Vít Pech - Nalžovice, narozen cca 1707

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: Vít Pech - Nalžovice, narozen cca 1707

Příspěvekod matju » sob srp 03, 2024 17:13

Po dlouhé době jsem se zase začala zabývat rodem Pechů a zkusila ověřit také Nalžovy (Nalžovské Hory) . Na rod Pechů jsem v okolí obce Nalžovy narazila (farnost Hradešice), ale narození Víta Pecha jsem neobjevila ani tady, i když Pechové tu prokazatelně jsou (Velenovy, Těchonice)...
Navíc jsem se ještě podle pozemkové knihy dočetla, že ve Těchonicích v roce 1637 hospodařil Tomáš Pech, alias Šimíček. Procházela jsem tedy i variantu s Vítem Šimíčkem (i Šimeček), ale ani jeho narození jsem nezaznamenala...

Kdyby tu někdo při pátrání po okolí narazil na narození/stopu Víta Pecha/Šimíčka/Šimečka okolo 1707, budu ráda, když se mi ozve...
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy
https://www.mojekoreny.com/

Příspěvekod JHS » ned srp 04, 2024 17:48

Já vás poněkud usměrním, bohužel jasnou odpověď (odlaz na narození) nemám.
V písemnostech Velkostatku Zbiroh je dochované povolení ke svatbě (18.6.1724) pro Víta Pecha nikoliv přímo z Nalžovic, ale nalžovského statku. Nic více se tam nepíše. Pouze to, že zhost mu povolila Josefa Konstancie za svobodna Franchimontová z Vydří. A ti sídlili zpodle této stránky https://www.ucenibezucebnic.cz/index.php?id=5626 v Nalžovicích u Sedlčan. Jestli se tam případně Vít nechal před tím taky zhostit a proto ho tam nemůžete najít, netuším. Každopádně píšete, že podle zápisu při úmrtí se měl narodit okolo roku 1707. Nezdá se mi, že by 17letý chlapec dostal zhost a hned mu místní tatík dal za ženu svou dceru. Veronice byl v té době navíc přibližně 24 let. Řekl bych že byl spíš starší a jak přišel "odněkud" , tak o jeho věku nevěděli vůbec nic. Já osobně bych hledal narození mezi lety 1690-1700.
V SOA Praha je uložený Velkostatek Nalžovice u Sedlčan, bohužel ani inventář nemají online, takže se asi budete muset vypravit tam a zkusit něco najít.
JHS

Příspěvekod matju » úte srp 06, 2024 12:17

Cha, velké díky za stopu. Ty písemnosti Velkostatku Zbiroh jsou někde online? Ráda bych se na to povolení ke svatbě mrkla...
Takže se opět přesunu do Nalžovic u Sedlečan a zkusím propátrat narození v okolí a více do hloubky... počítala jsem s odchylkou, takže jsem šla i pod rok 1700, ale soustředila jsem se na obec Nalžovice. Nicméně z toho, co píšete, tak se domnívám, že to vlastně mohla být jakákoliv obec z nalžovského statku...
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy

Příspěvekod JHS » úte srp 06, 2024 21:03

Nic jiného než jsem psal tam není.
https://mediadisk.cz/image/yCFbm
Co mě ale přijde zvláštní je fakt, že v archiváliích pro Velkostatek Nalžovice se dle popisu v SOA Praha nachází korespondence Vratislavů z Mitrovic. No a Vratislavové vlastnili cca před rokem 1710-1720 Velkostatek Mirošov, který byl po prodeji vtělen do VS Zbiroh. No a na panství Mirošov se nacházeli Pechové, stejně tak jako na Zbirožském panství a to konkrétně v Mýtě. Tam jsou doložitelní i před rok 1600.
JHS

Příspěvekod matju » stř srp 07, 2024 13:25

Děkuji za náhled a za další postřeh. Podle urbáře Zbiroh 1652 jsem se dívala, že Pechové jsou v Mýtě a v Holoubově, ale příslušná matrika Cerhovice opět o narození Víta Pecha mlčí... Projela jsem i matriky Spáleného Poříčí a Mirošov, také nic, co by zapadlo (Pechů hodně)...
Zkouším ještě pročesat okolí Nalžovic (ale matriky Chlum nic)...Dublovice, Sedlečany a Neveklov nemají indexy, tak ty si zatím šetřím na dlouhé zimní večery...
Ještě jednou velké díky.
TY Michala Maturová
matju

Příspěvekod matju » stř srp 07, 2024 18:16

Jinak Nalžovice - též Nelžejovice - v čas válek husitských dostal statel Nelžejovický rytíř Beřkovcův z Ostromeče, vládl do 1560, potom rytíř Sigmund Valkoun z Adlaru. R. 1601 koupil N. s Chlumem rytíř Ladislav Vratislav z Mitrovic, r. 1658 prodán stanet N. od Alše Ferdinanda z Mitrovic Janovi Köpplovi z Adlersberka. Po r. 1665 vládl v N. Mikuláš Franchimont z Frankenfeldu, jeho syn odkázal N. okolo r. 1709 své dceři Josefíně vdané za Františka ant. svob. p, Koniaše z Vydřího. Po vymření rodu připadl statek Janovi Václavovi Astfeldovi z Astfeldu, který příjmí z Vydřího přijal...
Což vysvětluje ty Mitrovice. Takže počítám, že rod Pechů z Nalžovického statku bude pocházet z Pechů z Mitrovic a okolí... A teď už jen někde na statku nalžovickém najít toho Víta :)))...
Ještě dotaz - netušil by někdo, které vsi byli součástí nelžejovického statku kolem r. 1690-1710? Snažím se dohledat, ale zatím neslavím úspěch...
TY Michala Maturová
matju

Předchozí

Zpět na Hledá se!