Jeremiáš Burget (Burghard)

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: Jeremiáš Burget (Burghard)

Příspěvekod zburget » úte dub 11, 2023 16:20

No, tak to se opravdu potkáváme až u toho Jeremiáše :-)

Řekněte kolegovi, ať se mi ozve. Mám narození toho jeho Jana, Kateřina byla Procházková (mám jejich svatbu).
Otcem Jana byl opět Jan (ten si vzal Salomenu, dceru nějakého Adama) a jeho otcem pak Jeremiáš. A toho Jana měl Jeremiáš z prvního manželství (se Zuzanou) a můj předek je synem Jeremiáše z druhého manželství.
Mám dojem, že ten Jeremiášův Jan je právě ten, co se někde přejmenovával na Konvaře. Možná proto kolega ztratil stopu. Ale jak jsem psal, tohle jsou končiny, které ještě vůbec nemám probádané.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod pavel.m » úte dub 11, 2023 16:22

Tak mi kdyžtak hoďte do sz mail, přepošlu mu ho. On na tyto fora moc není :D
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod JosefJ. » čtv lis 23, 2023 16:26

Anna dcera Josefa Burkharda tkalce v Hošticích u Tábora, 1.12.1722:
https://digi.ceskearchivy.cz/3878/26
Nebude to hledaná větev, ale aspoň máte další výskyt jména.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Příspěvekod pavel.m » čtv srp 15, 2024 11:15

https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... 3e9e4e76b1

vlevo 4.

"jsem náhodně narazil na Svatbu nějakého Jakuba Burgarta z roku 1720, který si vzal Josefku Bučkovou ze Zašové. Oba dva jsou titulovaní Pan a Panna, což je v této matrice neobvyklé, většinou značící vyšší postavení. V té době (1720) fungovali v dnešním Hutisku – Solanci sklárny a matrika je z této oblasti. Domnívám se, že tam mohl být Jakub správcem. Sem tam se kolem něj i vyskytují skláři jako např. Jandalovi, kteří přišli z Uher (mí vzdálení příbuzní). " -Kolega Sichler (Sychra)
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Rsalova » ned dub 06, 2025 19:53

Dobrý den, já mám v rodokmenu mé tchyně Burgetovi. Trochu mi zamotali hlavu svým stěhováním na konci 19.století na Slovesnko a po roce 1938 opět zpátky. Ale původně pocházeli z Dolní Dobrouče okres Ústí na Orlicí. Nejdále jsem došla k Josefovi Burgetovi, kde jsem našla narození syna 1811 a jeho úmrtí 1825 ve věku 60 let. Před ním jsem žádného Burgeta v té obci nenašla. Ale po pročtení skoro všech příspěvků tady bude pocházet nejspíš od toho Letohradu, protože Dobrouč je jen pár kilometrů.
Vzpomenete si ještě, v kterých vesnicích jste na ně narazil?
Mám napsanou svatbu Baltazara Burgeta 1662 a že měl 3 děti a vesnice Celná a Petrovice. Což už je od Dobrouče zase kus cesty. Takže zkusím pátrat, ale nějaké nakopnutí mi ušetří čas. Děkuji
Rsalova

Oblast pátrání: Česká Třebová, Přívrat, Zhoř, Dolní Dobrouč, Stará Bělá, Kunčice pod Ondřejníkem, Čeladná

Příspěvekod zburget » ned dub 06, 2025 20:46

Moji Burgeti jsou od Konice (Prostějovsko). Zatím se mi je nijak nepodařilo propojit s jinými Burgety z různých míst (ten Letohrad, Ostrava, jižní Morava, Vysočina,…). Ti moji byli skláři. A všude, kde se objevili Burgeti, tak byla v okolí nějaká sklárna. Tak buď sem přišla z německa nějaká větší rodina Burgetů (už někdy snad v 1. polovině 17. stol.), kde se každý z nich usadil v jiné sklárně a nebo - mám na to podezření - to jméno nevzniklo z německého Burghard (jak se předpokládá), ale z nějaké činnosti / řemesla / nástroje / pojmu, který má nějakou souvislost se sklárnou a sklářstvím. Ale to se mi zatím nepodařilo ani potvrdit, ani vyvrátit.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Rsalova » ned dub 06, 2025 20:51

Děkuji. U toho Letohradu bylo více Burgetů nebo ten jeden Baltazar? Nevzpomenete si?
Rsalova

Oblast pátrání: Česká Třebová, Přívrat, Zhoř, Dolní Dobrouč, Stará Bělá, Kunčice pod Ondřejníkem, Čeladná

Příspěvekod zburget » pon dub 07, 2025 16:43

V okolí Letohradu jsem viděl víc záznamů. Sama zmiňujete Celnou a Petrovice.
Každopádně nemůžete moc srovnávat, že někdo někde žil na začástku 19. stol a že je nějaké vesnice kus cesty, když je tam záznam o 150 let starší. Za 150 let se mohla nějaká rodina někam velice snadno přesunout. Zvlášť, když to byl nějaký "nedostatkový" řemeslník.

Co měl u toho narození syna v roce 1811 napsáno? Mohlo by tam být nějaké vodítko. Odkud pocházeli třeba kmotři? Byli místní? Není tam někde zmíněná nějaké lokalita? Hledejte svatbu.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Rsalova » pon dub 07, 2025 18:27

V okolí Letohradu mě zatím nenapadlo hledat, ale ve Vašem vláknu ohledně Jeremiáše Burgeta jsem na ta dvě místa narazila. Bohužel u narození dětí Josefa Burgeta je napsáno jen povolání a jméno manželky. A jeho Apolena je dcerou Anny Filcové, podruhyně z Dobrouče. U ní jsem našla i narození i úmrtí, ale narození její nemanželské dcery Apoleny jsem nenašla a bohužel ani svatbu. Možná byla někde ve službě a tam se vzali a pak se přistěhovali do Dobrouče. Kmotři jsou z Dobrouče.
Rsalova

Příspěvekod Rsalova » pát dub 18, 2025 10:50

Dobrý den, pár dní jsem se hledání Burgetů nevěnovala, ale s tou sklárnou máte asi pravdu. Zatím jsem našla jen jednu rodinu Baltazara Burgeta z Celné. Celná patřila pod Těchonín a tam sklárna byla už v 16. st.
Rsalova

Předchozí

Zpět na Hledá se!