nemanželská Marta z pod Hostýna

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

nemanželská Marta z pod Hostýna

Příspěvekod zrnka písku » čtv bře 24, 2011 21:15

Je mi jasné, že mi asi určitě nepomůžete najít konkrétní osobu, ale doufám aspoň v radu, kudy zkusit pátrat.

Můj děda se někdy za 2. války učil někde pod Hostýnem - snad v Bystřici, ale určitě to doložené nemám - kovářem, podkovářem. A pak se někdy v 70. letech našel (a zase zmizel) dopis úřední, že v roce cca 1961 - 1963 bylo ukončeno placení výživného na nemanželskou dceru Martu z důvodu její plnoletosti. Příjmení ani další podrobnosti nevím.
Napadne vás někoho, kde pátrat po tetě, jejiž znám jen křestní jméno, pravděpodobný rok a místo narození?
zrnka písku

Příspěvekod Zdenek » čtv bře 24, 2011 22:15

Asi Vám to nepomůže, ale mám takovou to zkušenost z pátrání. V matriční knize (která je uložena na obecním úřadě) jsem při sňatku mojí prababičky našel poznámku, že byla rozvedena roku 1943, dále tam bylo číslo jednací a oddělení Olomouckého soudu. Šel sem do Okresního archivu v Olomouci, a poptával jsem spis toho čísla.
Dozvěděl jsem se, že ten spis nejspíš existuje, ale že tento fond není roztříděný, je toho asi kamion a v současné době není v jejich silách to roztřídit.

Proč to píšu?
Myslím, že určitě existují nějaké zápisy o posílání a určení vyživovacích dávek. Asi bych se, být Vámi, zkusil poptat, kde se to evidovalo. Třeba budete mít větší štěstí než já.
Kdyby jste aspoň věděla místo narození, to by byla hračka. Stačilo by koupit kafe nebo velkou bonboniéru a pěkně poprosit místní matrikářku.

Zdeněk Olomouc
Zdenek

Příspěvekod zrnka písku » pát bře 25, 2011 16:42

Díky Zdenku,
ten archiv mě napadl, stejně jako předpokládané fiasko s nezpracovaným materiálem, ale za pokus to určitě stojí :-)
zrnka písku

Příspěvekod zrnka písku » pát bře 25, 2011 16:47

Ještě mě napadlo, že by možná stálo za to, doplnit dědovo jméno - Alois Marek, narozen 1925 v Tiché u Frenštátu pod Radhoštěm.
zrnka písku

Příspěvekod Zdenek » pát bře 25, 2011 17:35

Frenštát!! Odtud pochází můj pradědeček.Na matrice ve Frenštátě jsem byl. Je tam velice příjemná matrikářka. Myslím, že jsem to tady už někde psal, že mám zkušenost takovou, že se mnohem snáze získávají informace z matrik na malých obcích, než ze měst. Tato paní je toho zářným příkladem. Po předchozí domluvě přes mail jsem do Frenštátu vyrazil. Po předložení dokladů mi paní přečetla vše co jsem chtěl vědět. Měla to vypsané, myslím, že jí to dalo pořádnou práci. Pěkně jsme si povykládali, ale do knih mě nepustila. No ono to je složité, místo matrikářky není sice kdovíjaké terno, ale je to jakási jistota a ta se dnes cení a kdo by o ni chtěl přijít, kvůli takovou hloupost.
Já bych to ale zkusil. Asi takto:
1. Požádal bych o vyhledání zápisu narození vašeho dědečka. (vím že ho máte).
2. Potom bych požádal o vyhledání všech jeho sňatků.
3. Potom narození jeho potomků
4.Pokud se trochu zkamarádíte :wink: zkusil bych nadhodit hledanou tetičku.

Na bod 3a4 už bohužel ze zákona nemáte právo.:cry:

Je to sice taková hloupá finta, ale nic lepšího mě nenapadá. :oops:

Zdeněk Olomouc
Zdenek

Příspěvekod Věra Mátlová » pát bře 25, 2011 18:29

Ty alimenty musely být určeny soudním rozhodnutím, tak možná zkusit i nějaký soudní archiv?
Další možnost je zkusit zjistit něco v místě (podniku), kde byl v té době otec zaměstnaný, protože třeba mu ty alimenty strhávali z platu a někam posílali?
V každém případě nezoufejte a buďte trpělivá.
Já jsem tento týden našla svoji nevlastní sestru, o které jsem více než 50 let vůbec neměla tušení, navíc to byla oklika přes ukrajinskou Volyň a krkolomné hledání přes asi deset kontaktů, které si mě předávaly jako štafetu.
kozulena
Věra Mátlová

Zpět na Hledá se!