Nový přístup do matrik v Opavě

Jaká je možnost získat informace z matrik?

Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod selinger » stř kvě 01, 2013 11:14

Dnes spustila Opava nový přístup k svým archivům, a dosavadní přístup k digitalizovaným matrikám je nefunkční. Logiku nového přístupu jsem asi nepochopil a nemohu se k digi matrikám dostat. Poraďte prosím
selinger
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned dub 17, 2011 17:09

Re: Nový přístup do matrik v |Opavě

Příspěvekod ozana » stř kvě 01, 2013 11:22

Výběr databází - odznačit všechny databáze, označit Matriky, objeví se Specifický filtr, kde můžete zvolit původce (faru), druh N,O,Z, typ katolická/evangelická, ...

při přístupu přes web http://matriky.archives.cz/ je databáze Matriky nastavena automaticky, ovšem zlatá stará (původní) aplikace ...
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
Uživatelský avatar
ozana
 
Příspěvky: 5152
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:01
Bydliště: Petřvald
Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Re: Nový přístup do matrik v |Opavě

Příspěvekod Zdenek » stř kvě 01, 2013 11:30

Opravdu, je to jiné, ale mě to funguje.
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... fcDb=10041
Chce si na to jen zvyknout. V rámečku vyplňte co hledáte-
Původce- farnost, kterou potřebujete.
Druh- r-o-u nebo vše
Typ- katol, žid.... nebo vše

potom kliknout na vyhledat a máte to. Ještě doporučuji upravit počet matrik na stránku na 30, ať máte větší přehled.
Při prohlížení je tam výborná novinka, že se zobrazují náhledy na předchozí a následující stránky.

Mě to zatím vše funguje, tak uvidíme do budoucna. :D
Zdenek
 
Příspěvky: 1133
Registrován: ned bře 29, 2009 20:58
Bydliště: Olomouc

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod karels » stř kvě 01, 2013 21:12

Také se potýkám s novou aplikací. Nejde mi např. zobrazit na celou obrazovku (přesněji - i když zvětším okno na celou obrazovku, aktivní dokument je asi na polovině, takže musím pořád přesouvat a nemohu zobrazit šířku stránky přes celou obrazovku za účelem Print screen v dobré kvalitě). Dělám něco špatně nebo to jsou drobná "vylepšení" nové aplikace?
karels
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř črc 07, 2010 21:38
Bydliště: Brno
Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod selinger » stř kvě 01, 2013 21:20

Už se tam dostanu, ale moc mi chybí možnost uložit celou stránku, PrtScr není to pravé .
selinger
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned dub 17, 2011 17:09

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod Martin819 » stř kvě 01, 2013 21:39

selinger píše:Už se tam dostanu, ale moc mi chybí možnost uložit celou stránku, PrtScr není to pravé .


Uložit celá stránka jde, akorát je tato volba vpravo nahoře. :)
Uživatelský avatar
Martin819
 
Příspěvky: 254
Registrován: čtv črc 05, 2012 16:12
Bydliště: Jablonec nad Nisou

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod karels » stř kvě 01, 2013 23:08

Martin819 píše:
selinger píše:Už se tam dostanu, ale moc mi chybí možnost uložit celou stránku, PrtScr není to pravé .


Uložit celá stránka jde, akorát je tato volba vpravo nahoře. :)

zobrazeno "velmi vhodně" tmavě modře na černém pozadí. Ostatně celkový počet stran v knize je zobrazen podobně výrazně (tmavě šedá na černé). Doufám, že více lidí bude protestovat a snad to tvůrci upraví.
karels
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř črc 07, 2010 21:38
Bydliště: Brno
Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod sanmarco » čtv kvě 02, 2013 7:10

Dle mého je to asi tak ... už i Opava se začala řídit pravidlem ostatních českých archivů (mimo Třeboň) a českých politiků ... když něco funguje dobře, je potřeba to změnit, aby to lid neměl tak jednoduché :-( By se jinak nudil, ne? ...
Uživatelský avatar
sanmarco
 
Příspěvky: 609
Registrován: čtv říj 21, 2010 11:42
Bydliště: Březina u Křtin

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod IvoD » čtv kvě 02, 2013 8:04

Spíš bych řekl, že přístup do digitalizovaných matrik byl první a udělali pro něj první webovou aplikaci. Pak si řekli, že zpřístupní i ostatní digitalizované materiály a udělali druhou webovou aplikaci pro ten zbytek. A teď, aby se nemuseli starat o dva programy, tak všechno spojili do jednoho.

