Jak hledat dále - Rouzek?

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Jak hledat dále - Rouzek?

Příspěvekod sanmarco » pát led 21, 2011 22:53

Jsem poměrně nováčkem v hledání předků. V matrice obce Křepice (http://www.actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/2819/?strana=17) jsem dohledat svatba Klementa Rouzka a Veroniky Urbánkové a u obou mám zápis o jejich narození:

Klement ... http://www.actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/2817/?strana=9

Veronika ... http://www.actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/2817/?strana=10

Ale co teď? Jsou tam jména rodičů (zajímá mě především familia Rouzek), ale nemohu najít oddací matriku, kde bych našel svatbu rodičů Klementa, tj. Martina Rouzka a Jany Rauskin(?). Je možnost, jak nějak postoupit dále do historie? ... tj. najít třeba narození Martina Rouzka (ale je otázka, jak ho najít, když neznám jeho rodiče) ... našel jsem třeba tohoto ... http://www.actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/2815/?strana=50 ... který by to mohl být, pokud dobře počítám (1786 svatba Martina, 1766/7 se mohl narodit) ... ale to není podloženo :-(

Jak byste postupovali vy prosím?
Děkuji Vám
sanmarco

Příspěvekod duros » sob led 22, 2011 7:15

Tu sa dostavate do fazy, aka je na Slovensku bezna;-) Vy nielenze nepoznate mena rodicov Martina Rouzka, ale nepoznate ani priezvisko jeho manzelky, pretoze ako som si v tej rodnej matrike vsimol, priezviska manzeliek su uvadzane prechylovanim manzelovho priezviska s pouzitim koncovky -in (uplne vsetky zeny su tak uvadzane, napr. Jablonski Jablonskin, Bilek - Bilkin, Hetschek - Hetschkin), ale vacsina z nich ma napisane pod tym rodne priezvisko (geb/-orene/ Urbankin, Fabinkin?, Fialin) ale u matky Vasho predka toto chyba. A to je velky problem. Kedze svadby sa obvykle konali u nevesty, tazko povedat, kam sa obratit a kde hladat. Ak by ste vedeli aspon, ci v pripade narodenia Klementa ide o prve dieta, podla coho by ste aspon priblizne vedeli obdobie, v ktorom hladat sobase v okolitych obciach. Tu pojde uz len o nahodu.
duros

Příspěvekod sanmarco » sob led 22, 2011 14:27

Hmm, tak ta vaše odpověď mě nepotěšila, neboť mě utvrdila v tom, že jsem asi skončil :-/ ... ale opravdu nevím, jak jinak to dohledat.

Děkuji.
sanmarco

Příspěvekod duros » sob led 22, 2011 15:12

Nebudte skepticky. Som presvedceny, ze to bola Vasa predcasna pesimisticka reakcia (...ze jsem asi skoncil:-/). Urcite Vas to bude stvat tak, ako mna a neustale budete nad tym meditovat, skusat rozne teorie, kde by sa dalo pokracovat. Potom idem do archivu, vratim sa sklamany a tak to pokracuje dalej. Ale stale dufam, ze raz sa mi to podari...a ak nie mne, tak mojim potomkom;-) Drzim Vam palce!
duros

Příspěvekod sanmarco » sob led 22, 2011 15:43

:-D tak to je krásné, děkuji za povzbuzení! Zkusím zjistit, co se stalo s těmi matrikami ... třeba je někdy kopie :-) Třeba ...

Hezký víkend!
sanmarco

Zpět na Hledá se!