od gazan » ned čer 07, 2015 9:47
Dobrý den,
z Vámi uváděných příjmení se mě týká :
Valenta - Dubňany
Zemánek - Dubňany
Mám v rodokmenu i Varmužovi z Huštěnovic. Možná se mýlím, ale mám takové tušení, že by se mohlo jednat o další z mnoha polských příjmení na jižní Moravě. Už dříve mi to znělo tak trochu ne česky, na polských serverech jsem našel tvar Warmuziak. Warmia je jeden z polských krajů. Snad by to mohla být odvozenina. Po přeslici pocházím z Hovoran, po meči ze Starého Města, a zjišťuji, že proud slezsko - polských rodin po třicetileté válce byl mohutnější, než jsem si myslel. Že mám řadu předků z Chorvatska, to jsem věděl od malička ( Filipovič, Ivičič, Košulič, Zaviačič a další ), ale teď docházím k zjištění, že i ti Poláci jsou hojně zastoupeni. Zajímavé je, že Polákům na jižní Moravě se zatím nikdo příliš nevěnoval. Alespoň takovou informaci jsem získal ze Slováckého muzea v Uh. Hradišti. Pokud Vám tedy některé příjmení bude připadat " divné " neváhejte prozkoumat polské servery. Matrika pro Uh. Hradiště ( 17. stol. ) naštěstí obsahuje záznamy o původním bydlišti přistěhovalců. Poznámkami " ex Silesia " a " ex Polonia " se to tam jen hemží !
Hošek - mám tam i rod Hošků někde od Hovoran. Marina Hošková si roku 1765 brala Tomáše Holešínského. Nemáte je taky v rodokmenu ? Včera jsem čirou náhodou narazil na informaci, že jistý Jan Hošek, původem z jednoho polského šl. rodu, vlastnil ve Svatobořicích svob. dvůr ( 1617 ). Jelikož je uváděn jako Jan Hošek vulgo Ceple z Belku, předpokládám, že zchudl a o titul a šlechtictví přišel. Těžko říct bez hlubšího zkoumání, zda ta moje Marina patří k potomkům, nebo zda je to pouhá náhoda. No, pokud ano, byl by to v mém případě už druhý případ zchudlé a šlechtictví zbavené staré rodiny. Už jsem to zažil u Hejdů z Jalubí, původně Hejdové z Lichnova a Nové Cerekve ( Krnovsko ).