Rody snížené

Už jsme velké fórum, tak se podíváme na trochu vážnější věci. Někdo se vrhá na genealogii slavných politiků, literátů, vědců atd. Zde je to místo pro zveřejnění vašich projektů či výzvy na spolupráci.

Re:

Příspěvekod stejsina » stř led 04, 2017 21:08

.
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 12:12, celkově upraveno 1
stejsina

Re: Rody snížené

Příspěvekod Ondřej Fafejta » stř led 04, 2017 21:21

a co chcete o Kristianovi Gruberovi vědět? zemřel v POličce, děti se mu narodily v Poličce, jen syn Jiří v Pardubicích
Bernard Hořínek byl Ludvíkův otec, ale že by byli vysloveně příbuzní s Ludvíkem Gruberem z Litomyšle nevím
Ondřej Fafejta

Re:

Příspěvekod stejsina » stř led 04, 2017 21:59

.
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 12:13, celkově upraveno 1
stejsina

Re: Snížené rody

Příspěvekod Jojin » ned led 08, 2017 22:58

Ondřej Fafejta píše:Dobrý den,

i já mám mezi předky rody snížené, konkrétně rody Kocourek, Alt, Hořínek, Baborák. Mezi příbuznými mnoho dalších, například rody Zelinger, Oberreiter, Růžička, Lípa... Většinou v oblasti Vysočiny či vůbec východních Čech.
Teď na tom trochu pracuju, rád se podělím o informace.

OF

Rod Altů působil ve Skutči, má dcera si bude brát M. Alta který z tohoto rodu pochází. Našel jsem první zmínku k roku 1776 kdy se jeho předek Antonín Alt ženil ve Skutči. Zmíněn je jeho otec též Antonínb bohužel bez dalších podrobností odkud rod do Skutče přišel. Byl by jste tak laskav a podělil se o svá zjištění.

Petr Heyduk
Jojin

Oblast pátrání: Praha a Středočeský kraj, Královohradecký kraj - Nechanicko, Moravskoslezský kraj - Štramberk a okolí

Re: Mapa pohodných

Příspěvekod Jojin » ned led 08, 2017 23:19

Raven píše:Přidávám mapu s místy působení pohodných, právních poslů a katů, do které řadou míst přispěl pan Fafejta. Týká se jen několika vybraných rodů, odlišených barevnými značkami.

Odkaz na mapu: http://maps.google.com/maps/ms?hl=cs&pt ... 21107c&z=9

Ve Skutči působil jako pohodní rod Altů od cca roku 1776. Ve Vaší mapě uvádíte že to byl rod Hořínků. Mám tomu rozumět tak že tyto rody působily v tomto městě souběžně nebo rod Altů převzal živnost pohodnictví po rodině Hořínků a nebo obráceně neboť zřejmě posledním pohodným z tohoto rodu byl Antonín Tomáš Alt (* 19.12.1816 - + 29.9.1858). Jeho syn Antonín (* 13.6.1855 - + 15.9.1918) již toto řemeslo nevykonával a vyučil se sedlářem ... a jeho prapravnuk je mým (nastávajícím) zetěm.

Petr Heyduk
Jojin

Oblast pátrání: Praha a Středočeský kraj, Královohradecký kraj - Nechanicko, Moravskoslezský kraj - Štramberk a okolí

Příspěvekod Sagitarius » pon led 09, 2017 11:37

Rod Altů ze Skutče už jsem doplnil do Vaňkovi databáze, včetně předskutečských, už od r. 1706. A ano, matka prvního skutečského Antonína se jmenovala Florentina Anna r. Hořínková.
Sagitarius

Oblast pátrání: Ústeckoorlicko (Dolní Dobrouč, Letohrad, Písečná, Dolní Čermná), Nové Město nad Metují (Lhota, Černčice, Krčín, Rychnovek, Dolní Poříčí) Velkomeziříčsko (Radostín, Netín, Záseka, Vídeň, H/D Bory) Praha, Berounsko
Rodokmen online: http://vanek.free.fr/Resources/Pohodni% ... /index.htm

Příspěvekod Jojin » pon led 09, 2017 11:47

Srdečně děkuji. Nemáte tušení odkud Antonín Alt do Skutče přišel?

