Turek - okolí Hodslavice (Nový Jičín)

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Turek - okolí Hodslavice (Nový Jičín)

Příspěvekod IvoD » pon úno 04, 2013 12:43

Ahoj,

nezakopli jste při procházení matrik z okolí Nového Jičína, Val. Meziříčí apod. na příjmení Turek v době cca 1600-1700? Téměř nikde než v matrikách obce Hodslavice se nevyskytují a já mám v matrice narození z Hodslavic nalezené nějaké děti, jejichž otcové se v této matrice nevyskytují :( - zajímalo by mne, odkud se tam vzali (a jestli odtamtud náhodou nepřišli Turkové obecně)

Dík
IvoD

Re: Turek - okolí Hodslavice (Nový Jičín)

Příspěvekod crann » čtv úno 21, 2013 17:09

Moje babička byla za svobodna Turková z Hodslavic.
Naposledy upravil crann dne ned čer 16, 2013 13:44, celkově upraveno 1
crann

Příspěvekod crann » čtv úno 21, 2013 17:39

TUREK Adolf, Dr., nar. 20. 2. 1911 Vídeň - rodina pocházela z Bernartic nad Odrou - zemř. 20.3.1998
Asistent historického semináře filosofické fakulty, věnoval se archivní práci, autor článků z minulosti měst a obcí na Moravě
Naposledy upravil crann dne ned čer 16, 2013 13:44, celkově upraveno 1
crann

Příspěvekod crann » ned úno 24, 2013 22:04

Zajímavá kniha vydaná obecním úřadem v Bernarticích nad Odrou.
Naposledy upravil crann dne ned čer 16, 2013 13:45, celkově upraveno 1
crann

Příspěvekod IvoD » pon úno 25, 2013 13:41

Ahoj,

to jsem rád, že se někdo našel :)

Při hledání rodové linie jsem narazil na to, že při výběru jmen neměli naši předkové příliš velkou fantazii. Pro kluky je to samý Jan, Václav, Jiří, pro holky Rozina, Zuzana, Mariana. Takže když se narodil Jiřímu Turkovi+Rozině syn, je otázka, který Jiří to vlastně byl, když je možné, že manželských párů Jiří+Rozina tam bylo několik. Chtěl jsem proto udělat úplný vývod Turků v mužské linii od nejstarší doby po co to půjde (resp. po dobu, než to v matrikách začali psát trochu jednoznačněji), ale bohužel hned zkraje problém - pro Hodslavice existuje pro období 1626-1689 zdigitalizovaná jen matrika narození (ostatní typy patrně vůbec neexistují). Pro rod Turků mám zhruba nástřel vývodu všech narodivších se (a/nebo vyskytujících se jako kmotr) do cca 1720 (po 1720 do 1800 zatím jen pro mou přímou linii), ale vyskytují se tam v té době jako otcové při narození nějaká jména, která se tam objevila odněkud zboku. Zkoušel jsem projít nejbližší obce (Hostašovice, Straník, Veřovice) ale nic. Teď procházím matriku narození pro Nový Jičín (občas se tam vyskytne někdo z Hodslavic - patrně sňatek u nevěsty, ale Turek z Hodslavic zatím žádný) a jde mi to hodně pomalu :?. Dík za ty Bernartice, je možné, že se Turkové ženili tam a zase zpátky, až skončím s Jičínem, tak je prohlídnu.

Ke komu ses nejdál dostala? (jestli by ty mé seznamy byly pro Tebe nějak použitelné).
IvoD

Příspěvekod crann » úte úno 26, 2013 14:17

Stále trčím u sběru dat.
Naposledy upravil crann dne ned čer 16, 2013 13:46, celkově upraveno 1
crann

Příspěvekod IvoD » stř úno 27, 2013 10:54

Ahoj, Jana Turka (*28.4.1808) v rodokmenu nemám, ale díval jsem se v matrikách na jeho předky a zjistil jsem, že jsme opravdu příbuzní - a to přes Pavla Turka (*17.12.1680 - tedy o 4 generace dál, než je ten Tvůj Jan *1808), který měl mj. dva syny - Jana (*29.5.1714 - to je Tvůj předek) a Jiřího (*29.3.1727 - to je můj předek). Jestli chceš, můžu Ti pro kontrolu poslat náčrtek té linie mezi Tvým Janem a naším společným Pavlem, co jsem včera večer sesmolil, jestli dojdeme oba ke stejným výsledkům. Od Pavla do hloubky mám datově v programu v podstatě jen otcovskou linii, detailně to dávám teprve dohromady a mám to jen částečně a na papíře.

Pro převod dat mezi programy se asi obecně používá formát gedcom, i když asi každý program obsahuje ve svém vlastním datovém formátu i některé údaje, které gedcom nezná a ty pak převést nepůjdou. Já osobně používám Ahnenblatt.

Zkusím se podívat někde v knihovně po té knížce "Čtení o Hodslavicích", to by asi bylo zajímavé čtení, ve VKOL v Olomouci ji bohužel nemají :(
IvoD

Příspěvekod ozana » stř úno 27, 2013 15:27

A teď už se můžete bavit po SZ a emailu napřímo...
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod IvoD » čtv úno 28, 2013 8:00

OK :)
IvoD

Příspěvekod crann » čtv úno 28, 2013 13:16

Odeslán mail.
crann

Zpět na Hledá se!