Hľadám predka Františka Kokeša z oblasti Ostravy

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Hľadám predka Františka Kokeša z oblasti Ostravy

Příspěvekod AndrejK » pát pro 26, 2014 12:49

Dobrý deň prajem.

Už dlhšiu dobu pátram po svojom predkovi, presnejšie po pradedovi Františkovi Kokešovi, ktorý sa narodil 26.08.1881 v obci Vyšní Lhody neďaleko Frýdku-Místku a bol synom veľkostatkára taktiež Františka Kokeša a Veroniky Filipcovej. Pradedo bol veľkoobchodníkom s mäsom a pravdepodobne aj s drevom. Z kusých informácií, ktoré sa mi podarilo zistiť od rodiny viem, že vlastnil mäsiarstvo niekde v oblasti, buď v Moravskej Ostrave alebo vo Frýdku a to, že ho niekto zastrelil niekedy medzi rokmi 1917 - 1919, pravdepodobne pri ohliadke lesných pozemkov v oblasti Frýdku respektíve Vyšních Lhot. Z dokumentov, ktoré mám k dispozícií viem, že mal určite sestru Janu, ktorá bola vydatá za Karola Jůchelku a žila vo Viedni a neskôr v Prahe, ale o nej už nič viac neviem.

Vedel by mi niekto pomôcť, prípadne ma nasmerovať, kde by som monol pátrať ďalej? Za každú informáciu a pomoc budem veľmi vďačný.

S pozdravom
Andrej K.
AndrejK

Oblast pátrání: Ostrava, Frýdek-Místek, Vyšní Lhoty

Re: Hľadám predka Františka Kokeša z oblasti Ostravy

Příspěvekod AndrejK » pát pro 26, 2014 19:44

Dobrý večer.

Áno je to on :). Jeho rodný list respektíve odpis mám s tým by nebol problém. Ale keď už sme pri tom, pár vecí by ma z toho zápisu zaujímalo. Vedeli by ste mi pomôcť s vylúštením pár slov ? Jedná sa o slovo v prvom stĺpci pod dátumom narodenia a krstu a taktiež slovíčko, ktoré sa nachádza pod menom jeho otca a ešte posledné dva stĺpce, v tých nedokážem rozlúštiť nič, teda okrem mena Karl ciže Karol.

Skôr ma zaujíma, kde by sa dalo vypátrať miesto a dátum úmrtia a tým pádom, kde je pochovaný a z toho by som sa potom mohol možno dopátrať k ďalším okolnostiam.
Každopádne ďakujem za info.
AndrejK

Příspěvekod Míla » sob pro 27, 2014 16:33

Pokud můžu pomoci, příjmení Kokeš ve Vyšních Lhotách není časté, řekla bych že otec Františka se do V. lhot příženil, a jeho předky bych hledala ve Starých Hamrech. Začala bych svatbou jeho rodičů ve V. Lhotách-matrika Dobrá nebo Morávka, a pak narození Kokešů ve Starých Hamrách.
Míla

Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Příspěvekod Míla » sob pro 27, 2014 16:50

Míla

Příspěvekod Míla » sob pro 27, 2014 17:17

K zemřelým je zdigitalizován jen index, tam je v roce 1916 zemřela Veronika Kokešová-asi matka Františka a Terezia Kokešová.
Míla

Příspěvekod AndrejK » ned pro 28, 2014 17:21

Monika píše:Podívala bych se v SOA Opava na matriku úmrtí z Vyšní Lhoty z té doby (pokud už ji mají digitalizovanou a zveřejněnou). Možná by tam byl zápis. Nebo někde po okolí nebo ve Frýdku.

Míla píše:K zemřelým je zdigitalizován jen index, tam je v roce 1916 zemřela Veronika Kokešová-asi matka Františka a Terezia Kokešová.

Podla odporučenia som prezrel matriku úmrtí cez Zemský archív v Opave, a ako ste písali je to len index. Napriek tomu som tam nasiel viacero ľudí s priezvyskom Kokeš v oblasti Vyšnej a Nižnej Lhoty. Otázkou je, aké príbuzenské vzťahy medzi nimi boli, čo budem musieť zistiť. Jednou z nich bola aj Veronika so zázmanom z roku 1916 ako píšete a z farnosti Dobrá, takže by sa mohlo jednať o jeho mamu. Avšak záznam o mojom pradedovi som tam nenašiel, teda nikoho s menom František. Zatiaľ som hladaľ iba v matrike pre Vyšní Lhoty a blízku oblasť dedín. Matriku pre Frýdek som ešte neprelistoval, tak dúfam, že tam budem mať viac šťastia :)

Troska mi vŕta v hlave jedna vec. Ak bol pradedo zastrelený napr. v oblasti dajme tomu obce Pražmo alebo niekde úplne inde a pochovali by ho na cintoríne napr. vo Frýdku, v ktorej z matrík by bol zapísaný ako zomrelý ?

