Příjmení Obraz, Hostomice, Berounsko

Zde je prostor pro zapsání příjmení, která se vyskytují ve vašich rodokmenech. Pro nově nalezená příjmení upravte, prosím, původní záznam.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Příjmení Obraz, Hostomice, Berounsko

Příspěvekod Václav » úte pro 22, 2015 23:43

S nickem tewby jsme se domluvili, že máme toto příjmení shodné. On má nejstaršího Jakuba, já Jana, narození kolem roku 1660, kdy matriky ještě nebyly. Má někdo z přítomných zkušenost s touto oblastí, kde pátrat dál a zkusit najít jejich společného předka? Například gruntovnice, soupisy podle víry, zpovědní seznamy a pod. ?
Dík za info.
Václav

Re: Příjmení Obraz, Hostomice, Berounsko

Příspěvekod Dia_linn » stř pro 23, 2015 13:32

Dobrý den,

z Hostomicka mám celou jednu větev předků. Určitě doporučuji Soupis podd. podle víry z roku 1651 a také zpovědní seznamy. Pokud nemáte k dispozici, ten Soupis poddaných mám (rychle jsem prolítla Hostomice, ale příjmení Obraz tam není, mohu se podívat ještě po okolí), zpovědní seznamy si mohu příští týden vypůjčit v naší vědecké knihovně (našla jsem tam zatím nejstarší písemný zápis o svém přímém předkovi z r. 1636).
Přemýšlej o minulosti a budeš znát budoucnost (čínské přísloví)
Dia_linn

Oblast pátrání: farnosti Bezdědice, Borotice, Dobříš, Neumětely, Pičín, Starý Knín, Svaté Pole, Višňová (Středočeský kraj), farnosti v okr. Plzeň-jih a Plzeň + okolí

Příspěvekod Václav » stř pro 23, 2015 16:06

Děkuji za nabídku a Váš čas. Samozřejmě s radostí přijímám. Zde je vývod našeho rodokmenu do této oblasti (mimo jiné):
http://hajek-rodokmen.info/phpgedview42 ... _width=100
Vývod nicku tewby nemám, domlouvali jsme se jen písemně.
Možná, že se setkáváme také na nějakém příjumení. :-)

Přeji ám hezké Vánoce, bohatého Ježíška a do oku 2015 především mnoho zdraví, pracovních a především genealogických úspěchů.

Hájek.
Václav

Příspěvekod Jakub » sob pro 26, 2015 18:00

Dobrý den,
v rodokmenu rod Obrazů mám, ale nedopátral jsem zatím dál než k Matěji Obrazovi (*1687). Mám ale doplňující informace k jeho dceři Terezii (*1724). Po smrti Jakuba Rozbouda se vdala za Václava Mareše, mlynáře v Nouzovském mlýně v Hostomicích. http://vodnimlyny.cz/mlyny/mlyn/830-mlyn-nouzov - v ikonografii dole je historie mlýna s dalšími informacemi.
Jakub

Příspěvekod Václav » sob pro 26, 2015 18:12

Pro nick Jakub. Rozrod Matouše Obraza máme zde:
http://hajek-rodokmen.info/phpgedview42 ... _width=100
Václav

Příspěvekod Václav » pon pro 28, 2015 1:19

Ještě jednou pro nick Jakub.
Na tom webu o mlýnu Nouzov v doprovodném textu jsem narazil na informaci, že by snad Teplický měl pocházet z Hořovic. Už jsem se radoval, že pokročím dále, ale, bohužel, jsem ho v příslušných matrikách Hořovic nenašel. Takže fňuky fňuk. :cry:
Václav

Zpět na Příjmení v rodokmenech