listina 1397 Litomyšl, latina

Zde je prostor pro prosby těch, co si nevědí rady se čtením nějakého rukopisu. Vyřešené problémy prosím označte.
Pravidla fóra
V této sekci vám pomůžeme se čtením a překladem vašich materiálů. Prosím, mějte na paměti, že toto není žádná nárokovaná služba, ale pomoc vašich kolegů genealogů. Snažte se jim tedy jejich práci co nejvíce usnadnit, bude pak možné přečíst více materiálů a bude z toho oboustranně lepší pocit.

1. Předmět zprávy. Toto je velice důležitý bod z důvodu zachování pořádku a přehlednosti fóra! Prosíme všechny, aby požadavek na formát předmětu bezpodmínečně dodržovali!
a) Vždy uveďte pramen, rok, místo a jazyk. Vše ostatní pište do těla zprávy. Pramen: matrika – narození, oddání, úmrtí; gruntovní kniha, soupis poddaných, sčítací arch, pobytová přihláška aj., místo: obec, farnost, případně okres, hejtmanství, panství, datace: pouze rok, jazyk: čeština, němčina, latina, případně další. Příklady: N Brno 1848, němčina; sčítací arch Praha 1900 čeština; urbář, 1650 Nová Ves, panství Oslavany, ČJ.
b) Pokud chcete přečíst více různých (třeba i souvisejících) textů, dejte každý do samostatného dotazu!

2. Vlastní zpráva. Postupně vkládejte a pamatujte na:
a) Odkaz na zápis, který chcete přečíst (pozor na přímé odkazy u archivů Litoměřice, AHMP a Opava), nebo celý sken nahraný na úložiště (Disk Google, One Drive aj., pozor na nastavení sdílení a dostatečnou velikost), nebo na imagehosting (https://cs.imgbb.com/, https://2i.cz/, http://bigimage.cz/ aj.). Skeny nijak neupravujte, neořezávejte je a nic v nich neoznačujte. Nepoužívejte prosím služby jako uschovna.cz nebo rajce.cz a nenahrávejte obrázky přímo sem do fóra!
b) Umístění zápisu na snímku (druhý vlevo odspodu).
c) Vždy napište do těla zprávy to co sami přečtete, i kdyby to mělo být jen torzovitě. A to v originálním jazyce dokumentu a pokud možno naprosto přesně tak, jak je text zapsán. Příklad: .... Marianna, czera ...wrž... Ss....ika a geho .....
Za chybně přečtený text se vám nikdo smát nebude, ovšem žádná snaha o přečtení textu z vaší strany bude znamenat, že vám pravděpodobně nikdo nepomůže.
V případě, že chcete přečíst jen jedno slovo, zpravidla jméno, místo, či povolání... Tak to napište na začátek zprávy. Stačí pak napsat jen pár slov kolem požadovaného slova.
d) U obrázků pamatujte na dostatek textu pro srovnávání.

3. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny na začátek předmětu v prvním příspěvku slovo VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

4. Nevyřešené dotazy. Pokud váš dotaz nebyl zodpovězen během přibližně týdne, připište na začátek předmětu v prvním příspěvku slovo LEŽÁK (nepřepisujte svůj předmět). Postup je stejný, jako u vyřešených příspěvků. Tím váš dotaz zůstane na fóru tak dlouho, dokud nebudete s odpovědí spokojeni.

Děkujeme

listina 1397 Litomyšl, latina

Příspěvekod zburget » pát srp 14, 2026 21:44

Mám tady jednu listinu - transumpt jiné listiny:

https://www.mza.cz/aron/apu/cf0be755-ef ... f7d7c9cfa9

Celý text je v pohodě (tedy v pohodě moc ne, ale mám ho), až na úplný závěr.

Pod samotným textem lisitny je notářský přípis (mimochodem ten obrázek je notářova značka, řekněme jakýsi jeho podpis). A úplně na konci přípisu mi prostě neštymuje jedno slovo. Dám sem přepis celého toho přípisu, a dám ho sem rovnou s rozvedením všech zkratek, aby to bylo reálně čitelné. Současně zachovávám způsob zápisu u=v, kde na začátku slova je většinou psané 'v', kdežto uprostřed slova 'u'. Zde to sice není, ale takové vniuersis je pak celem matoucí. :-) Stejně tak zde neřeším časté středověké záměny c - t a 'ae', které je zde případně vždy psáno, jako 'e'

Et ego Vitus natus quondam Petri de lompnicz clericus pragensis diocesis publicus Imperiali auctoritate et actorum Episcopalis luthomuslensis Iuratus notarius super dicte litere incorporacionis ostensioni presentacioni peticioni decreti et auctoritatis per honorabilem virum dominum magistrum Iacobum Bussek Officialem et vicarium suprascriptum interpositioni omnibus quibus aliis et sungulis suprascriptis dum sic ut premittitur fierent et agerentur vnacum prenominatis testibus presens interfui eaque omnia et singula sic fieri vidi et audiui manu qua propria conscripsi et in hanc publicam formam redegi Signogue et nomine meis solitis et consuetis vnacum appenssione Sigilli vicariatus Curie luthomuslensis incorporate consignaui requisitus in fidem et testimonium Omni premissiorum
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: listina 1397 Litomyšl, latina

Příspěvekod zburget » pát srp 14, 2026 21:44

Překlad pro případné zrychlení orientace mám následující (celkem hodně intezivní spolupráce s ClaudeAI, model Opus 5):
A já, Vít, syn zesnulého Petra z Lomnice, klerik pražské diecéze, veřejný notář z moci císařské a přísežný notář při jednáních litomyšlského biskupství, byl jsem osobně přítomen spolu s výše jmenovanými svědky při ukázání a předložení výše řečené inkorporační listiny, žádosti, rozhodnutí autoritou z moci úřední ctihodného muže, pana mistra Jakuba Buška, výše psaného oficiála a vikáře a všemu ostatnímu i jednotlivému výše psanému, zatímco se to dálo a jednalo, jak se výše uvádí. A to všechno dohromady i jednotlivě tak se dít jsem viděl a slyšel. Vlastní rukou, kterou jsem [to] sepsal a uvedl do této veřejné formy, jsem [to] stvrdil svým znamením a jménem, obvyklým a zavedeným, spolu s přivěšením pečeti vikariátu litomyšlské kurie, jsa vyžádán, na víru a svědectví všeho výše řečeného.

problém, který mám, je na konci: "…Curie luthomuslensis incorporate consignaui requisitus in fidem et testimonium Omni premissiorum"
Se slovem "incorporate" si nedokážu poradit, prostě mi tam nijak nesedí, kdybych se rozkrájel. Zapsané je jako ıııc͞orate - s tím, že nejisté je ještě poslední písmeno. Možná je to 'i', možná nějaké nepovedená zkratková značka, možná něco ještě jiného. Ostatním jsem si jist. A nic jiného mi na začátku nedává smysl, než to incor[po]rat- Ještě by teoreticky mohlo být incor[po]rac- což by v tomhle rukopisu mohlo vypadat úplně stejně.

Najde se latiník, který by to zkusil rozlousknout?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na Čtení starých materiálů