Rodina Vendlerova, Budiměřice/ Dolní Bousov

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Rodina Vendlerova, Budiměřice/ Dolní Bousov

Příspěvekod zdemi » čtv dub 10, 2025 13:50

Již delší dobu se snažím dohledat rodinu Vendlerových a bohužel ez velkého úspěchu. Nemáte někdo tuto rodinu ve svém rodokmenu? Případně nenarazili jste na ní někdo při svém pátrání?

Zde jsou informace, které o této rodině aktuálně mám k dispozici:

Albina Vendlerová se narodila roku 1884 v Budiměřicích (https://ebadatelna.soapraha.cz/d/10431/148) záznam uprostřed.
Vzala si Josefa Čmuhaře, který pochází ze Šnepova a žili spolu v Káraném.

Albina je nemanželská dcera Albiny Zahrádkové (roz. Vendlerové) narozené roku 1843 v Dolním Bousově (https://ebadatelna.soapraha.cz/d/5117/16) druhý záznam na pravé straně.

Rodiče Albiny jsou Josef Vendler a Teresie Pažoutová.

Budu moc ráda za jakoukoliv radu v hledání nebo případné propojení s rodokmenem někoho jiného.

Z.
zdemi

Re: Rodina Vendlerova, Budiměřice/ Dolní Bousov

Příspěvekod Zora » čtv dub 10, 2025 14:15

poradím Vám hledat v matrikách, např. u rodičů Albíny je uvedeno, odkud pocházejí a kdo byli jejich rodiče.
To je nejsnazší.
Rozhodně se pečlivě věnujte čtení zápisů, ty mnohdy prozradí víc, než si myslíte.

Máte v přesunutých tématech příspěvek, ke kterému jste se chtěla vrátit později. Zkuste se pokusit o čtení i méně srozumitelných textů, Chce to jen začít, rádi Vám pomůžeme, poradíme... Začít musíte ale Vy. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zdemi » čtv dub 10, 2025 18:26

děkuji za Vaší odpověď.
Rodokmen sestavuji již několik let a k této rodině jsem se již několikrát vracela a zatím se mi nepodařilo se o ní moc dozvědět více a proto jsem zkusila požádat o pomoc. Rozhodně nečekám, že mi zde někdo tyto informace dohledá ale spíše je to pokus zjistit zda na tuto rodinu někdo nenarazil nebo ji nemá ve svém rodokmenu aby mě třeba navedl správným směrem. Rozhodně nemám v plánu hledání vzdát. Budu se o něj dále pokoušet i bez pomoci ostatních.
Naposledy upravil zdemi dne čtv dub 10, 2025 18:27, celkově upraveno 1
zdemi

Příspěvekod Zora » čtv dub 10, 2025 18:27

rozumím, tak mně přepište, jak se kdo jmenoval a odkud byl (rodiče), já už blbě vidím, neměl by být problém pokusit se Vám to dohledat. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » čtv dub 10, 2025 18:34

V místě narození Josefova otce jste hledala?
Z
Zora

Příspěvekod zdemi » čtv dub 10, 2025 18:58

Děkuji. napíši Vám zde to co zatím vím od nejstaršího záznamu po nejmladší. Jak jsem již psala víše nečekám, že mi to tu dohledáte ale pomohlo by mi trochu nasměrovat, kde hledat. Za každou zjištěnou informaci budu moc ráda.

František Vendler Myslivec ze Skašova u Dlouhé Lhoty (součást obce Petkovy u Mladé Boleslavi) a jeho Žena Rozalie Srabnerová (nejsem si jistá zda čtu přijmení správně) z Libotic panství žatecké.

Jejich syn Josef Vendler. Narodit se měl kolem roku 1820
Sňatek s Terezií Pažoutovou i informace o ní mám kompletní. Vzali se v Dolním Bousově kde poté žili. Terezie tam také zemřela v roce 1891. Úmrtí Josefa, který měl umřít dříve jak ona se mi dohledat nepodařilo.

