filmovymaniak píše:dobrý den,
swärtzer, jestli to není označení cikána
Zase dramatizujete.
---------------------
Je to označení pro chovatele krav, který o ně pečuje starou, ale velice dobrou metodou.
Vysvětlivka od Kozuleny:
Ono nešlo vůbec "jen" o dojiče - prostě to byly rodiny, které se vyznaly v tzv. "švýcarském způsobu vedení (= chovu) dojného dobytka". To byl do té doby zcela nový a nevídaný způsob, protože švýcarský dobytek, který se v té době začal do střední Evropy z horských alpských oblastí dovážet, byl ze zcela jiných podmínek, a aby splnil to, co se od něj očekávalo, musel mít taky zcela jiné zacházení, zejména na jižní Moravě. A to včetně výroby "ušlechtilých" druhů sýrů, například pravého ementálu. Takoví odborníci byli vysoce ceněni, a vysocce váženi - vzpomeňte například jakou vážnost o pár století před tím požívali tzv. mistři polní, jejich předchůdci. Na dojení měl každý hospodář své vlastní síly - děvečky a pacholky. Na pastvu se vyhánělo až po ranním podojení, takže dojit začínali už někdy za tmy. Tento zlozvyk bohužel přetrval v našem zemědělství skoro dodnes - takže i ve velkých socialistických stájích začínali dojit už ve 4, a stále tak někde dojí, aby se stihla svvozná linka do mlékárny....
Z