Ačkoliv je přístup k listům matriky v Opavě složitější než byl, je to pořád lepší než ta hrůza, co provozují v Brně, nebo i jinde, To, jak se nekonečně dlouho načítá stránka ze šesti dlaždic, je opravdu na zabití. Kdyby měla Opava stejný program jako Brno, asi bych genealogii pustil k vodě po prvním týdnu a šel bych chovat šneky, to by byla akčnější zábava. Ze srdce lituji lidi, kteří musí pracovat s tím brněnským paskvilem.
IvoD
 
Příspěvky: 127
Registrován: čtv lis 29, 2012 11:04

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod stanley4 » čtv kvě 02, 2013 11:29

neviem, či je problém len u mňa, ale odkazy na stránku neodkazujú na konkrétnu stranu matriky - vždy sa mi načíta prvá stránka... :(
Uživatelský avatar
stanley4
 
Příspěvky: 4679
Registrován: ned bře 06, 2011 21:53
Bydliště: Slovensko
Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod Martin Jílek » čtv kvě 02, 2013 12:09

stanley4 píše:neviem, či je problém len u mňa, ale odkazy na stránku neodkazujú na konkrétnu stranu matriky - vždy sa mi načíta prvá stránka... :(

Mám stejný problém!Zatím jsem nezjistil,jak vygenerovat funkční odkaz! :roll:
Uživatelský avatar
Martin Jílek
 
Příspěvky: 1021
Registrován: sob srp 04, 2012 16:41
Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod ozana » čtv kvě 02, 2013 13:47

Martin Jílek píše:
stanley4 píše:neviem, či je problém len u mňa, ale odkazy na stránku neodkazujú na konkrétnu stranu matriky - vždy sa mi načíta prvá stránka... :(

Mám stejný problém!Zatím jsem nezjistil,jak vygenerovat funkční odkaz! :roll:


Musíte si ho domyslet! Jste na snímku 21? pak místo Index=0 zkopírovaného URL napište Index=snímek-1, t.j. např.
Kód: Vybrat vše
http://matriky.archives.cz/vademecum/Zoomify.action?scanIndex=20&entityRef=(.....

Odkaz se při listování nemění.
Výhrady směřujte na technickou podporu (odkaz je na úvodní stránce dole). Já jsem byl na pana Trojáka dost hrubý už před týdnem...
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
Uživatelský avatar
ozana
 
Příspěvky: 5152
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:01
Bydliště: Petřvald
Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod Martin Jílek » čtv kvě 02, 2013 14:24

Odpověď archivu:

Dobrý den,

vygenerovat odkaz na konkrétní stránku matriky (v režimu Zoomify) zatím nelze - pouze na daný záznam matriky (permalink). Tuto funkci do aplikace doplníme.

Marek Trojak
Státní okresní archiv Karviná
Uživatelský avatar
Martin Jílek
 
Příspěvky: 1021
Registrován: sob srp 04, 2012 16:41
Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod karels » čtv kvě 02, 2013 20:03

Navrhuji, abychom zde zveřejňovali nějakým vhodným způsobem připomínky, které panu Trojákovi budeme posílat, aby nebyl zavalen stejnými náměty - pak je nebezpečí, že je přestane číst a reagovat na ně. Ještě lepší by možná bylo, kdyby se stal členem fora a diskutoval zde?
karels
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř črc 07, 2010 21:38
Bydliště: Brno
Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Re: Nový přístup do matrik v Opavě

Příspěvekod blanketka » stř čer 05, 2013 15:05

Problém může být také tady:

Archivní Vademecum NENÍ optimalizováno pro Internet Explorer!!!!
28-03-2013
Aplikace ARCHIVNÍ VADEMECUM je určena pro následující internetové prohlížeče: Firefox, Chrome a Safari.
Pro MS Internet Explorer NENÍ Vademecum dosud optimalizováno!!!! Pro práci s Vademecem tedy prosím požívejte opravdu pouze výše uvedené prohlížeče - vyhnete se tak zbytečným problémům. Pokud se přesto pokoušíte s aplikací v MS Internet Exploreru pracovat, bude se Vám spousta prvků zobrazovat chybně a aplikace nebude fungovat správně!
O dodatečnou optimalizaci pro Internet Explorer budeme nadále usilovat a v některé z budoucích verzí Vademeca ji pravděpodobně doplníme.
Děkujeme za pochopení!
blanketka
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon čer 03, 2013 16:04
Bydliště: Kopřivnice


Zpět na O matrikách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník