Trojan, kameník - Velkomeziříčsko

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Trojan, kameník - Velkomeziříčsko

Příspěvekod makke » čtv led 08, 2015 0:02

Dobrý den,

drží se mě badatelská smůla, které se nějak nemůžu zbavit, skoro to vypadá, že jakmile začnu někoho hledat, tak se mi z matriky jednoduše odstěhuje bůhví kam. V tomto případě bych se ráda zeptala, zda náhodou někdo nenarazil na kamenický rod TROJANŮ, kamenické řemeslo se tam dědilo z generace na generaci a podle všech dostupných indicií i momentálně ztracení předci byli kameníky. Podle všeho došel kolem roku 1775 Josef Trojan se svojí manželkou Marianou do Velkého Meziříčí, zde se jim narodily tři nejmladší děti, starší se narodily někde jinde. Nemám ani sňatek ani potuchu odkud se vzali. V okolí je Trojanů mraky, ale jsou to selské rody a jména, která znám se v nich nevyskytují. Asi by mě zachránilo nalezení sňatku Josefa a Mariany, ale prošla jsem už téměř všechny okolní farnosti a bezúspěšně :-( . Tak kdyby náhodou jste se někdo motal po okolí Meziříčí a na kameníky narazil, dejte mi vědět. Děkuji
makke

Oblast pátrání: Březka, Březí (ZR), Březské,Hluboké (TR), Kamenná, Košíkov, Krokočín
obecně panství Náměšť nad Oslavou

Re: Trojan, kameník - Velkomeziříčsko

Příspěvekod bobik » čtv led 08, 2015 20:22

moje tchýně pochází z kamenického rodu Trojanů
bobik

Příspěvekod makke » čtv led 08, 2015 22:49

Nejmenuje se Váš manžel náhodou Rudolf?

Jinak dobrá zpráva, tedy nechci to zakřiknout, ale vyčmuchala jsem stopu. Podle všeho skutečnost, která mi brání "v rozletu" je ta, že v Meziříčí se sice kameník psal jako Trojan, ale předtím byl uváděn jako Trojánek.

Dobrá zpráva ano, Trojánek je opravdu Trojan. Ale opět mi mizí, do mozaiky jsem doplnila pouhé 3 roky, 1773 Skřinářov, ale odkud tam se vzal?
makke

Oblast pátrání: Březka, Březí (ZR), Březské,Hluboké (TR), Kamenná, Košíkov, Krokočín
obecně panství Náměšť nad Oslavou

Příspěvekod bobik » ned úno 22, 2015 19:10

makke píše:Nejmenuje se Váš manžel náhodou Rudolf?

Jinak dobrá zpráva, tedy nechci to zakřiknout, ale vyčmuchala jsem stopu. Podle všeho skutečnost, která mi brání "v rozletu" je ta, že v Meziříčí se sice kameník psal jako Trojan, ale předtím byl uváděn jako Trojánek.

Dobrá zpráva ano, Trojánek je opravdu Trojan. Ale opět mi mizí, do mozaiky jsem doplnila pouhé 3 roky, 1773 Skřinářov, ale odkud tam se vzal?

nejmenuje.Tchýnina matka byla dcera kameníka Trojana provdaná Chalupová na hospodářství Vel.Mez.Bezděkov
bobik

Zpět na Hledá se!