Václavík a Fric na Lounsku (Veltěže a okolí) před r.1900

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Václavík a Fric na Lounsku (Veltěže a okolí) před r.1900

Příspěvekod Fabouzek » úte úno 25, 2025 10:04

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o pomoc při hledání, zejména pak příbuzenstva Václavíků z Veltěž (nedaleko Loun) a okolí. Prošel jsem několik digitalizovaných matrik (Veltěže, Slavětín, Obora...), ale jako by se po nich slehla zem. Na MyHeritage je rodokmen toho jména, ale jeho admin bohužel nekomunikuje. Jediné mně známé osoby jsou Jiří Václavík (1955-2014) a jeho otec František Václavík (1929-1983).

Fricovi jsou pak větev matky Jiřího Václavíka - Boženy, rozené Polanecké, jejímž dědou byl Antonín Fric a babičkou Marie Fricová, rozená Šlejzarová. Ti měli dceru Marii (1900-1963), která si později vzala Antonína Polaneckého (1892-1953). U Polaneckých to taky není moc slavné, zde jsem došel pouze k Antonínovu otci Rudolfovi a dědovi Vojtěchovi Polaneckému.

Za jakoukoli zmínku či radu budu velmi rád.
Fabouzek

Oblast pátrání: Zlínský kraj, Lounsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-family-t ... nna-sekvoj

Re: Václavík a Fric na Lounsku (Veltěže a okolí) před r.1900

Příspěvekod Zora » úte úno 25, 2025 10:10

1929
Narození
29. dubna 1929
1955
Věk 26
Narození syna:
Jiří Václavík
21. listopadu 1955
1983
Věk 54
Úmrtí
12. května 1983
Pohřeb
Hřbitov Veltěže, Veltěže, Czech RepublicNa MH jsou tato data, jen manželka Jiřího se jmenuje Fabiánová

https://www.myheritage.cz/site-family-t ... lyTreeID=1

Nevím, zda nejde o placený účet. Z
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fabouzek » úte úno 25, 2025 10:20

Ano, tyto údaje mám, jak píši v zadání. Hledám jejich předky (nikoli potomky), je to můj otec, respektive děda a odkazovaný rodokmen je můj rodokmen :) I tak moc díky za ochotu a snahu ;)
Fabouzek

Příspěvekod Zora » úte úno 25, 2025 10:27

A díval jste se do matrik Veltěže?
r. 1929 je samozřejmě mimo, ale myslím na svatby.

Já samozřejmě nepoznám, koho je který rodokmen na MH.
Máte možnost nahlédnout do údajů otce? Rodný list, starší občanka, oddací list...?
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fabouzek » úte úno 25, 2025 10:34

Nejsem naprostý laik, samozřejmě jsem prohlížel všechny (téměř) dostupné (a čitelné) digitalizované matriky, narozené, oddané i zemřelé, Veltěže i okolní obce, ale neúspěšně. Do fyzické matriky jsem zatím nenahlížel, neb bydlím cca 400km od Veltěž, takže až příležitostně. Osobní doklady k dispozici nemám. Proto hledám nějakou nit i tady.
Fabouzek

Příspěvekod Zora » úte úno 25, 2025 10:37

ok,
dědeček 1929 se mohl narodit jako poslední dítě svých rodičů a v online matrice mohou být někteří z jeho starších sourozenců.

Z
Zora

Příspěvekod Fabouzek » úte úno 25, 2025 10:51

Jasně, ale jak jsem popsal už na samém začátku, nic takového jsem nenašel a proto jsem zde požádal o pomoc. A věřte mi, že v hledání v digitalizovaných materiálech jsem získal velmi dobrou praxi a získal velké množství údajů, o kterých ani rodiny neměly nejmenšího tušení.
Fabouzek

Příspěvekod Zora » úte úno 25, 2025 10:57

Věřím Vám skoro všechno:-)
Jen vlastně nevím, co jste přesně v matrikách hledal a nenašel...
Svatba se nejčastěji odehrává u nevěsty, mohlo tedy jít o jinou obec.
Narození 1929, 1955 v matrikách nenajdete, u žen neznáte místo narození, poslední sčítání je z roku 1921..

