Kolibač - ostrava, okolí

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Kolibač - ostrava, okolí

Příspěvekod TKempny » sob črc 16, 2011 11:59

Kolibač Ludvík
oo 1844 v ostravě, +1897 Vítkovice, syn Jakuba a Jany roz.Ullmann z Mar.Hor, narozený cca 1819, 3 starší sourozenci se narodili v Moravské ostravě na Přívozském předměstí, jedna mladší sestra nevím kde, a druhá v Mariánských horách.

hledám narození, mám projité matriky Vítkovice, Mariánské hory, M.Ostravu, Novou Ves, Zábřeh, Přívoz, Vrbí

dále jeho otec
Kolibač Jakub
oo 1806 v Mor.Ostravě s Janou Ullmann, +1838, M.O.
narozen cca 1778 kdoví kde

kdyby náhodou někdo zahlédl někde další možné předky/příbuzné i s ohledem na různé možnosti psaní (Kolibatsch, Kolebacz atd) prosím dejte info.
TKempny

Příspěvekod bursica.d » sob črc 16, 2011 13:12

Můžete zkusit projít sčítačí operáty Moravské Ostravy (roky 1900 a 1910) jsou online na adrese: http://earchiv.ostrava.cz/
bursica.d

Příspěvekod TKempny » ned črc 17, 2011 18:38

tam jsem našel akorát dceru toho času provdanou Šebestová. ale je pravda v ZA Opava by měli mít k dispozici i starší archy.
TKempny

Příspěvekod bursica.d » ned črc 17, 2011 21:57

Sčítací operáty Moravské Ostravy jsou v Archívu města Ostravy v Přívozu.
bursica.d

Příspěvekod TKempny » pát črc 22, 2011 23:01

nejsou, aspoň na webu píší toto:
"v AMO jsou uloženy sčítací operáty pouze z let 1900, 1910 a 1921, a to jen těch obcí, které byly součástí politického okresu Moravská Ostrava"
TKempny

Příspěvekod bursica.d » sob črc 23, 2011 9:52

Psala jsem, že v AMO jsou sčítací operáty Moravské Ostravy. Nejsem si jistá, ale nám dojem že těch ročníků sčítací operátů se více nezachovalo (toto však berte, prosím, bez záruky). Nedávno jsem v AMO byla a na toto téma jsem se bavila, ale hlava-mapa ... V případě potřeby jsou tam uloženy hřbitovní knihy, knihy příslušníků obce atd ...
bursica.d

Příspěvekod TKempny » pon srp 08, 2011 10:50

tak jsem dneska byl v AMO, sčítací operáty nejsou, hřbitovní kniha je jenom rejstřík bez jakýchkoliv údajů (ale aspoň vím že byl Ludvík pohřbený ve Vítkovicích) zato mají digitalizovane a oindexovane domovské listy cca 1850-1920, jenom nechápu proč to je k nahlédnutí jen v budově a zvenku na internetu to vyvěšené není.

takže Ludvík je vyřešen a dále mě zajímá už jen Jakub Kolibač a jeho předci

-------
že ovšem to datum narození Ludvíka (24/9.1818 Mahr.Ostrau) co je uvedené v domovském listu není v té matrice v které má být je věc druhá :(
TKempny

Příspěvekod bursica.d » pon srp 08, 2011 13:45

Já jsem měla vypůjčené jak indexy ke hřbitovním knihám, tak i knihy. Záleží ovšem na tom, který hřbitov jste potřeboval. Za datum narození z domovského listu bych v některých případech nedala prsty do ohně.
Zkuste se jít pozeptat ke správci hřbitova, třeba nahlédne do kartotéky
(kromě osobních dat zemřelého se můžete dozvědět kdo se stará o hrob nebo další pohřbené osoby).
bursica.d

Zpět na Hledá se!