Jejich dcera Albina Vendlerová se narodila v Dolním Bousově jako prvorozená v roce 1843 a v roce 1863 si vzala Jana Zahrádku. Sňatek se konal v Dolním Bousově.

v roce 1884 se jí narodila nemanželská dcera Albina Vendlerová. Narodila se v Budiměřicích.
zdemi

Příspěvekod zdemi » čtv dub 10, 2025 19:02

Zora píše:V místě narození Josefova otce jste hledala?
Z

snažila jsem se hledat ale žádné Vendlery jsem nenašla. Možná jsem ale někde něco přehlédla. A nedaří se mi zjistit jak se jmenuje obec, ze které pocházela matka. Dnes obec Libotice u Žatce není.
zdemi

Příspěvekod Zora » čtv dub 10, 2025 19:21

U odkazu na narození Josefa máte všechny potřebné informace. Zkuste si to přečíst nebo dát sem do sekce čtení . Je to psáno kurentem, tak se ho postupně začněte učit. Vše postupně zvládnete, nebojte se toho. Z
Zora

Příspěvekod zdemi » čtv dub 10, 2025 19:55

Zora píše:U odkazu na narození Josefa máte všechny potřebné informace. Zkuste si to přečíst nebo dát sem do sekce čtení . Je to psáno kurentem, tak se ho postupně začněte učit. Vše postupně zvládnete, nebojte se toho. Z

Narození Jozefa se mi najít nepodařilo. Mám pouze záznam o sňatku jak jsem psala víše. Co se týče Kurentu nemám problém ho číst. Občas se najde něco co nepřečtu nebo to musím déle luštit ale to asi každý. :)
Ve Skašově jsem se pokoušela hledat bez úspěchu a obec narození matky nedokáži přesněji identifikovat. Zkoušela jsem pár obcí okolo Žatce ale v žádné jsem narození Josefa nenašla.
Toto jsem ale již zmiňovala výše kde jsem psala i souhrn toho co ze záznamů vím.

S touto rodinou jsem se zasekla na místě a nedaří se mi posunout dále. Vše má ale svůj čas a snad jednou narazím na to co hledám :)

Děkuji Vám ale za Vaší snahu mi pomoci i Vaše dobře míněné rady, které již po několika letech bádání znám :)

Chtěla jsem jen zde zjistit zda třeba někdo při svém hledání nenarazil na to co hledám já nebo již tuto rodinu hledal v rámci svého bádání. :)
zdemi

Příspěvekod Zora » čtv dub 10, 2025 20:29

Omlouvám se, měla jsem správně napsat narození Albíny, Určitě vše znáte, kurent také, radit už nebudu, hledat Vám to tedy nebudu, to vlastně nechcete.
Držím palce, s myslivci je skoro vždy potíž. Z
Zora

Příspěvekod zdemi » čtv dub 10, 2025 21:35

Nezlobte se nechtěla jsem Vás urazit. Jen dát najevo, že nejsem úplný začátečník v bádání a hledáním jsem strávila dost času předtím než jsem sem napsala svojí žádost o radu. Jsem vděčná za Váš zájem mi pomoci. Nepsala bych sem bez toho aniž bych se snažila si informace dohledat sama :)

Děkuji a přeji hezký večer Z.
zdemi

Příspěvekod Zora » čtv dub 10, 2025 21:38

V pořádku, nemám důvod se zlobit, to v žádném případě. Z
Zora

Příspěvekod Zora » čtv dub 10, 2025 21:48

Libotice - zkuste Libořice, je to u Žatce, dnes okres Louny.

Mezi zaniklými obcemi Vámi uvedená obec fakt není...

Z
Zora

Příspěvekod Zora » pát dub 11, 2025 15:47

Ona to bude spíš obec Libedice, která v minulosti nesla něm. název Libotitz. Z
Zora

Příspěvekod zdemi » sob dub 12, 2025 19:27

Zora píše:Libotice - zkuste Libořice, je to u Žatce, dnes okres Louny.

Mezi zaniklými obcemi Vámi uvedená obec fakt není...

Z

Tuto ještě s několika jsem zkoušela hledat a zkusila jsem i teď trochu v rychlosti a na nic jsem nenarazila bohužel.
zdemi

Další

Zpět na Hledá se!