Kmochové Vliněves (Km. podd. svatovítské kapituly před 1760)

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: Kmochové poddaní svatovítské kapituly před 1760

Příspěvekod JosefJ. » ned kvě 28, 2023 19:39

Ten tip na Hořín (Býkev) 1719 vypadá dost pravděpodobně. Dostal jsem i další tipy, ale pro ověření bych musel najít narození děti Jiřího a Magdaleny Kmochových:
Doroty (podle udaného věku při úmrtí nar. 1749, ale vzhledem je vdavkám roku 1763 hádám tak 1740-1745), Františka (podle věku při úmrtí nar. okolo 1753), Václava (podle udaného věku při úmrtí nar. okolo 1752) a Jiřího (v seznamu poddaných panství Dolní Beřkovice uveden rok narození 1749).
Při koupi nemovitosti ve Velkých Přílepích splácel do Daminěvsi, jeden ze synů byl poddaný do Dolních Beřkovic a oženil se tam, to ukazuje na Mělnicko.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Příspěvekod JosefJ. » sob zář 16, 2023 5:32

Polexina píše:https://ebadatelna.soapraha.cz/d/7760/29
Hořín – Kmoch Jiří Dominik * 1719

Při sledování jeho s rodinou jsem se dostal k zápisu, který by mohl nasvědčovat, že je to ten hledaný.

viewtopic.php?f=41&t=59885

Pokud ano, zbývá ještě najít, kde (asi na kapitulních panstvích) se oženil a narodily se jim děti.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Příspěvekod JosefJ. » pon zář 18, 2023 20:19

Tak se oženil v Hostouni u Prahy, kde byli asi do roku 1752 a narodila se část dětí. Dalších deset let už nedůležitých pro doplnění okruhu předků jsem zatím nenašel.
Hlavní nejasnost se teď posouvá k tomu, kde se vzali zhruba v roce 1714 rodiče Jiřího Dominika Kmocha, tedy Pavel Kmoch a Veronika, a kdo byla Veronika.
JosefJ.

Re: Kmochové Vliněves (Km. podd. svatovítské kapituly do 176

Příspěvekod JosefJ. » ned bře 17, 2024 18:22

Sňatek rodičů Jiřího Dominika Kmocha, tedy Pavla Kmocha a Veroniky, jsem sice stále nenašel, ale při několikátém prohledávání seznamu poddaných jsem našel Veroniku, dceru Jana a Doroty Plačkových ze Zelčína s poznámkou o provdání za Pavla Kmocha do Býkve: http://vademecum.soalitomerice.cz/vadem ... 553125b57d
Ta svatba buď unikla zápisu do matriky, nebo se odehrála v nějaké vzdálené farnosti.
JosefJ.

Re: Kmochové Vliněves (Km. podd. svatovítské kapituly před 1

Příspěvekod JosefJ. » čtv bře 21, 2024 20:31

U Kmochů na Mělnicku se mi nedaří potvrdit nebo vyvrátit, zda Jiří Kmoch, který si vzal v roce 1682 Alžbětu Strakovou z Býkve (Straky jsem ale v pozemkové knize nenašel) a podle věku v seznamu poddaných narozený kolem roku 1653:
fol. 8 novodobé 245 https://ebadatelna.soapraha.cz/d/7759/127 vpravo poslední zápis 8.2.1682
8 Febru z Begkwe
Ženich Giržik Kmoch
Newesta Alžběta Waczlawa?
Straky ssafarže Begkewskyho
starosta: Giržik Hrdlyczku
Waczlaw Wiklorza?
Anna czera Geroltowa
Lyda Czinczalowa druziczki?
Kateržina Kmochowa

je totožný se synem Jakuba a Magdaleny Kmochových:
Mělník 01 str. 217 https://ebadatelna.soapraha.cz/d/8421/112 vpravo pravý sloupec čtvrtý zápis 20.4.1653
tez toho dne ze wsy Brozanek otecz
Jakub Kmoch, Mandelyna djtjete
Jan Gyržyk a kmotrowe sau tito Jan
Konaczek a Walentin Weseleg a Dorota
Smetjska platenicze

Kmochův grunt v Brozánkách má zápis tady: http://vademecum.soalitomerice.cz/vadem ... c84964834f
JosefJ.

Příspěvekod JosefJ. » stř črc 09, 2025 19:55

Stále nemám jasno. Matěj Kmoch po převzetí gruntu po zemřelém Jakubovi platí mimo jiné Jiřímu, který na rozdíl od některých dalších sourozenců měl zřejmě vlastní hospodářství. Nevidím ani jednou zmínku, kam mu platí, zatímco např. Václav byl ke konci na Pšovce. V tuto dobu ale jiné Kmochy, zejména pak dalšího Jiřího, v okolí nenacházím. Býkev, kde žil Jiří spojený s dalším pokračováním rodokmenu sledované větve, je sousední 3 až 4 km vzdálená vesnice vůči Brozánkám, kde se narodil Jan Jiří, syn Jakuba Kmocha. Mezi kmotry z roku 1653 v Brozánkách a svědky svatby 1682 není žádné společné příjmí.
Nevím, jestli z toho zápisu v gruntovní knize lze ještě něco vyzkoumat.
JosefJ.

Příspěvekod janamic » pát črc 11, 2025 14:22

Dobrý den,
já bych si z toho nedělala hlavu, sice gruntovní kniha nepíše, kde se Jiřík usadil, ale pokud jste na další Kmochy na celém panství Mělník (sirotčí kniha 1693) nenarazil, tak bych to brala jako fakt. Zarazila mne, ale jiná věc: Jiřík se ujal pustého gruntu r. 1674, musel tedy být již v té době ženatý. A skutečně: tady máte jeho dítě s Ludmilou 1679 :https://ebadatelna.soapraha.cz/d/7759/25. Zkuste tedy ještě hledat první svatbu, kde by při troše štěstí mohla být lepší identifikace jeho otce. Popřípadě zapátrat v pozemkových knihách, co byla Ludmila zač...
Ještě připisuji jeden poznatek: Jiříkovi byl vyplácen pravidelně podíl 5 kop, jako prvnímu ze sourozenců, (sestry např. nedostávaly dlouho nic) a shodou okolností splátka na statek v Býkvi dělala také necelých 5kop.
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod JosefJ. » pát črc 11, 2025 16:41

Dobrý den a děkuji.
Té Anny s Ludmilou jsem si nevšiml, zkusím ještě pátrat. A ten poznatek o pěti kopách mi unikl a zdá se mi být významným.
Sňatek hledán např. v matrikách Mělník, Pšovka, Vliněves, Vrbno, Lužec, Černouček, Roudnice, Chcebuz
JosefJ.

Předchozí

Zpět na Hledá se!