Míla píše:Tady najdete svatbu rodičů
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=106

S týmto ste ma p. Míla veľmi potešili a ďakujem Vám za túto informáciu zasa ma to posunulo troška ďalej.

Zatiaľ Vám obom pekne ďakujem za poskytnuté info.
AndrejK

Příspěvekod Míla » ned pro 28, 2014 21:18

No ono je to trošku složitější. Ať už jej našli ve Vyšních Lhotách nebo na Pražmě, bude nejspíš zapsán v matrice tam,kde jej pochovali. Vyšní Lhoty nejsou farnost,mrtví v té době byli pochováváni butˇna Pražmě na Zlani nebo v Dobré, záleží na tom, kde ma rodina hrob.Matriky zemřelých z té doby jsou ještě uloženy na obecních úřadech v Dobré a Raškovicích.
Hřbitovy z té doby jsou již zrušeny.Pokud by jste měl zájen, po novém roce se Vám na tyto matriky můžu mrknout,pokud mě k ním v Dobré pusti.Jsou to sousední vesnice.
Míla

Příspěvekod AndrejK » ned led 04, 2015 16:14

Míla píše:No ono je to trošku složitější. Ať už jej našli ve Vyšních Lhotách nebo na Pražmě, bude nejspíš zapsán v matrice tam,kde jej pochovali. Vyšní Lhoty nejsou farnost,mrtví v té době byli pochováváni butˇna Pražmě na Zlani nebo v Dobré, záleží na tom, kde ma rodina hrob.Matriky zemřelých z té doby jsou ještě uloženy na obecních úřadech v Dobré a Raškovicích.
Hřbitovy z té doby jsou již zrušeny.Pokud by jste měl zájen, po novém roce se Vám na tyto matriky můžu mrknout,pokud mě k ním v Dobré pusti.Jsou to sousední vesnice.

Dobrý deň prajem.

Poďme pekne poporiadku. Dávnejšie som písal do okolitých obcí Raškovice, Pražmo a taktiež aj Vyšní Lhoty. Z Raškovíc mi odpísali, že ich cintorín je v obci Pražmo. Pýtal som sa ich aj na nejaký matričný záznam, ale na to mi už dlhšiu dobu neodpovedali bohužiaľ. Z obce Pražmo mi napísali, že majú záznamy o pochovaných iba od roku 1960 a odporučili mi napísať ešte na Farnosť Morávka. Tam som sa od p. farára dozvedel, že ich fárske matriky do roku 1950 zhabal bývalý režim a mali by byť v Raškoviciach alebo vo Frýdku. Taktiež som oslovil obec Vyšné Lhoty, odpísali, ale nemajú tam žiaden záznam.

Keď vychádzam z tohto zápisu http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be8f0ffe-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=60, ktorý tu už bol spomenutý a týka sa pravdepodobne Františkovej mamy Veroniky zomrelej roku 1916 v Dobrej, tak by mohla byť pochovaná v Dobrej, kde by mohol byť aj rodinný hrob. Ale to su zatiaľ všetko len moje domnienky.

Ešte pred sviatkami, keď som mal cestu okolo Frýdku, tak som sa zastavil v Pražme na cintoríne, lebo náhoda je blbec a človek nikdy nevie čo tam može nájsť. :) No a stretol som tam jednu pani, ktorá si spomenula, že v Dobrej ešte niekto s priezviskom Kokeš žije.

Ak by Vás to neobťažovalo, tak by som Vás poprosil o pomoc, naozaj by mi to pomohlo. Ďalej sa môžeme dohodnúť cez súkromné správy.
Ďakujem za informácie a pomoc.
AndrejK

Příspěvekod czluny » ned led 04, 2015 21:27

TY Pavel
czluny

Oblast pátrání: Polička, Stachy, Terezín, Libochovice, Nekoř, Šajdíkove Humence, Ústí nad Labem, Bořitov, Sedlec, Těchonín, Bílina, Říhov, Dřínek, Borský Peter, Údolí

Příspěvekod Míla » ned led 04, 2015 21:43

Přeji hezký večer.
Co jste zjistil na okolních úřadech mě nepřekvapuje a dalo se to čekat.Pražmovský hřbitov projít je na celý den v létě,v zimě nadlidský výkon.Tam se ale pohřbívali v té době jen sebevrazi,normálně se pohřbivylo na zrušeném hřbitově naproti kostela.Rovněž tak dopadl hřbitov u kostela v Dobré.Pokud v Dobré nějaky Kokeš bydlí,nevim jestli na obecním úřadě budou ochotni mi říct kde bydlí.Najit místo by nebyl problém. Na matriku do Raškovic i do Dobré Vám zajedu jakmile pomine chumelenice.Problem může byt ještě v tom, jestli jeho ostatky neodvezli někam na ohledání a nepohřbili někde jinde.V nemocnici ve Frýdku nezemřel, tam už jsem v té době hledala.
Míla

Příspěvekod AndrejK » pon led 05, 2015 23:32

Dobrý večer.

