Tomáš Pleskač dobkov / počátky

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Tomáš Pleskač dobkov / počátky

Příspěvekod Gamet » stř srp 28, 2019 15:20

Dobrý den, mám jednu otázku a ta otázka se týká osoby Tomáše Pleskače. Tomáš zemřel nejspíše v roce 1833 v Dobkově ve věku 81 let.
V Dobkově vykonával práci šafáře ale ještě před tím žil v Počátkách. Já si ovšem nejsem jistý jeho narozením protože jediné co mi na něho odpovída je odstavec v matrice který sem přikládám. Ovšem v tomto odstavci není jediná zmínka o Pleskačovi. Proto se vás chci tímto způsobem zaptat zda nemáte nějáké další informace o této osobě.
Přílohy
Tomáš Pleskač 1.jpg
Gamet

Re: Tomáš Pleskač dobkov / počátky

Příspěvekod Boza » čtv srp 29, 2019 13:23

Tohle bude problematické - matriky fú Chotěboř (a tedy i vsi Dobkov) před rokem 1788 shořely při požáru v roce 1800.

Pro změnu pro Počátky (fú Česká Bělá) není k dispozici v Zámrsku matrika O po roce 1783 - ovšem je možné, že je ještě na místním úřadě.

Na základě čeho usuzujete, že Tomáš Pleskač žil v Počátkách?
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Gamet » pát srp 30, 2019 11:40

Že Tomáš žil v Počátkách usuzuji z toho že v Dobkově se narodili tři z jeho dětí, roky nar. 1802, 1800, 1797 a dále už o něm v matrikách nebyla zmínka.
Jeho jméno jsem ovšem nalezl v matrikách obce Počátky kde se narodili jeho další tři děti, roky nar. 1794, 1791, 1790.
Všechny tyto děti měl se svojí ženou Maxmiliánou Pleskačovou (Polívkovou), která schodou okolností také pocházela z Počátek.
Přikládám i odstavec z matrik. Narození dvou z jeho dětí, jedno v Dobkově kde se narodili i další dvě a jedno z Počátek které je ovšem narozené v jiném domě než jeho dva mladší sourozenci.
Přikládám také odstavec o kterém si myslím že se jedná o úmrtí Tomáše Pleskače píšu myslím, protože se mi moc nedaří přečíst jeho přímení a tak si nejsem jistý jestli se skutečně jedná o něj.
Přílohy
tomáš úmrtí.jpg
Dobkov 1833
jolann.jpg
Počátky
magdalena.jpg
Dobkov
Gamet

Příspěvekod Boza » pát srp 30, 2019 13:33

OK, čísla konkrétních signatur a snímků by vás snad nezabila, kdo to má furt hledat :roll:

Koukněte se na Tomášovy děti z let 1790, 1791 a 1794. Za kmotra jim všem šel Mathias Pleskač. Považuji za vysoce pravděpodobné, že šlo o Tomášova bratra.

Mathias se ženil v lednu roku 1781 v Počátkách, jistě si to dohledáte. Je tam jméno jeho +otce a vesnice. Bohužel, ta vesnice vás dovede opět do farnosti Chotěboř, kde matriky shořely, takže plichta.

Jinak ano, 1833 skutečně zemřel Tomáš Pleskač.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Zpět na Hledá se!