Máte nějaké zadání, kde nebo co bychom mohli hledat, abychom Vám pomohli io přesto, že jste tak zkušený? Z
Zora

Příspěvekod Fabouzek » úte úno 25, 2025 11:08

Hledal jsem v mnoha matrikách zmínky o obou prarodičích (ať už oddání nebo jejich rodiče, případně potenciální sourozence) a jak jsem už několikrát zmínil, hledal jsem i v matrikách jiných obcí (Veltěže například měly v některých obdobích společnou matriku se Slavětínem, případně s Oborou). Ale ne ve všech obcích okresu.

Netvrdím, že jsem tak zkušený, ale mám pocit, že mi dokola píšete informace, které jsou zřejmé, logické nebo jsem je hned na začátku uvedl, jízlivosti netřeba. Vím, že matriky se digitalizují až po uplynutí určitých lhůt.

Zadání je hned v prvním příspěvku, více už nemám, co bych dodal. A ano, mnoho údajů neznám, proto je hledám :)
Fabouzek

Příspěvekod Zora » úte úno 25, 2025 11:11

Ok, já asi neporadím, neumím to a hned z počátku jsem s Vámi nenašla společnou řeč.
Jde vlastně tedy o hledání v okolních obcích.
Jen upozorňuji, že po roce 1918 se měnilo velmi často vyznání, takže hledat jen v katolických matrikách by mohlo být zavádějící...
Určitě se někdo z kolegů pokusí. Z
Zora

Příspěvekod Boza » úte úno 25, 2025 12:11

Co se Václavíků týče, tak bych Vám jen doporučil prostě napsat na příslušný matriční úřad slušně formulovanou prosbu o snímek onoho záznamu z roku 1929. Potřebujete se dostat k Františkovým rodičům. Třeba matrika nevyhoví, třeba ano.

Fricové - Polánečtí: zkuste sem hodit přímé odkazy na to co jste našel, pokud jsou to ovšem digitalizované matriky.

Při hledání příjmení určitě nevynechávejte pražské policejní přihlášky, sice se tam nemusí objevít přímo "vaši" lidé, ale můžete tam získat představu o možném geografickém rozložení příjmení.

Jo a ještě velmi divoká hypotéza: u Zdibů existuje Veltěž, jste si naprosto jistý že se jedná o lounské Veltěže?
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Fabouzek » úte úno 25, 2025 12:43

Díky moc za tipy, policejní přihlášky jsem vůbec neznal. Určitě se pokusím i o matriku, říkal jsem si, že lepší bude osobně, ale za optání nic nedám. Na Veltěž u Zdib jsem narazil, ale otec i děda žili ve Veltěžích u Loun.

Několik Polaneckých (i Poláneckých) a rovněž sňatkem spřízněných Bauerů, Švamberů a dalších jsem našel ve Slavětínské matrice narozených 1831-1901, viz třeba tady narození pradědy Antonína - https://vademecum.soalitomerice.cz/vade ... Type=10041 . Pár je jich i přímo ve Veltěžích, na MH jsem narazil na poměrně rozsáhlý rodokmen, ale tam není (snad prozatím než vůbec) žádný spojovací článek - https://www.myheritage.cz/site-family-t ... lyTreeID=1 . Ale taky to klidně může být shoda jmen v úplně jiné lokalitě.

Jen ti Václavíci bohužel dlouhodobě nic. U Friců teoreticky mohou být i záměny za Fryc nebo Fryč, tam jsem se do větších akcí zatím nepouštěl, ale měl bych snad časem získat nějaké info od žijícího příbuzného.
Fabouzek

Příspěvekod Boza » úte úno 25, 2025 14:25

Tohle bude jeden z těch, co hledáte: 1870 O Polánecký Vojtěch x Svobodová Anežka https://vademecum.soalitomerice.cz/vade ... 92bd722902

Vojtěch sice nemá zapsaný věk, ale vězte že se narodil 27. dubna 1845

Asi by šlo zkusit i někoho dalšího, ale vložte odkazy do matrik a specifikujte hledanou osobu. Ideálně do samostatného dotazu, jinak se tu budou míchat páté přes deváté.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Fabouzek » úte úno 25, 2025 18:37

To je skvělé, moc děkuju, tuhle matriku bych spolehlivě vynechal, ta obec mi naprosto nic neříká a patrně bych ji ani nevyhledal. Což se zjevně nevyplácí :) Teď už to v tom zápise vidím, ale předtím jsem ten název nebyl schopen rozklíčovat. Ještě jednou díky, zkusím projít, co existuje a uvidím, co odpoví z matriky k F.V.
Fabouzek

Zpět na Hledá se!