Zora píše:Na rozdíl od povinností ve škole nejsou indexy nutností .

Za vše, co se zdaří, budeme vděčni

, už teď jste se pasoval za fakt velkého "INDEXÁTORA" Z
Rád bych v tom i pokračoval

Index, který jsem udělal naposledy (Horní Dubňany) nepovažuji za veledílo, protože jsem jednak ani nedělal zemřelé (to je slabé místo mnoha mých indexů), jednak celá matrika byla přehledně psaná ve sloupcích (obecně platí, že čím je matrika hůře čitelná a méně přehledná, a čím složitěji se přepisuje, tím víc je index potřeba) a jednak tam patřily po většinu času jenom 4 obce, které nejsou nijak extra velké (HD, Rešice, Tulešice a Kordula). Jsem raději za dokončení indexů pro větší oblasti s více obcemi či většími obcemi (např. Měřín a Kamenice) protože tam jsou nejvíce potřeba. Teď jsem zase změnil plán: v současnosti mám v plánu udělat města na jižní Moravě, kde indexy chybí, jako jsou Bučovice, Kyjov nebo Pohořelice. Teď pracuji na Kyjově, jde to sice pomaleji, kvůli tomu, že tam je mnoho dětí s více křestními jmény (musím vždy zapsat všechny, u svých předků jsem zažil, že měli dvě jména, ale místo toho prvního používali to druhé), ale zase jsou tam kromě samotného Kyjova jenom 3 obce - zatím jsem stihl roky 1760 - 1770.
V indexářství, kterému se mnoho lidí nevěnuje, se vždycky práce najde

. Stále existuje spousta farností, kde indexy před rokem 1784 nejsou. A to bych rád změnil.