Szymoniak (Šimoňák)

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Szymoniak (Šimoňák)

Příspěvekod iwiajawa » čtv črc 10, 2025 12:58

Dobrý den, hledám potomky či příbuzné Jana Szymoniaka,narozeného v roce 1860 v Lipniku-Wieliczka v Polsku. Před rokem 1900 přišel na ostravsko,kde pracoval coby horník na dole Salm. Později se usadil v Michálkovicích,kde založil i rodinu s Mariannou,roz.Filipovou ze Strukova. Vím, že někde na ostravsku a snad v Dolním Benešově žili příbuzní zmíněného Jana Szymoniaka,bohužel se mi nedaří nikoho najít. Před více jak 40-ti lety měl někdo z jeho příbuzných pracovat v Ostravě,v hotelu blízko hl.vlakováho nádraží. Ještě dodávám, že příjmení Szymoniak si jeho potomci nechali někdy po roce 1950 úředně změnit na Šimoňák.Jednu větev od Jana Szymoniaka směřovala do Mladějovic a Hnojic u Olomouce,a později do Kutné Hory. Tu sice znám,ale už se není koho zeptat,proto hledám kontakt na někoho z ostravska,popř.z Dolního Benešova.
(V polském Lipniku se narodila i Janova sestra Anna).
Předem děkuji za jakékoliv info.
iwiajawa

Re: Szymoniak (Šimoňák)

Příspěvekod Zora » čtv črc 10, 2025 14:45

Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod iwiajawa » pát črc 11, 2025 8:27

Dobrý den, takhle náhodně jsem už oslovil XXX osob se zmíněným příjmení, jak v ČR, tak i v zahraničí. Zatím bezvýsledně. Ale zkusím i tyto kontakty.Díky
iwiajawa

Příspěvekod Zora » pát črc 11, 2025 8:50

ono jde také o to, zda opravdu znají tyto osoby svou rodinnou historii před r. 1900, dle mých zkušeností je to dost problém. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod iwiajawa » sob črc 12, 2025 7:46

To máte pravdu. Na 100% vím, že existovalo příbuzenstvo v Dolním Benešově,ale i na Slovensku,kde stále žijí, bohužel, nemají o rodinnou historii zájem.
iwiajawa

Příspěvekod Zora » sob črc 12, 2025 9:56

Zkuste se podívat na MH (pokud jste tak neučinil) Příjmení se tam vyskytuje, především na Slovensku. Z
Zora

Příspěvekod iwiajawa » čtv črc 17, 2025 12:16

Slovensko už mám za sebou.A nejen Slovensko. Na Facebooku i MH jsem oslovil náhodně spousty nositelů příjmení Szymoniak,jak z Evropy,tak i z USA. Netuší, nebo nemají zájem,a nebo i odepsali,že mají předky z PL,ale z úplně jiné části. Mě se podařilo dohledat přímé předky v Polsku k roku 1840, teď bych rád našel příbuzenskou větev Szymoniaků z ostravského regionu a Dolního Benešova. Tak uvidím časem.
iwiajawa

Zpět na Hledá se!