Svatba Václava Lorence a Alžběty Kiliánové :: VYŘEŠENO

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Svatba Václava Lorence a Alžběty Kiliánové :: VYŘEŠENO

Příspěvekod sanmarco » stř led 04, 2012 17:05

Dostal jsem se trochu do úzkých.

Dle matriky narozených se Jan Jiří Lorenc narodil Václavu Lorencovi a Alžbětě, rozené Kiliánové a to 3. června 1777 v Lestkově 13 (http://matriky.soalitomerice.cz, matrika signatura L132/A, snímek 319).

Dle matrik zemřel jeho otec, tj. Václav Lorenc dne 7. října 1825 na stáří a to ve věku 90 let. Narodil by se měl tedy cca kolem roku 1835 (+/- 10 let).

Hledám jak jeho narození - Václava Lorence, tak jejich svatbu. Hledám v matrikách mezi roku 1750 - 1777, ale nevidím ho tam. Oba byli z Lestkova, takže předpokládám, že tak se také brali. V těchto letech patřil Lestkov pod Farní úřad Úhošťany. Zápisy se v této formě hrozně špatně čtou ... ale já je tam opravdu nevidím.

Nějaká rada, nápad? Indexy bohužel neexistují :(

Zde je matrika narození Jiřího Václava Lorence, kde se píše o Václavovi a jeho manželce Alžbětě.

Obrázek
Naposledy upravil sanmarco dne čtv led 05, 2012 13:47, celkově upraveno 1
sanmarco

Příspěvekod luvec » čtv led 05, 2012 9:47

Doporučuju najít záznamy o narození sourozenců Jana, hlavně těch mladších, mělo by jich být dost. Jednak tam můžou být nějaké doplňující informace, jednak budete mít dobrý odhad pro datum svatby.
luvec

Oblast pátrání: Morávka, Ostravice, Beskydy

Příspěvekod sanmarco » čtv led 05, 2012 9:49

No, Lorencovi zrovna hodně dětí neměli, obvykle max. 3, ale pohledám a uvidíme. Třeba bylo jejich manželství více plodnější :-D
sanmarco

Příspěvekod luvec » čtv led 05, 2012 11:18

sanmarco píše:No, Lorencovi zrovna hodně dětí neměli, obvykle max. 3, ale pohledám a uvidíme. Třeba bylo jejich manželství více plodnější :-D

Vypada to, ze ano, jednoduchym hledanim podle cisla domu jsem do roku 1772 (pak uz je to bez domovnich cisel) nasel 2 deti Lorencovych, viz str. 303 a 313, matrika L167/2. Alzbeta Kilianova by mela pochazet z Neundorfel, neznam tuto oblast, takze bych si jen tipoval na Novou Visku, je ovsem otazka, kterou. Napriklad pod farou Misto je jedna takova. A pokud se svatba konala v miste nevesty ...
luvec

Příspěvekod sanmarco » čtv led 05, 2012 13:03

Děkuji moc za pomoc! Tak jsem prohledával Nové Vísky a že je jich požehnaně (jen kolem Klášterce jsou 3) a našel jsem:

24. leden 1769 .... Josef Václav syn Josefa Lorence + Alžběta, dcera Jana Adama Killiana.

Obrázek
sanmarco

Příspěvekod luvec » čtv led 05, 2012 13:37

Gratuluju, Frantisek Vaclav Lorenc (syn Josefa Lorence) a Marie Alzbeta (dcera Jana Adama Kiliana), to vypada na spravnou trefu. Pro me je zajimave, ze v matrice L167/2 jsou rodice uvadeni prevazne jen druhymi krestnymi jmeny (ale na str. 313 je matka uvedena celym jmenem: Marie Alzbeta rozena Kilian).
luvec

Příspěvekod sanmarco » čtv led 05, 2012 13:45

No, musím přiznat, že s těmi jmény jsem toto ještě neviděl. Většina rodiny jsou "moraváci", a tam se matriky píšou tak trochu jinak. Ale tady hledání je docela složité v tom, že když se jeden syn jmenoval Václav František a druhý František Josef a pak čtete jen o Františkovi, tak nevíte, který to je. Toto je trochu zvláštní.

A ještě jednou díky za pomoc! :)
sanmarco

Příspěvekod zrnka písku » čtv led 05, 2012 13:53

Martine máte to v poště
zrnka písku

Zpět na Hledá se!