hledám předka

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: hledám předka

Příspěvekod sanssouci » ned lis 13, 2016 21:11

Děti byly možná tady:
Schloss Etzelsdorf ist ein am westlichen Ortsrand des oberösterreichischen Ortes Pichl bei Wels

https://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_E ... schreibung
sanssouci

Příspěvekod Zora » ned lis 13, 2016 21:18

Pokud vím, podobní případy dětí v cizině se řešily po válce přes Červený kříž. Možná stálo zato je oslovit.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » ned lis 13, 2016 21:19

Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod wendy » pon lis 14, 2016 7:35

vypadá to u mě také na totální nasazení, nevím jak přemluvit babičku aby něco řekla...........jednou už jsem jí o to žádala, bez výsledku. Je jí 94 a za celou dobu si to nerozmyslela navíc nás dělí dálka. Musím na to složitěji, nedá se svítit, každopádně opět děkuji radu
r.
wendy

Příspěvekod sanssouci » pon lis 14, 2016 17:44

94 růží a návštěva pomohou.
sanssouci

Příspěvekod Zora » pon lis 14, 2016 18:55

Zkuste oslovit příslušný okresní archiv k obci, kde bydlely děi po návratu , nebo kde bydleli jejich prarodiče či matka. Mohli by Vám poradit, kde hledat. Dívala jsem se všeobecně na některé fondy, je tam o repatriaci spousta věcí, - určitě se dá něco dohledat.
Je také možné, že Váš předek byl veden pod příjmením otce - nebo toto příjmení bylo alespoň uvedeno v "žádosti o návrat", kterou museli prarodiče zcela jistě uvést.

Já bych to zkoušela přes onoho narozeného syna - ten přece něco málo musí pamatovat, je dost možné, že se dostal v mládí do situace, kdy mu jeho původ, souvislosti s porodem někdo z "hodných" sousedů sdělil..., na Národních výborech obcí, které se nějak vyjadřovaly k žádosti, se mohly objevit doklady... určitě si někdo třeba z kamarádek babičky mohl něco pamatovat...
Když ne příjmení domnělého otce, tak třeba to, kde byly děti v době války...

Z
Zora

Příspěvekod wendy » pon lis 14, 2016 23:29

opět děkuji za tipy a rady, dnes jsem odeslala mail do Welsu v Rakousku, uvidím kdy se ozvou, jestli vůbec,budu doufat. Projíždím kroniky obce kde jsem se dopátrala po rodině zatím do roku 1875. Budu pokračovat dál. Jinak táta neví taktéž vůbec nic o svém otci , tajemství asi bylo dosti střeženo. Musím přes úřady, no a červený kříž je další na řadě. Nedám pokoj dokud nebude alespoň v něčem jasno. Ale musím říci, že jste mi dost pomohli alespoň v tom jakým směrem se mám hnout
díky Zora a sanssouci
wendy

Příspěvekod sanssouci » úte lis 15, 2016 17:59

Dodatek: Pro zámek Etzelsdorf se matriky najdou pod farou Pichl bei Wels .
Kontakt
Pfarre
Pichl bei Wels
4632 Pichl bei Wels
Pfarrplatz 1
Telefon: 07247/6777
Mobil: 0676/8776-5291
pfarre.pichl.wels@dioezese-linz.at
sanssouci

Příspěvekod Zora » úte lis 15, 2016 18:28

Sanssouci, jak dlouho po narození jsou matriky přístupné - jak dlouhá je v Německu doba, kdy nesmí - nemůže žadatel do matrik podívat ?

Kluci se narodili někdy za války, tedy cca 1938 - 1945... , myslíš, že údaje z matrik mohou být poskytnuty?
Jaké jsou v Německu odmínky, kdo může do matriky nahlédnout?

(proto jsem raději navrhovala ten Červený kříž)
Z
Zora

Příspěvekod sanssouci » úte lis 15, 2016 19:45

Tvoje otázka není jednoduchá. Existuje nařízení http://www.kirchenrecht-ekd.de/document/3126#s8.900001 ale každý to vykládá jinak. Já sám jsem ješte
v žádném archivu neměl problem. Já jsem jim pořád řekl, kdo jsem, jaký mám
vztah k hledané osobě a co přesně chci. A pořád jsem ty informace dostal. Bylo
to v archivech v Německu v Polsku a v Čechách. V Německu nebyl problém,
dostat E- mailem „živé“ matriky. Jak to je v Rakousku to nevím. Důležité bude asi
těm lidem říct: kdo jsem, jaký mám vztah k hledané osobě a co přesně chci.
sanssouci

Příspěvekod Zora » úte lis 15, 2016 20:35

no, uvidí se :-)))
Z
Zora

Příspěvekod wendy » úte lis 15, 2016 20:59

no já jsem jim to trochu vylíčila celou věc, jaký vztah k hledané osobě mám, snad něco odepíšou, dívala jsem se jak daleko je to od místa kde žijí moji rodiče, je to cca 170 km, takže žádná tragédie. Možná by stálo za to tam i zajet, pokud nebude vyhnutí..........."zoufalé situace si žádají zoufalé činy" :D
wendy

Příspěvekod sanssouci » stř lis 23, 2016 21:27

Něco nového!?
sanssouci

Příspěvekod wendy » pát lis 25, 2016 20:47

zdravím, mám nějaké slabé info ........ jedno z Welsu z Rakouska, tam mě tak trochu odbyli, mám prý hledat na internetu a zkusit pátrat v Dolním Rakousku. Ještě to zkusím. Potom jsem mluvila s otcem, tem mi řekl, že děda prý sloužil v Olomouci na základně, ne ve Wimpassingu, kde se táta ale narodil, protože rodné listy odsud babičce posílali během války nebo po ní, to nevím. Adresa na dědu i s fotem se vypařila, co vím na sto pro, že pocházel z Bavorska, kde měli nějaký statek.
No myslím, že to nějak snad půjde, jsem optimista :-)
wendy

Předchozí

Zpět na Hledá se!