František Kratochwil, Kinitz

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: František Kratochwil, Kinitz

Příspěvekod Fredericks » pát bře 28, 2025 11:03

Omlouvám se, špatně jsem to napsal. Měl jsem na mysli obce ve farnosti Knínice.

V sekci čtení jsem to už dal dopořádku. Děkuji za upozornění.
Fredericks

Příspěvekod Zora » pát bře 28, 2025 11:14

Pak budete muset Francisca hledat podobně, jako jste našel jeho svatbu... Náhodně, nejlépe soustředné kružnice... Víc asi poradit neumím. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fredericks » sob bře 29, 2025 18:04

Zkusím se ještě podívat do Lexikonu nedotknutelných, třeba mě to někam nasměruje.
Fredericks

Příspěvekod Fredericks » pon kvě 19, 2025 9:01

Jedna badatelka mi vyložila svou teorii.

František Kratochvil měl 27.11.1743 svatbu v NMNM. Jestli se ale narodil v roce 1700 nemusela to být jeho první svatba.
Našla Františka Kratochvila, který se oženil 2.8.1720 v Hodoníne, vzal si jistou Kateřinu, u něj je napsáno, že byl z Čejkovic a byl "lictor".
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00560.jp2

V Boskovicích jsem našel v knize N Agnes Apolonii, narozenou 10.1.1721, rodiče František Kratochvíl a Kateřinu.
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00010.jp2

Teoreticky by mohl jít o mého Františka Kratochvila, který byl v době sňatku v r. 1743 z Knínic u Boskovic, kde se mu narodila dcera Josefa.

Bohužel jsem nemohl dohledat narození Františka v Čekjovicích. Matrika končí v září 1699 a pokračuje zase až od září 1701.
Fredericks

Příspěvekod zburget » pon kvě 19, 2025 10:18

Možná se budete muset smířit s tím, že nikdy nepůjde zjistit, jak to přesně bylo. Kratochvíl může být jméno, které se vyskytovalo naprosto nezávisle na sobě na různých místech.

Ale netvrdím, že to někdy dohledat nepůjde.
Pokud do toho chcete zamotat i tak vzdálené lokality, jako je Hodonín a Čejkovice, skoro určitě by se v té době muselo jednat o panství, které patřily stejným majitelům. Takže - pokud Knínice patřily stejnému majiteli, jako Hodonín nebo Čejkovice, pak můžete uvažovat o tom, že se může jednat o stejného člověka. Pokud ale v té době pansvtví púatřila úplně jiným majitelům, je pravděpodobnost, že se jedná o stejného člověka velice malá.

Mimochodem - na to, že by se narodil v roce 1700 jste přišel jak? Narychlo jsem proběhl tuhle diskuzi, ale nevšiml jsem si, že by tam tohle datum někde nezaznělo. Naopak tam máte narození Františků v Boskovicích, které by byly daleko pravděpodobnější, než že přišel odněhud od Hodonína.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pon kvě 19, 2025 11:10

Jen pozn.
Rody snížené se ale často přesunovaly (nejen) kvůli svatbě na velké vzdálenosti... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fredericks » pon kvě 19, 2025 12:58

Po té, co se František s Dorotou přestěhovali do Bučovic, měli tam v roce 1752 syna, což bylo jejich poslední dítě.
Všichni jejich synové se ženili v době, kdy byl František po smrti (svatby byly v letech 1769 - 1775).
A dohledal jsem Františka Kratochvíl (který tomuto údobí odpovídá) zemřelého 16. října 1760 ve věku 60 let.
Fredericks

Příspěvekod ZEL » úte kvě 20, 2025 9:38

Jen doplním Zoru. Osoby snížené byly osobně svobodné, zde panství nehraje vůbec žádnou roli.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod zburget » stř kvě 21, 2025 7:22

ZEL píše:Jen doplním Zoru. Osoby snížené byly osobně svobodné, zde panství nehraje vůbec žádnou roli.
To sice ano, ale takový právní posel asi moc mezi panstvími nemigroval. Kat ano, ten mohl mít celkem velký "rajón", který obcházel a "obhospodařoval". Pohodný se asi taky klidně mohl sbalit a jít jinam.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř kvě 21, 2025 8:48

viewtopic.php?f=10&t=40771

Možná to trochu pomůže objasnit. Z
Zora

Předchozí

Zpět na Hledá se!