Příjmení mých předků - Kyjovsko

Zde je prostor pro zapsání příjmení, která se vyskytují ve vašich rodokmenech. Pro nově nalezená příjmení upravte, prosím, původní záznam.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Příjmení mých předků - Kyjovsko

Příspěvekod Zett » sob kvě 16, 2015 9:10

Bystřický - Hýsly
Crlík - Věteřov
Dufek - Kostelec u Kyjova
Hlaváč - Žádovice, Kostelec u Kyjova, Čeložnice
Ingr/Inger - Vlkoš, Kelčany, Svatobořice-Mistřín
Kasan - Svatobořice-Mistřín
Klimeš - Vacenovice
Kozák - Vlkoš
Kys/Kiss - Čeložnice, Kostelec u Kyjova, Počenice-Tetětice (Kroměřížsko)
Macháček - Vacenovice
Přikryl - Bohuslavice
Rusňák - Žádovice
Šalša - Kostelec u Kyjova
Špaček - Vlkoš
Valenta - Vlkoš
Varmuža - Svatobořice-Mistřín
Vavřík - Věteřov, Strážovice

další příjmení která jsou v nejbližším okolí včetně výše vypsaných dědin

Boršovský
Buštík
Coufal
Frýbort
Horák
Hudec
Marada
Sedlář
Súkop
Trnka
Vašulka
Zemánek
Zett

Oblast pátrání: Kyjovsko: Strážovice, Věteřov, Kelčany, Kostelec u Kyjova, Čeložnice, Hýsly, Labuty, Ježov, Vacenovice, Vlkoš, Skoronice
Kroměřížsko: Počenice-Tetětice
Vyškovsko: Drnovice

Re: Příjmení mých předků - Kyjovsko

Příspěvekod Viburnum » pon čer 01, 2015 17:16

Dobrý den,
v rodokmenu na kterém teď pracuji mám příjmení Frýbort: 1833 - 1853 Domanín - Jan Frýbort a Anna, 1807-1833 Skalka - František Frýbort a Rosalie, 1780-1807 Labuty - Mathias Frýbort a Anna, do roku 1780 Ježov - Frýbort Tobiáš, Václav, Bartoloměj a Pavel.
Dále do roku 1812 příjmení Horák v Ořechově a do roku 1760 příjmení Zemánek v Žeravicích.
Viburnum

Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-21360580 ... ova-kamila

Příspěvekod Zett » pát čer 05, 2015 9:26

Já mám Jana Frýborta a Annu Frybortovou roz. Slabákovou z Labut, jejich dcera Barbora se narodila cca v roce 1812 a 22.4.1834 si brala Františka Bystřického nar. 6.11.1815 Hýsly. Labuty by měly být č.p. 48. Víc zatím nemám, ale podívám se, šance na spojení tu je.

Horáka asi nic, jsem v jiné vsi před rokem 1800.

Zemánka mám nar. 1821 Svatobořice a další informace zatím nemám.

Z.
Zett

Oblast pátrání: Kyjovsko: Strážovice, Věteřov, Kelčany, Kostelec u Kyjova, Čeložnice, Hýsly, Labuty, Ježov, Vacenovice, Vlkoš, Skoronice
Kroměřížsko: Počenice-Tetětice
Vyškovsko: Drnovice

Příspěvekod gazan » ned čer 07, 2015 9:47

Dobrý den,

z Vámi uváděných příjmení se mě týká :

Valenta - Dubňany
Zemánek - Dubňany

Mám v rodokmenu i Varmužovi z Huštěnovic. Možná se mýlím, ale mám takové tušení, že by se mohlo jednat o další z mnoha polských příjmení na jižní Moravě. Už dříve mi to znělo tak trochu ne česky, na polských serverech jsem našel tvar Warmuziak. Warmia je jeden z polských krajů. Snad by to mohla být odvozenina. Po přeslici pocházím z Hovoran, po meči ze Starého Města, a zjišťuji, že proud slezsko - polských rodin po třicetileté válce byl mohutnější, než jsem si myslel. Že mám řadu předků z Chorvatska, to jsem věděl od malička ( Filipovič, Ivičič, Košulič, Zaviačič a další ), ale teď docházím k zjištění, že i ti Poláci jsou hojně zastoupeni. Zajímavé je, že Polákům na jižní Moravě se zatím nikdo příliš nevěnoval. Alespoň takovou informaci jsem získal ze Slováckého muzea v Uh. Hradišti. Pokud Vám tedy některé příjmení bude připadat " divné " neváhejte prozkoumat polské servery. Matrika pro Uh. Hradiště ( 17. stol. ) naštěstí obsahuje záznamy o původním bydlišti přistěhovalců. Poznámkami " ex Silesia " a " ex Polonia " se to tam jen hemží !

Hošek - mám tam i rod Hošků někde od Hovoran. Marina Hošková si roku 1765 brala Tomáše Holešínského. Nemáte je taky v rodokmenu ? Včera jsem čirou náhodou narazil na informaci, že jistý Jan Hošek, původem z jednoho polského šl. rodu, vlastnil ve Svatobořicích svob. dvůr ( 1617 ). Jelikož je uváděn jako Jan Hošek vulgo Ceple z Belku, předpokládám, že zchudl a o titul a šlechtictví přišel. Těžko říct bez hlubšího zkoumání, zda ta moje Marina patří k potomkům, nebo zda je to pouhá náhoda. No, pokud ano, byl by to v mém případě už druhý případ zchudlé a šlechtictví zbavené staré rodiny. Už jsem to zažil u Hejdů z Jalubí, původně Hejdové z Lichnova a Nové Cerekve ( Krnovsko ).
gazan

Zpět na Příjmení v rodokmenech