Josef Strach Chýně

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Josef Strach Chýně

Příspěvekod Mech » pát úno 14, 2025 13:55

Hledám Josefa Stracha z Hostivic, narozeného kolem r. 1758, který se 26.10.1782 přiženil do Chýně u Prahy, do rodiny hostinského Slabocha.
V Hostivicích žil od r 1742 hostinský Matyáš Strach, měl i syna Josefa, ale nešlo o mnou hledaného. Před rokem 1742 jsem nenašel jediný zápis o jméně Strach.
Naposledy upravil Mech dne pát úno 14, 2025 16:48, celkově upraveno 1
Mech

Oblast pátrání: Praha západ, Kladensko, Berounsko, Rakovnicko, Žluticko, Brandýsko (nL), Česko Brodsko, Praha východ
Lesníci na panství Fürstenbergském - Křivoklátské panství, Vitoraz

Re: Josef Strach Chýně

Příspěvekod Zora » pát úno 14, 2025 14:00

Před rokem 1472 jsem nenašel... asi překlep, Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Mech » pát úno 14, 2025 16:49

Děkuji za upozornění, oravdu překlep.
Mech

Oblast pátrání: Praha západ, Kladensko, Berounsko, Rakovnicko, Žluticko, Brandýsko (nL), Česko Brodsko, Praha východ

Příspěvekod JHS » pát úno 14, 2025 22:56

Tohle by mě taky zajímalo. Není to ale jediná svatba, která se mi z Chýně nedaří najít a prošel jsem kde co. Dělá to na mě dojem, že se musela ztratit nějaká matrika (i když podle seznamu a datací to tak nevypadá), nebo se minimálně poztrácely nějaké listy. Na druhou stranu se jednalo o rodkmen kamaráda a ten nelpěl na tom, jít s rodokmenem až na dřeň. Stačilo mu co jsem našel. A taky proto jsem neprověřoval jestli se náhodou nejedná o Stracha z oblasti Chotětova a dalších vesnic patřících panství Brandýs nad Labem, kde je toto příjmení velmi frekventované. Taky asi proto, že jsem nenašel logiku, že by měl odejít odtamtud zrovna k Chýni.
JHS

Příspěvekod Mistr Jan » pát úno 14, 2025 23:50

Tohle mě taky zaujalo. Hostivický Matěj Strach je totiž pravděpodobně do mého příbuzenstva (druhá manželka snad dcerou mého předka).
Zvláštní mi přijde, že chýňský Josef je u sňatku v roce 1782 jako "ex Hostovitz" https://ebadatelna.soapraha.cz/d/13259/6 - docela pochybuji, že by se jednalo o cokoliv jiného, než Hostivice, ale tím spíš mi to přijde divnější. Nemůže se totiž jednat o Matějova syna, protože ten podle soupisů poddaných mezi lety 1775 a 1785 manželku opravdu nevyměnil (stále Anna, prve 20 1/2 roků, poté 30 1/2).
Strachovy z oblasti Brandýsa mám mezi předky také, konkrétně v 16. století v Mečeříži.
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod Mech » sob úno 15, 2025 20:12

Děkuji za tipy, pokusím se je ověřit. Zkoušel jsem i farnosti z okolí Hostivice a Chýně, které byly poddané Strahovskému klášteru. Hostivice byla majetkem císaře, takže spojitost s Brandýsem nad Labem je možná. Zajímavé je, že v Hostivici zemřeli v letech 1762-1764 Vít, Josef a Maria Strachovi, v soupisu poddaných ale 1762 nejsou. Mohu spekulovat o tom, že šlo o rodiče "mého" Josefa. Mimochodem hledal jsem i v Hostovicích, jedny u Pardubic, druhé UnL. Ještě jednou děkuji.
Mech

Zpět na Hledá se!