tom textu se obejvuje i naše dnešní (humanistické) písmo, což je pro začátečníka dost matoucí, ale v tomto případě snadno poznáte, co je psáno kurentem a co humanistickém písmem.
Luštit kurent je nejlepší s nějakou tabulkou - dobrá je např. tahle:
https://genealogie.nka.cz/?page_id=177A já vám zkusím přepsat kousek toho skenu, ať máte něco do začátku. A pak můžete zkusit luštit sama. Doporučuju vždycky zkusit přečíst nějaký kousek, ať se zbytečně nemoříte s velkým kusem a my vám tady pak ten vámi přepsaný kousek opravíme a doplníme. Vy si to pak projdete a zjistíte, co vidíte špatně, když něčemu nebudete rozumět, tak se klidně ptejte a takhle se to postupně naučíte číst. Až budete text číst s větší jistotou, můžete sem přepsat i větší kus.
Tak - tedy co tam vídím já (nevím, kde a jak to začíná, tak mi první slovo nedává moc smysl):
S??dli genž dosawade podobnie s namy
pržy žiwobiti se nachazegy; Z wibor-
ne skussenosti wssem znamo gest, že
wizabla po Ukraczeni Lidskeho Žiwota
Dichticzy, a od Ustawicžneho bdieni Uch-
ržadla Matrona Pani Smrt, neumiege
s Lidmy zachazeti; tak nezdworžila gest,
že ani Korunowane Hlawy ussanowati
nechcze, a gakkoly za nassy Pamieti, Wyne-
ssene Dwa Pozemske Czisarže Leopol-
da 1[h]o a Josefa tež 1[h]o w trwagiczim Se-
culo neb Wieku a to sicze 1705 Neg-
gasniegssiho Czis. Leopolda w Letu 1710
…
Tak, máte půl strany. Máte přečtený vzorek tohohle písma. A teď zase kousek vy

Nemusí to být celé další půl strany. Klidně jen dva, tři řádky.