Prenesiem sem vlákno z inej témy:

Míla píše:Ještě mám dotaz, našel jste ještě nějaké sourozence Františka ? Snažila jsem něco najit ale vyšla jsem s prázdnou.

Ako som spomínal na začiatku tak určite viem, že mal sestru Janu (Jenny), ktorá bola vydatá za Karola Jůchelku a žila vo Viedni a neskôr v Prahe, ale to je asi tak všetko. Netuším, či bola staršia alebo mladšia alebo či ich bolo viac súrodencov. Snažil som sa tiež listovať v matrike, ale zatial som ju nenašiel. Mám iba tento záznam z familysearch: https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:2HJG-K3S.

Míla píše:Tam se ale pohřbívali v té době jen sebevrazi,normálně se pohřbivylo na zrušeném hřbitově naproti kostela.Rovněž tak dopadl hřbitov u kostela v Dobré.

Napadá ma taká otázka, že ak zrušia cintorín tak pochovaných exhumujú a presúvajú na nový cintorín alebo proste ostanú na tom mieste, kde ich pochvali s tým, že pomníky a všetko ostatné sa zruší ?

Míla píše:Problem může byt ještě v tom, jestli jeho ostatky neodvezli někam na ohledání a nepohřbili někde jinde.

To máte pravdu. Keby som aspoň vedel, kde sa to stalo, prípadne nejaké presnejšie info, ale zatiaľ tápam.

Ďakujem za odkaz. Keď už sme pri tom, priezvisko Kokeš respektive Kokesch je českého alebo nemeckého pôvodu ?

Za odpovede vopred ďakujem.
AndrejK

Příspěvekod ozana » úte led 06, 2015 7:20

Kokeš je české příjmení odvozené od slova kohout (ten co kokrhá)
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Míla » úte led 06, 2015 12:17

http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=124
Tady je narození jeho bratra Josefa, je tam i záznam jeho svatby. A je tam i rodné příjmení.Odkud ale Veronika Rudel byla netuším.
Co se týče zrušených hřbitovů tak co já pamatuji, tak se tan dlouho nepohřbívalo, a z roku 1920 určitě nikoho neexhumovali. Můj otec zemřel v roce 1955, pochovali jej narychlo na starý hřbitov na Pražmě a za rok nato jej překládali na hřbitov nový na Zlani. Zhruba od té doby už se tam nepohřbívalo. To same se dělo v Dobré. V těch místech jsou nyní parčíky. Jen hlavní kříže tam zůstaly.
Míla

Příspěvekod AndrejK » stř led 07, 2015 23:15

Dobrý večer prajem.

Tak prešiel som celú matriku narodení Vyšních Lhot a našiel som viacero súrodencov a pomaly mi z toho začínajú vyliezať spojitosti a možno by to chcelo nakresliť už aj pavúka nejakého :)

Míla píše:http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be88d134-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=124
Tady je narození jeho bratra Josefa, je tam i záznam jeho svatby. A je tam i rodné příjmení.Odkud ale Veronika Rudel byla netuším.

Čo sa týka Jozefa Kokeša, ktorého ste spomenuli, tak našiel som aj jeho sobášny list. Bol bratom Františka Kokeša (otca môjho pradeda Františka Jozefa).
Prava strana štvrtý odhora.
http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be88d134-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=105

A mali ešte sestru Amáliu. Pravá strana štvrtá odspodu:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be88d134-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=110

No a čo sa týka môjho pradeda, tak som našiel aj jeho sestru Janu, ktorú som hľadal. Teda v tom prípade, ak Johanna je v preklade Jana :)
Teda celým menom Johanna Lucia Kokešová, ľavá strana druhá zvrchu:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be88d134-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=165

To je zatiaľ všetko, čo sa mi podarilo vykutrať :)
AndrejK

Příspěvekod Míla » čtv led 08, 2015 11:43

No to jste bobrý, ja našla jen toho Josefa, a našla jsem v indexu oddaných že se skutečně oženil ve Stařiči s Františkou Burdíkovou.
A ještě jednu věc jsem objevila : Kokeš Anton mohl mít s Veronikou Rudel svatbu na Morávce, tam se příjmení Rudel nachází.
Míla

Další

Zpět na Hledá se!