Hledám Freimuth-Freymuth

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: Hledám Freimuth-Freymuth

Příspěvekod Zora » pon kvě 18, 2015 7:53

Mohla jste třeba vložit odkaz na dřívější příspěvky
viewtopic.php?f=16&t=19563
Určitě by to pomohlo. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » pon kvě 18, 2015 7:58

http://horakov.cz/dejiny_horakov_verze_2014.pdf
Hořákov -okr Klatovy, kam byly pozvány dvě židovské rodiny do vrchnostenské chalupy v 18. století

Zkoušejte hledat na netu, občas se tam vyskytne možná souvislost. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon kvě 18, 2015 10:53

ok, zamyslím se.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon kvě 18, 2015 12:45

ductrix píše:Tady je zmínka o Wolfovi, kontrolní matrika Jažlovice, už jsem tu přečtení řešila, vlastně jsme to moc nerozluštili

http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fon ... Id=3864935
http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fon ... Id=3864936

Já vím, že nechceš konkrétní pátrání, ale napadlo mne, zda ta obec nejsou Werschovice= Vršovice, část Jesenice, okres Příbram- u Sedlec-Prčice. Je to kousek od Votic. Matriky ale nic moc.

Takže jinak:
1) u těchto dvou narození nahoře je napsáno, že dědeček z otcovy strany je Wolf Freymuth, dejme tomu z Vršovic
2) u toho familianta Moysese z Radětic z roku 1793 (http://pvh.ff.cuni.cz/zidi/Berounsko_1793.pdf) je ale napsáno, že jeho žena byla Anna a jeho prvorozený syn je WOLF (viz následující stránka) a že přísluší/je pod ochranou obce Kunín a má v Raděticích pronajaté bydlení. Ten Kunín mc nechápu- ten jsem žádný poblíž nenašla- jen Kuní. A to jsou pořád skoro ty samé matriky.

Takže jestli už jsem se konečně dohrabala k cíli, tak hledáme důkaz, že Wolf zmíněný v bodě 1) je ten samý, jako Wolf v bodě 2).
Ano?

mmch: A všichni měli něco s pletením a nitěma....
(A našla jsem i poválečnou továrnu Huller a Freimuth na pletené a stávkové zboží v Praze 1: http://badatelna.eu/fond/9740/ -možná bez kontextu, ale pobavilo)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod ductrix » pon kvě 18, 2015 13:25

Karolina Vernerova píše:
ductrix píše:Tady je zmínka o Wolfovi, kontrolní matrika Jažlovice, už jsem tu přečtení řešila, vlastně jsme to moc nerozluštili

http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fon ... Id=3864935
http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fon ... Id=3864936

Já vím, že nechceš konkrétní pátrání, ale napadlo mne, zda ta obec nejsou Werschovice= Vršovice, část Jesenice, okres Příbram- u Sedlec-Prčice. Je to kousek od Votic. Matriky ale nic moc.

Takže jinak:
1) u těchto dvou narození nahoře je napsáno, že dědeček z otcovy strany je Wolf Freymuth, dejme tomu z Vršovic
2) u toho familianta Moysese z Radětic z roku 1793 (http://pvh.ff.cuni.cz/zidi/Berounsko_1793.pdf) je ale napsáno, že jeho žena byla Anna a jeho prvorozený syn je WOLF (viz následující stránka) a že přísluší/je pod ochranou obce Kunín a má v Raděticích pronajaté bydlení. Ten Kunín mc nechápu- ten jsem žádný poblíž nenašla- jen Kuní. A to jsou pořád skoro ty samé matriky.

Takže jestli už jsem se konečně dohrabala k cíli, tak hledáme důkaz, že Wolf zmíněný v bodě 1) je ten samý, jako Wolf v bodě 2).
Ano?

mmch: A všichni měli něco s pletením a nitěma....
(A našla jsem i poválečnou továrnu Huller a Freimuth na pletené a stávkové zboží v Praze 1: http://badatelna.eu/fond/9740/ -možná bez kontextu, ale pobavilo)

Karolíno přesně tak, hledám důkaz, že jsou to stejné osoby. Nevím, jak to bylo s pohyby židů v 18. a 19. století, ale ty Votice nejsou ty moje Otice, kde potom ta rodina žila. Mathias se měl v těch Oticích narodit v r. 1816. Právě kolem Radětic, Rtišovic, Sedlce je hromada Freimuthů. Nemám se koho zeptat, ale prý děda říkal, že rodina pocházela z Votic v jižních Čechách, což by třeba mohlo být. Každopádne děkuju. Máš můj obdiv, já koukala kolem Radětic a Milína na staré mapě, ale ty Vršovice jsem teda nenašla
Ty Marcela
ductrix

Oblast pátrání: Boží Dar, Krásná Lípa, Kutná Hora, Semilsko, střední Čechy

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon kvě 18, 2015 13:37

Jasně- chápu, že se nám tu pohybují Votice a Otice....
Takže když se Wolfovi vnučky narodily kolem 1848, mohl se jejich dědeček narodit dejme tomu kolem 1800. Takže, když je v soupise z roku 1793 Wolf jako prvorozený syn, narodil se spíš tak asi 1780-1785. Ale to by ještě šlo.
Moyses, otec Wolfa ze soupisu, asi bohužel nebyl prvorozený syn, když není žádný familiant Freymuth v obci, kde žil Moyses (Radětice)- rodina tam musela odněkud přijít. Jeho bratr, prvorozený, podědil Heiratscontract po otci a Moyses musel odejít. Prvorozený odchází z domova asi dost vyjímečně. Když se nám Freimuthovi nedaří najít mezi familianty z roku 1811 ani předtím, může to být proto
a) z obce, kde žili se zápisy nedochovaly nebo neudělaly (prostě tu jednu rodinu někde v hornídolní nepsali)
b) přišli z Moravy a jsou jiných fondech a to by bylo uff.

Konec spekulací, prostě se hledá Wolf Freimuth/Freymuth/Freymud a Frömund apod. narozený kolem 1780 a Moyses narozený kolem 1750.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon kvě 18, 2015 13:40

a ten Kunín mi pořád leží v hlavě.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod ductrix » pon kvě 18, 2015 13:56

Karolina Vernerova píše:Jasně- chápu, že se nám tu pohybují Votice a Otice....
Takže když se Wolfovi vnučky narodily kolem 1848, mohl se jejich dědeček narodit dejme tomu kolem 1800. Takže, když je v soupise z roku 1793 Wolf jako prvorozený syn, narodil se spíš tak asi 1780-1785. Ale to by ještě šlo.
Moyses, otec Wolfa ze soupisu, asi bohužel nebyl prvorozený syn, když není žádný familiant Freymuth v obci, kde žil Moyses (Radětice)- rodina tam musela odněkud přijít. Jeho bratr, prvorozený, podědil Heiratscontract po otci a Moyses musel odejít. Prvorozený odchází z domova asi dost vyjímečně. Když se nám Freimuthovi nedaří najít mezi familianty z roku 1811 ani předtím, může to být proto
a) z obce, kde žili se zápisy nedochovaly nebo neudělaly (prostě tu jednu rodinu někde v hornídolní nepsali)
b) přišli z Moravy a jsou jiných fondech a to by bylo uff.

Konec spekulací, prostě se hledá Wolf Freimuth/Freymuth/Freymud a Frömund apod. narozený kolem 1780 a Moyses narozený kolem 1750.

Myslím, že Wolf by se tak mohl narodit. V té matrice Jažlovice je v úmrtí Sara Freymuth vdova po Wolfovi, ona umírá 1843 ve věku 70 let (beru s rezervou), takže by byla narozená kolem 1770 nebo spíš trochu později, takže Wolf tak nějak podobně. V knihách familiantů je Rudolf Freymuth v obci Rtišovice - otec Moises, ale to bude asi někdo jiný.
http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fon ... Id=3908539
a pak Salomon Freymuth v obci Kamenná-Vysoká, syn Josefa a tyto jsem našla v matrikách kolem Milína
http://www.badatelna.eu/reprodukce/?fon ... Id=3892868
Ty Marcela
ductrix

Příspěvekod ductrix » pon kvě 18, 2015 14:00

Karolina Vernerova píše:a ten Kunín mi pořád leží v hlavě.

Kunín jsem taky nenašla, jen Kuní, ale v matrikách jsem to viděla. O víkendu jsem procházela opět Milín, Pečice, Bohostice, někde jsem Kunín určitě viděla
Ty Marcela
ductrix

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon kvě 18, 2015 14:20

Rudolf může být ten prvorozený bratr Wolfa. Píše se tam, že je prvorozený. Sňatek Rudolfa a Sáry Kraus v Rtišovicích asi není, že?
(mmch: ze Rtišovic mám taky rodinu- Neumannovi).
Knihy familiantů ze Rtišovic před rokem 1811 jsi viděla? A nic?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod ductrix » pon kvě 18, 2015 14:32

Karolina Vernerova píše:Rudolf může být ten prvorozený bratr Wolfa. Píše se tam, že je prvorozený. Sňatek Rudolfa a Sáry Kraus v Rtišovicích asi není, že?
(mmch: ze Rtišovic mám taky rodinu- Neumannovi).
Knihy familiantů ze Rtišovic před rokem 1811 jsi viděla? A nic?

Rudolf mě mate, v soupisu 1793 ani 1799 není, prvorozený v Raděticích je Wolf. Jsem z toho zmatená. Knihy familiantů jsem viděla jen ty na netu. Třeba jsme vzdáleně sousedky :D
Ty Marcela
ductrix

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon kvě 18, 2015 14:40

aha, tak prvorozené necháme plavat. Asi by to chtělo ty staré knihy familiantů- pro jistotu.
jasně- sousedky ze Rtišovic (v životě jsem tam nebyla :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod ductrix » pon kvě 18, 2015 14:48

Karolina Vernerova píše:aha, tak prvorozené necháme plavat. Asi by to chtělo ty staré knihy familiantů- pro jistotu.
jasně- sousedky ze Rtišovic (v životě jsem tam nebyla :-)

Taky jsem tam nikdy nebyla, do teď jsem o nich neslyšela. A jsou takové knihy? Ale stejně, pokud byl Wolf prvorozený dle soupisu, proč se objevil v Oticích u Říčan? Ještě se časem chystám prozkoumat archiv velkostatku Uhříněves, kam Otice patřily.
Ty Marcela
ductrix

Předchozí

Zpět na Hledá se!