hledám jména Štos, Stoš, Stosch

Zde je prostor pro zapsání příjmení, která se vyskytují ve vašich rodokmenech. Pro nově nalezená příjmení upravte, prosím, původní záznam.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

hledám jména Štos, Stoš, Stosch

Příspěvekod Ramvold Štos » pát led 29, 2010 23:51

Dobrali jsme se s rodokmenem do Slezska ke konci 17. století. Rodina žila zpětně ve vsích Beňov, Štemplovec, Boboluszki. Svatby byly také v Neplachovicích, Holasovicích, Svobodných Heřmanicích. Kdyby měl někdo pocit, že může patřit k rodu, dělá rodokmen nebo ví o těchto jménech, mohl by mi dát zprávičku. Ramvold
Ramvold Štos

Příspěvekod stanley4 » čtv bře 24, 2011 20:21

Mám v rodokmeni vetvu rodiny Stoss z obce Troubelice (okr. Olomouc), zatiaľ najstaršia zmienka je sobáš Juraja Stossa s Barbarou (1735, Troubelice). V prípade záujmu môžem poskytnúť ďalšie info :)
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Ramvold Štos » sob bře 26, 2011 0:15

Zdravím Stando, při pátrání po příjmení Štos jsem narazil ve Štěpánově u Olomouce na pana Štose. telefonicky jsem zjistil, že jeho příjmení se vyvinulo z Stoss. Byl to starší pán a říkal, že jeho strýc snad používá původní příjmení Stoss. Více jsem nezjišťoval a rozloučili jsme se. U nás tomu bylo jinak - Štos se vyvinulo ze Stosch, takže do naší rodiny to nepadá. Bylo to už před nějakým časem, takže už jsem kontakt zrušil. Přeji hodně úspěchů v pátrání. Věřím, že využíváš stránky Opavského archives.cz. Ramvold
Ramvold Štos

Příspěvekod stanley4 » ned bře 27, 2011 19:43

Ďakujem za info. Zaujímavé - jedno priezvisko vyvinuté z rôznych základov :). Je to dosť vzdialená vetva, takže tam viac nepátram, možno časom. Áno, pužívam archives.cz, je super, že sú matriky na internete, v SR si na to v takomto rozsahu budeme musieť ešte počkať... Taktiež prajem mnoho úspechov.
Stanley4
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Zpět na Příjmení v rodokmenech