Jan MRKVAN a Marie HEBÍKOVÁ

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Jan MRKVAN a Marie HEBÍKOVÁ

Příspěvekod DrZi2 » sob led 14, 2012 22:54

Sháním jakékoli informace o těchto osobách. Jedná se o prarodiče mé manželky.

Dostupné informace:
Jan Mrkvan, nar. 3.5.1898 v Jankově (fa Čakov, ČB), rolník
Marie Hebíková, nar. 6.11.1896 ve Vlhlavech

Dne 3.7.1927 se jim ve Vlhlavech narodil syn Jan (otec mé manželky), který má v oddacím listu uvedeno povolání obchodní příručí a bydliště Bukov, Ústí n.L. Dne 22.3.1952 si v Týně n.Vlt. bere Vlastu Kosobudovou z Třitíma.
Svědčili jim Karel Hladeček z Prahy a František Kadleček, rolník z Dobšic.

Budu opravdu vděčný za jakékoli info, jedná se o největší zásek v rodokmenu manželky. Děkuji.
DrZi2

Příspěvekod stanley4 » sob led 14, 2012 23:20

Skúsili ste navštíviť príslušný matričný úrad? Keďže ide o priamych predkov Vašej manželky, nemal by s tým byť problém, navyše keď viete presné dátumy narodenia...

Jan - matrika Dubné
http://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs&menu=0&doctree=1nrcd&id=2564
Marie - matrika Netolice
http://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs&menu=0&doctree=1nrnd&id=5782
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod DrZi2 » sob led 14, 2012 23:59

Právě že s osobní návštěvou je několik problémů. Z Ústí n.L. je to pro nás momentálně finančně a časově nezvladatelné a také dokopat k podobné akci manželku se zatím jeví jako nadlidský výkon.
Napadlo mě že by třeba bylo řešení v opisech matrik nebo budu mít štěstí a přečte si toto jiný potomek těchto osob apod.
Přesto děkuji za reakci.
DrZi2

Příspěvekod Zdenek » ned led 15, 2012 10:53

Na opisy matrik v tomto případě zapomeňte. Osobní účast manželky nepotřebujete, stačí písemné pověření s jejím ověřeným podpisem. Ostatně stejný způsob můžete využít v písemné žádosti zaslané poštou. Pokud pošle Vaše manželka na příslušný úřad žádost o kopii zápisu o svých předcích, doloží, že je opravdu jejich potomek, zaplatí příslušný poplatek a k žádosti přiloží ověřený podpis, tak úředník ze zákona ve stanovené lhůtě musí odpovědět.
Doporučuji, než to odešlete se nejprve telefonicky informovat, vyvarujete se toho, že Vám sice odpoví, ale budou požadovat ještě něco dalšího. :wink:
Hodně štěstí.
Zdenek

Příspěvekod bursica.d » pon led 16, 2012 14:44

Jen taková maličká poznámka : jestliže budete žádat na matrice rodný list svého (manželčina předka), tak obdržíte již nový typ rodného listu, kde není napsáno skoro nic. Výhodnější by pro Vás bylo nahlédnutí do matriky a opsání (ofotografování) matričního zápisu.
bursica.d

Příspěvekod stanley4 » pon led 16, 2012 14:57

Na Vašom mieste by som v prvom rade telefonicky/e-mailom kontaktoval príslušnú matriku. Napriek tomu, že sú zápisy v tzv. živej matrike, nemusela by mať matrikárka problém odpísať potrebný text aj bez dokladovania príbuzenského vzťahu (keďže ide o rok 1896, resp. 1898). To závisí len na jej ochote, ja som mal v podobnom prípade šťastie...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zdenek » pon led 16, 2012 17:14

bursica.d píše:Jen taková maličká poznámka : jestliže budete žádat na matrice rodný list svého (manželčina předka), tak obdržíte již nový typ rodného listu, kde není napsáno skoro nic. Výhodnější by pro Vás bylo nahlédnutí do matriky a opsání (ofotografování) matričního zápisu.

Já jsem od ochotné matrikářky obdržel poštou okopírovaný celý zápis. Dala si s tím práci. Jelikož zřejmě neměla kopírku A3 tak to ofotila na A4, obstřihla a slepila do sebe. Paráda.
Paradoxně největší problém byl, jak poslat požadovaný poplatek 30Kč. Na poště mi odmítli vzít obálku s mincemi, že to jejich předpisy zakazují, tak jsem koupil bublinkovou obálku, mince od sebe oddělil papírem, aby necinkaly a najednou jim to nevadilo. :? :?
No když už máte štěstí a narazíte na bezvadného úředníka, narazíte na ,,vola,, někde jinde. :lol: :lol:
Zdenek

Příspěvekod DrZi2 » stř led 25, 2012 23:18

Přinutil jsem manželku kontaktovat příslušné úřady a dnes mi přišly první informace.
Moc děkuji všem, kteří mi pomohli svými radami a zkušenostmi.
DrZi2

Příspěvekod Zdenek » čtv led 26, 2012 20:28

No vidíte, všichni úředníci nejsou :evil: . Jsou mezi nimi fajn lidé. :wink:
Zdenek

Zpět na Hledá se!