Nová verze vademca (ZAO, Litoměřice, NA)

Kdo byl v jakém archivu, a jaké jsou Vaše zkušenosti? Jak jste byli spokojeni?

Nová verze vademca (ZAO, Litoměřice, NA)

Příspěvekod zburget » sob úno 01, 2025 15:38

Jsem ve spojení s opavským archívem, tj. jedním, který se podílí na vývoji nové verze digitální badatelny (archivní vademecum).

Pokud máte jakékoli připomínky k tomu jak to funguje, máte nějaké nápady, co tam udělat jinak, tak to klidně pište sem, já jim to tam pak pošlu v jednom balíku (případně v několika balících, podle toho, jak budou případně připomínky chodit).

Já tam zatím nahlásil:
  • Dementní umístění tlačítka pro návrat z detailů o archiválii na seznam nalezených archiválií - úplně vpravo nahoře, takže když máte velké rozlišení monitoru (třeba 4K jako já), tak se myší můžete ulítat z rohu do rohu
  • Nesmyslné číslo pod filtrem příloh (kde se zobrazuje celkový počet příloh ve všech nalezených archiváliích a logičtější by bylo zobrazovat počet nalezených archiválií s danou přílohou).
  • Chybějící historické názvy obcí
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Re: Nová verze vademca (ZAO, Litoměřice, NA)

Příspěvekod Sil » sob úno 01, 2025 16:30

Moje body by asi vyžadovaly víc překopávání na jejich straně, ale tak pro jistotu:

- Asi nejvíc mi vadí jak si to udržuje nějakou tu sessionu pro prohližeč na pozadí, a když se člověk přepne do jiné knihy tak se mu přepnou i všechny ostatní taby jakmile třeba změní stranu. V důsledku toho taky třeba když člověk na jednom místě rozklikne detail, a na druhém tabu má vyhledávání a skočí na další prvek, tak mu to vlastně skočí do toho detailového pohledu taky... - nedělá na nové verzi

- Dost časté chyby během vyhledávání, člověk dostane kilometr dlouhý Java stack trace. Pak se většinou nejde vrátit zpátky, protože zase nějaká ta sessiona tím vyprší nebo co se stane a člověk tam chodí znovu. Alespoň mě se toto stává často (občasné chyby by mi nevadily...). - nepodařilo se mi zreprodukovat na nové verzi

- Ve výsledku vyhledávání mi u matrik chybí pole Původce. Často se stává, že daná obec spadala v čase pod různé, někdy ve stejnou dobu. A z těch výsledků to nejde poznat - až po rozkliknutí (resp. asi by se to dalo dešifrovat z té signatury když nad tím teď přemýšlím). Tohle řeším často tak, že filtruju rovnou podle původce, ale občas člověk ještě neví jakého chce a oni se mu tam ve výsledcích kombinujou knihy bez rozdílu.

- Říkám si jestli by to nemohli udělat tak aby to co je v URL tak je vždy permalink. Nový lidi tohle někdy mate a zjistí to docela pozdě, že vlastně nemají validní link...

- Zajimavý by bylo kdyby uměli u odkazu uložit i zoom a umístění na stránce - jako to má Třeboň. Nijak zásadní, spíš takový nice-to-have.
Naposledy upravil Sil dne pon úno 03, 2025 16:29, celkově upraveno 1
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod zburget » pon úno 03, 2025 15:57

Díval jsem se, že ta nová verze aplikace už netrpí tím přepínáním matrik. Když si na víc tabech otevřu víc matrik, tak v nich můžu listovat a drží mi to pořád tu správnou matriku. Zkuste prosím ověřit.

Chyby ve vyhledávání - dělá to i ta nová? Na té se pořád pracuje, takže se může jednat o známou chybu. Pokud se to děje, nahlásím to.
Zbyněk Burget
zburget

Boskovicko

Příspěvekod Sil » pon úno 03, 2025 16:29

Máte pravdu, já funguju ještě na staré verzi tj. na https://digi.archives.cz/. Prošel jsem si to teď na https://digi2.archives.cz/ a skutečně už to s tím přepínáním problém nedělá. Ty pády se mi zatím nepodařilo zreprodukovat - budu to sledovat.

Proškrtal jsem původní příspěvek.
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.

Příspěvekod zeter » pon úno 03, 2025 16:42

Nechtěli by konečně přidat možnost listovat snímky i pro fullscreen?

Potom roletka se seznamem snímků by klidně mohla být širší a větší font, je snadné se ukliknout - a hlavně: do toho políčka by mělo být možné číslo zadat i ručně (já ty roletky fakt nemám rád, člověk furt jenom rozbaluje, scrolluje a chirurgicky přesně se trefuje tam či onam :)

Plus moje idée fixe: samostatné čudlíky pro posun +/- 10, 25 snímků po obou stranách listovacího políčka... imho by nebylo špatné jim poslat screenshot rozhraní toho doplňku, co udělal kolega pro ActaPublica.

EDIT: jo a nefunguje zvětšování/zmenšování přes klávesnicové +/- (ani v normálním zobrazení ani ve fullscreenu)
zeter

Příspěvekod zburget » čtv úno 06, 2025 17:58

Mám první info - listování při fullscreen zobrazení není možné technicky. Ale napsal jsem, jestli by tedy nemohli udělat listování pomocí PgUp/PgDown.
číslo strany ne roletkou, ale zadáním čísla + úpravu listování prý zváží. Ono i teď se dá listovat +/- 10 - ale tak, že je to všdycky na začátek předchozí / následující desetice snémků. Tak, jako to bylo ve staré verzi. Jen teď je to +/- 10 nad lištou s miniaturama. Je do celkem debilní a zavádějící, tak prý nad tím taky popřemýšlí.
Stejně tak jsem navrhl změnu zoomu předělat z Ctrl/Shift na +/-, protože si člověk při přepínání tabů pomocí klávesnice vždycky rozhodí zobrazení.

Vyhledávání podle původce - ve staré verzi funguje - je potřeba vybrat "Typ matriky" a do pole Místo/Lokalita zadat název vesnice. V nové verzi zatím nefunguje pole Místo/Lokalita a pracuje se na opravě.
Zbyněk Burget
zburget

Boskovicko

Příspěvekod Sil » pát úno 21, 2025 6:47

zburget píše:Vyhledávání podle původce - ve staré verzi funguje

To fungovalo vždy, o vyhledávání ale nejde. Jde o to, že se tato informace nezobrazuje ve výsledcích. Srovnal bych to například s MZA/actapublica, tam je krásně ve výsledcích v levém sloupci vidět k jakému původci kniha patří. Nebo rovnou na příkladu, teď když si v ZAO dám vyhledávat třeba Bochoř a matriky, tak mi vyběhne spousta knih - pokud dopředu nevím tak si nevšimnu, že některé jsou z původce Vlkoš, některé z Přerova - a o typu průvodce ani nemluvě (určitě jsou lepší přklady). Tady zase chápu, že actapublica se zaměřuje vyloženě jen na matriky a tak je to přehlednější, tady zobrazují všemožné archiválie.
Sil

Zpět na O archivech