Hledám Františku Sladkou z Oslavan č.1

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Hledám Františku Sladkou z Oslavan č.1

Příspěvekod František Matoušek » pon črc 11, 2011 14:01

Narodila se 16.4.1816 v Oslavanech č.1.Její otec byl panský dráb.Provdala se dne 16.5.1841 do Ketkovic č.29 za Johana(Jana)Matouška.Měli celkem 8 dětí.Poslední dítě(Anna) se narodila 3.7.1859.To je poslední údaj,který o ní mám.V knize zemřelých v Ketkovicích a ani v blízkých okolních vesnicích jsem žádný záznam o jejím úmrtí nenašel.Záhadou je,že její muž Jan,zemřel ve Zbraslavi u Brna v d.č. 46 a to 24.8.1888.V zápise je uveden jako manžel Františky Sladké atd.Z toho bych usuzoval,že v té době ještě žila,neboť se domnívám,že v uvedeném zápise by bylo použito slovo vdovec po....!
Dle údajů ze Zbraslavi žádný zápis o úmrtí Františky v matrice zemřelých nemají!
Mohla by zemřít např. v Sudicích,kde měla provdanou dceru.Bohužel zde jsem našel jen záznam,že dne 13.11.1885 zemřela v d.č.6 Františka Matoušková,vdova v Sudicích,věk 70 let.Kdyby to byla ona,tak by to výše uvedený zápis o úmrtí Jana dávalo zcela do jiného světla.
Na dotaz v Sudicích jsem zatím odpověď nedostal,rovněž tak z Čučic,kde byli zemřelí z Ketkovic pochováváni(domníval jsem se,že by mohla existovat nějaká hřbitovní kniha).Na Obecních úřadech,od kterých jsem čekal třeba i negativní odpověď, mají asi svoje starosti!!
František Matoušek

Příspěvekod Zdenek » pon črc 11, 2011 16:47

Asi je to hloupost, ale nemohla se znovu provdat? Měl jsem případ, že se můj předek ženil v 65. Asi nechtěl být na stáří sám.
Zdenek

Příspěvekod duros » úte črc 12, 2011 5:18

Pan Zdenek, tu ide o casovu nezrovnalost. Manzel panej zomrel v r. 1888 uvedeny ako manzel Frantisky a dalsi zaznam hovori o umrti Frantisky v r. 1885 ako vdovy...
duros

Příspěvekod stanley4 » úte črc 12, 2011 7:56

Sú tieto priezviská v oblasti časté? Nemôže ísť v niektorom prípade len o menovca hľadanej osoby?
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod ZEL » úte črc 12, 2011 10:39

Váš problém asi nevyřeším, ale mohu dodat svou zkušenost ohledně věrohodnosti zápisu o vdovství při úmrtí. Čtvrtláník z Počenic Matěj Zelinka se ženil 1802 s Dominikou Otáhalovou, měli dva syny Jana a Antonína, pak Matěj zemřel a Dominika se 1807 znovu provdala za Karla Opravila, sedláka ze Sobělic. Její další osudy nemám zatím dohledané, ale zemřela 1860 u svého nejstaršího syna Jana, čvtrtláníka v Počenicích, jako VDOVA PO MATĚJI ZELINKOVI. Na její druhé manželství se evidentně v Počenicích zapomnělo.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Hledám FS Oslavany č.1

Příspěvekod František Matoušek » úte črc 12, 2011 16:56

Především děkuji všem za zájem pomoci.
ad Zdenek:Myslím,že v té době se tak,jak píšete vztahy neřešili,zejména ne na vesnici.Většinou si osamělého rodiče vzal někdo s dětí.Existovaly výměnky,kde tito lidé dožívali.Ale,jak se říká,všechno je možné.
ad duros:Pozor,ta Františka,která zemřela v r.1885 nemusí být ta,kterou hledám-jenom jsem jinou v okolí zapsanou nenašel
ad stanley4:Příjmení Matoušek je v Ketkovicích a v okolí velmi časté
ad ZEL:Já vím,že to asi nevyřešíte.Ani jsem to s tím úmyslem nepsal.Myslel jsem,kdyby snad náhodou někdo,někde narazil na výše uvedené jméno,na zápis o úmrtí,že by třeba dal vědět.
Já si totiž myslím,že se tento zápis zkrátka ztratil při opisování jednotlivých matrik,protože matriky.které MZA Brno "pověsil"na internet určitě nejsou originály.
Nicméně Vám všem ještě jednou děkuji.Já to nevzdávám a hledám samozřejmě dál.
František Matoušek

Nová informace

Příspěvekod František Matoušek » čtv črc 28, 2011 10:42

Našel jsem záznam (v matrice 2139,na str.14)o svatbě syna Františky,který je ze 13.5.1895 a ve kterém se uvádí údaje o rodičích a o jeho matce je uvedeno,že žije.To uvádím jenom pro úplnost-bylo jí v té době 79 let.
František Matoušek

Příspěvekod ZEL » pát črc 29, 2011 8:12

V tomhle období by už možná stálo za to prohlédnout úmrtní matriky brněnských nemocnic. Překvapilo mě, že tam umírali i zcela nemajetní lidé z širokého okolí.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Matriky brněnských nemocnic

Příspěvekod František Matoušek » sob črc 30, 2011 7:07

Pro ZEL.Ty matriky brněnských nemocnic jsou digitalizovány?Kde je najdu?Díky za informaci.
František Matoušek

Matriky zemské nemocnice

Příspěvekod bursica.d » sob črc 30, 2011 8:34

Matriky brněnské zemské nemcnice najdete na www.actapublica.eu:
archiv : Moravskýzemský archiv Brno
obec: Zemská ...... objeví se nabídky : Kroměříž - zemská léčebna,
Brno - Zemská nemocnice,
Brno - zemská porodnice

Digitalizované jsou svazky asi ro roku 1930.
bursica.d

Brněn.nemocnice

Příspěvekod František Matoušek » sob črc 30, 2011 8:51

Díky za informaci.
František Matoušek

Hledám

Příspěvekod František Matoušek » ned říj 23, 2011 10:26

Jenom pro úplnost a pro ty,kteří mě radili hledat v brněnských nemocnicích,aby věděli,že jsem se na to nevykašlal.Prošel jsem knihy zemřelých u sv.Jakuba,u sv.Tomáše,nemocnici na Křenové,v Zábrdovicích,u sv.Vavřince,dokonce jsem hledal i v léčebně pro duševně choré-Černovice a skončil jsem se zemřelými ve věznici c.k.zemského soudu.Vše bylo marné.Úmrtí Františky Sladké jsem nenašel.Jak je vidět budu muset navštívit některé matriky osobně.Jelikož to mám trochu z ruky,nechám to na jaro.
František Matoušek

Zpět na Hledá se!