Josef Schinabek (*1864), popřípadě další tohoto příjmení

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Josef Schinabek (*1864), popřípadě další tohoto příjmení

Příspěvekod Dia_linn » úte čer 02, 2015 19:42

Milí spolubadatelé,

hledám narození Josefa Schinabeka, které se událo 28.dubna 1864. Bohužel netuším, kde. Podle zápisu jeho svatby (v Plzni, nevěsta Anna Nová) se narodil v Nasavrkách, hejtm. Chrudim, podle archivu v Zámrsku nikoliv. Jeho otec Josef pracoval v r. 1898 jako sládek v pivovaru v Přehořově, hejtm. Tábor (prošla jsem tamní matriky úmrtí po tomto datu i sčítání obyvatel a hledané příjmení se tam vůbec nevyskytovalo), matka Josefa rozená Šiška, se v Přehořově nenarodila, jak tvrdí již zmíněný Josefův zápis sňatku. Josef Schinabek ml. pracoval v Měšťanském pivovaru v Plzni jako vařič, později na postu úředníka.

Zdá se, že příjmení "Schinabek" není zcela obvyklé, proto prosím o zprávu, pokud jste na něj někde narazili.
Děkuji!
Naposledy upravil Dia_linn dne úte čer 02, 2015 19:49, celkově upraveno 1
Přemýšlej o minulosti a budeš znát budoucnost (čínské přísloví)
Dia_linn

Oblast pátrání: farnosti Bezdědice, Borotice, Dobříš, Neumětely, Pičín, Starý Knín, Svaté Pole, Višňová (Středočeský kraj), farnosti v okr. Plzeň-jih a Plzeň + okolí

Re: Josef Schinabek (*1864), popřípadě další tohoto příjmení

Příspěvekod Zora » úte čer 02, 2015 19:45

Nemohl se narodit pod matčiným příjmením? Pokud ho otec zlegitimizoval, u sňatku to nepoznáte, zda je uveden vlastní či nevlastní otec.
Odkazy v matrikách na konkretní datum narození se většinou nemýlí...
Z
Pomohl by odkaz na zmiňovaný zápis. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Dia_linn » úte čer 02, 2015 19:49

Zoro,

možné to samozřejmě je. V Zámrsku jsem osobně nebyla, podala jsem si žádost o výpis, na niž mi napsali, že hledali ve 3 matrikách a Josefa nenašli. do formuláře jsem psala i jména jeho rodičů, tj. matky za svobodna. Předpokládám, že kdyby tam nalezli u mnou zadaného data narození Josefa s matkou Josefou Šiškovou, že by jim to došlo...

Navíc v tom Přehořově jsem taky nic nenašla. Prostě se mi to zdá dost divné...
Dia_linn

Oblast pátrání: farnosti Bezdědice, Borotice, Dobříš, Neumětely, Pičín, Starý Knín, Svaté Pole, Višňová (Středočeský kraj), farnosti v okr. Plzeň-jih a Plzeň + okolí

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 02, 2015 20:59

Nejsem si jistá, když nemáme ten záznam svatby, zda to není mimo, ale Nasavrky jsou taky u Tábora (jsou v matrikách s "mojí" Nemyšlí)
pokud, a opakuji pokud, bylo datum narození Josefa S. správně a farář nepopletl, co se dalo, tak v matrice těchto Nasavrk není (tedy na příslušné stránce),
ale třeba se Vám poštěstí najít nějakou stopu...
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3886/60
je k tomu i index
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3889/144
ale pozor- š a s nejsou pohromadě...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Dia_linn » úte čer 02, 2015 21:22

Díky za tip.
Pro jistotu dávám odkaz na zápis svatby Josefa Schinabeka ml.:

http://www.portafontium.eu/iipimage/30067268/plzen-084_1290-o?x=203&y=157&w=412&h=171
Dia_linn

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř čer 03, 2015 7:21

zdá se, že sládkové jsou bůhvíodkud.... matriky mají několik řad, které se překrývají, asi to chce důkladnější čtení- to nestíhám...
máte dohledané všechny potomky Josefa a Anny? není u nich něco jiného?
Jinak je u svatby podepsaný František Schinabek, montér, Plzeň to by mohl být bratr.... Třeba by se Vám povedlo ho najít v Plzni- sňatek např.
A myslela jsem najít sňatek Josefa I. Schinabeka a Josefy Šiška před dagtem narození Josefa II (před 1864) v Přehořově, ale opět- více matrik pro jedno období....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Dia_linn » stř čer 03, 2015 9:15

Ty přehořovské matriky kvůli svatbě Josefa S. a Josefy Šiška jsem prošla. Nic. Také jsem hledala tamtéž její narození. Také nic. Zkusím toho Františka v Plzni. Jinak mě ještě napadá dohledat snoubenecké protokoly té svatby v r. 1898, tam by třeba mohlo být víc.
Dia_linn

Příspěvekod Dia_linn » stř čer 03, 2015 9:37

Tak svatbu bratra Františka bychom měli. Udála se v r. 1896, tedy 2 roky před tou Josefovou. V tomto zápisu jsou oba rodiče již po smrti, otec Josef uveden jako sládek z Nasavrk č. 1, matka Josefa původem z Plzně. František je podle zápisu, stejně jako bratr, z Nasavrk, hejtm. Chrudim.
Zkusím dohledat v Plzni svatbu rodičů či narození matky. Ale tedy stejně mi vrtá hlavou, proč v tom Zámrsku zápis narození Josef není....

http://www.portafontium.eu/iipimage/30067267/plzen-083_2780-o?x=281&y=532&w=238&h=99
Dia_linn

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř čer 03, 2015 11:29

prima! o krůček víc
myslela jsem ještě znovu na sčítání, tentokrát v Plzni, ale nepovedlo se mi najít žádné online
ty snoubenecké protokoly by taky byly stopa....
tak ať máte štěstí....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Zora » stř čer 03, 2015 13:36

http://mapy.cz/zakladni?planovani-trasy ... 22%7D&ri=0
Zdá se mně, že existovaly dvoje Nasavrky. ( v oblasti chrudimského panství, další jsou ještě i jinde)
Když se podívám na chrudimské panství:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chrudimsk% ... j_1909.jpg
je pravděpodobné, že obě tyto obce spadaly popd panství Chrudim. Zkuste si to překontrolovat.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Dia_linn » stř čer 03, 2015 21:30

Ještě jsou jedny Nasavrky u Ústí nad Orlicí, tamní matriky jsou digitalizované, hledala jsem v nich a nic...
Dia_linn

Zpět na Hledá se!