Petr Heyduk - "Jojin"
Jojin

Příspěvekod Ondřej Fafejta » pon led 09, 2017 12:19

do Skutče přišli z Německého (dnes Havlíčkova) Brodu. nejstarší je zápis svatba Antonína Alta s Florentinou. Datum: 17.10.1731 Německý Brod, stránka v matrice: 108. Alt je tam uveden jako syn Kristiana Alta, bývalého právní posla ze Starého města. O jaké Staré město se jedná, se mi ještě zjistit nepodařilo. V jiných zápisech je ovšem uveden jako syn Augustina.
Ondřej Fafejta

Příspěvekod Raven » pon led 09, 2017 12:21

Hořínkové se ve Skutči pouze mihli. 1787 se ve Skutči narodil syn právního posla Václava Hořínka a 1795 dcera právního posla Jana Hořínka.
Od roku 1776 je Skuteč působištěm rodu Altů, kdy se sem přiženil Antonín, pocházející z Německého (dnes Havlíčkova) Brodu.
Raven

Příspěvekod stejsina » pon led 09, 2017 12:24

.
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 13:00, celkově upraveno 1
stejsina

Příspěvekod Jojin » pon led 09, 2017 12:27

Moc děkuji. Sagitarius mě už tím směrem navedl ...

Petr Heyduk - Jojin
Jojin

Příspěvekod stejsina » pon led 09, 2017 12:36

..
stejsina

Příspěvekod Sagitarius » pon led 09, 2017 23:10

stejsina píše:
Raven píše:Hořínkové se ve Skutči pouze mihli. 1787 se ve Skutči narodil syn právního posla Václava Hořínka a 1795 dcera právního posla Jana Hořínka.
Od roku 1776 je Skuteč působištěm rodu Altů, kdy se sem přiženil Antonín, pocházející z Německého (dnes Havlíčkova) Brodu.

Dobrý den, když už jsme ve Skutči, rovnou bych se zde ozvala :-) Prosím víte, koho byli synové Václav a Jan Hořínkové, kterým se ve Skutči narodily děti a odkud přišli ? Mám v tom slušný gulášek...:-D Děkuji Vám.

Václava nevím, ale ten Jan se půl roku před dítětem ve Skutči i ženil, a tam bylo že je kat z Jimramova. (staří 20 let)
Sagitarius

Oblast pátrání: Ústeckoorlicko (Dolní Dobrouč, Letohrad, Písečná, Dolní Čermná), Nové Město nad Metují (Lhota, Černčice, Krčín, Rychnovek, Dolní Poříčí) Velkomeziříčsko (Radostín, Netín, Záseka, Vídeň, H/D Bory) Praha, Berounsko
Rodokmen online: http://vanek.free.fr/Resources/Pohodni% ... /index.htm

Příspěvekod stejsina » úte led 10, 2017 7:10

.
stejsina

Příspěvekod Mípa » úte led 10, 2017 10:52

Ondřej Fafejta píše:tak jsem konečně ve svých zápiscích nalezl jednoho Rouska, ale už ho asi máte: matrika Vrbatův Kostelec, 389, v Havlovicích se na straně 92 nachází narození Františky nemanželské dcery Josefa Rouska, syna pohodného, a Kateřiny Štěpánkové... jméno Štěpánek se zřídka ve spojitosti s pohodnými ve východních Čechách a na Vysočině vyskytuje

U prvního (nemanželského) dítěte (1846) mé předkyně Josefy rozené Rouskové v Hrušově je u otce Josefa Šklíby napsáno, že byl pohodným nikde stále sídlícím (později je u něj uváděno obchodník v řemenách, jinak tito Šklíbové pochází z Plchovic a žádný jiný zápis vztahující se k nim a k rasům jsem nenašel). U matky je napsáno, že je počestná na žebrotě, do Hrušový příchozí, dcera Jana Rousek, pohodného, rodilého z Doudleb, nikde stále bydlícího, a po manželce jeho Anně rozené Ježek z Kvasin. Josef Šklíba a Josefa Rousková měli další děti a po nějaké době se vzali (vše v Plchovicích), ale už nikde nezaznělo, že by měli co do činění s rasy. U Jana Rouska se pak psalo, že je dělník nebo obyvatel v Horním Jelení, ale žádné záznamy o něm jsem tam nenašel. Josefa Rousková se 1821 narodila v Českých Libchavách (s hledáním mi zde bylo pomoženo), kde je u Jana Rouska psáno jako povolání komediant a matkou je zde Anna Ježková, dcera Franze Ježka z Kvasin a Marie rozené Zelingrové. Nic víc jsem zatím nedohledal.
Mípa

Oblast pátrání: Střední Čechy: Poděbradsko
Severní Čechy: Mostecko, Teplicko, Varnsdorf
Západní Čechy: Tachov
Jižní Čechy: Vimpersko
Východní Čechy: Plchovice
Severní Morava: Ostravsko, Třinecko
Jižní Morava: Oslavany, okolí Velké Meziříče

PředchozíDalší

Zpět na Projekty a výzvy