Dobrý večer, děkuji za výše uvedené příspěvky.
Při tom bádání mě ještě napadlo, že je důležité zohlednit, že v čase přelomu 17. a 18.stol. bylo ještě nevolnictví. Takže, aby se někdo dostal z jednoho panství na druhé, musel zřejmě od předchozí vrchnosti dostat nějakou „bumážku“, že se může usadit na jiném panství. Nevím, jak to tenkrát přesně fungovalo, pokud by někdo znal postup, jakým to probíhalo a může o tom sdělit bližší informace, byl bych moc rád. Zmiňuji to ale hlavně s ohledem na to, že při zápisu do matriky, bylo to Panství Trpísty důležité. Především z toho důvodu, že přesídlení z jednoho panství do druhého muselo být pečlivě hlídáno, hlavně když nějaké panství přicházelo o pracovní sílu.
Zkusil jsem se tedy zeptat na SOA Plzeň, kde bych zjistil, jaký byl rozsah Panství Trpísty a jaké obce do tohoto panství patřily. Doporučili mi podívat se do Tereziánského katastru. Ten sice je digitalizovaný, ale veřejně nepřístupný a je nutné vypravit se do badatelny. Takže to jsem zatím ještě neabsolvoval.
Dále jsem si na základě Vašich připomínek a dalších konzultací připravil následující hypotézy:
1. Obec Kšice, Panství Trpísty
Jméno obce mohlo být zkomoleno na Krzecz. Panství Trpísty odpovídá. V matrice je možné najít jméno Herschmann.
Celkem pravděpodobné.
2. Obec Křeč na Pelhřimovsku.
Jméno obce pěkně odpovídá - viz int. stránky Místní jména v Čechách
https://mjc.ujc.cas.cz/search.php?where ... eregexp=noVe středověku – Krecz, Krziecz, Krecz
1654 – Kržecže
1790,1854 – Kržecž
Ovšem problém je, že obec Křeč patřila zřejmě do Rožmberského dominia (následně – Krumlovské vévodství), asi panství Choustník. A jestli by Panství Trpísty mělo něco společného s Rožmberským dominiem, resp. Krumlovským vévodstvím, mi nepřijde pravděpodobné.
Samozřejmě jsem prověřoval i matriky pro obec Křeč. Ty jsou sice až od roku 1756, ale v matrikách se žádní Heřmanové nevyskytují.
3. Obec Křečov u Manětína
Jméno obce je z velké části shodné. Koncovka neodpovídá, ale při zkomolení asi bylo možné, že by to bylo zapsáno nepřesně.
Int. stránky Místní jména v Čechách
https://mjc.ujc.cas.cz/search.php?where ... eregexp=noVe středověku – Cretzkov, Krzyezow, Crzeczow, Czeczow, Krzeczow, Krzieczow
1651 – Kržeczow, Kržecžovo
1788 – Kržecžowa
1838 – Křetschowa
V matrice – Křečowa, Kretschau
Ovšem problém je, jako u bodu 2, že obec Křečov patřila zřejmě do jiného panství než je Panství Trpísty - patřila asi do Panství plaského. Jestli by Panství Trpísty mělo něco společného s Plaským panstvím ... těžko říct.
Rozsah matrik pro Křečov je obdivuhodný - od roku 1637. Ale bohužel jsem na žádné jméno Heřman v matrikách zatím nenarazil. Prověřoval jsem však jen určitou část, takže to zatím není úplně vyloučené, že by nebylo možné najít zde nějaké osoby se jménem Heřman.
4. Zkomolený název obce nezačínající na K – Chříč, Čečovice apod.
Je určitě možná i varianta jména obce, která nezačíná na K. V tomto případě bych se však zaměřil především na obce na Panství Trpísty, protože jinak by ten rozsah pátrání mohl být obrovský. Nejprve tedy asi bude nutné zjistit více informací z Tereziánského katastru.
Budu moc rád za Vaše další připomínky a podněty.